用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 588|主題: 869765

下雨天總掛念從前,一人一個懷念食品  

珍珠宮

國民生產總值:32547

人大左,總係覺得以前既野特別好味,其實所謂好味,可能只係你腦海中懷念既時空下的味道

從前有位長輩向我講,佢覺得最好食的是豬油撈飯,每次食都會好食到眼濕濕的

《佢係響單親家庭大,爸爸要工作,幾兄弟姊妹都有一餐沒一餐,雖然豬油撈飯,但食得好開心,其實佢懷念的,是個段童年》

子爵府

國民生產總值:10112

2015xmas

losttoa 發表於 16-10-18 10:15
人大左,總係覺得以前既野特別好味,其實所謂好味,可能只係你腦海中懷念既時空下的味道

我細個時真係好窮

我最鐘意係雞蛋王撈飯食, 在加豉油, 正到爆

CurryCheng    發表於 16-10-20 10:40
Sweetiess    發表於 16-10-18 20:32

子爵府

國民生產總值:14400

街邊WOK仔抄面........

我好想試,但細個阿媽唔俾,自己又無錢......所以重來無試過......有少少遺憾

珍珠宮

judycyk 發表於 16-10-18 10:23
街邊WOK仔抄面........

我好想試,但細個阿媽唔俾,自己又無錢......所以重來無試過......有少少遺憾 ...

係呀,勁正架!仲要有棧黃燈響度照住炒炒炒架,我好記得鑊摌亨享聲

珍珠宮

淘寶 發表於 16-10-18 10:23
我細個時真係好窮

我最鐘意係雞蛋王撈飯食, 在加豉油, 正到爆

依個未試過,蛋白唔要的嗎?

子爵府

國民生產總值:10112

2015xmas

losttoa 發表於 16-10-18 10:27
依個未試過,蛋白唔要的嗎?

要埋, 生雞蛋撈

可惜以家一定唔可以咁做了, 有菌

大宅

國民生產總值:4930

好掛住Hardees 嘅食物,好味道

寶石宮

國民生產總值:326623

動物勳章 最關心BB問題熱投勳章 樂桃猴年勳章 2016夢想成真 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 2015xmas

回憶總是美好

大宅

國民生產總值:4930

仲有細個嘅雪糕屋,最鍾意食香蕉船

複式洋房

國民生產總值:242

我幼稚園時,呀公接完我放學再去我哥間小學等放學嘅時候,會喺間士多買一隻盒裝豆奶,唔係維他奶,唔知咩牌子。

珍珠宮

國民生產總值:45299

畀面勳章 BK Milk勳章 2015xmas 2016夢想成真 樂桃猴年勳章

淘寶 發表於 16-10-18 10:29
要埋, 生雞蛋撈

可惜以家一定唔可以咁做了, 有菌
我係荷包蛋加豉油, 而家都成日咁食

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章 2015xmas 2016夢想成真 樂桃猴年勳章

細個住公屋, 有個伯伯成日上黎賣豆腐花, 一聽到佢嗌豆~腐~花, 我就衝入廚房攞隻大碗等佢行過, 而家無呢枝歌仔唱喇

CurryCheng    發表於 16-10-20 10:42

珍珠宮

angelacch 發表於 16-10-18 10:49
我係荷包蛋加豉油, 而家都成日咁食

我老公都係,有時會明明已經夠送,都會叫我煎隻蛋比佢,心癮來的

esmehouse    發表於 16-10-18 15:06
wcpcelia    發表於 16-10-18 11:11
angelacch    發表於 16-10-18 10:55

珍珠宮

angelacch 發表於 16-10-18 10:51
細個住公屋, 有個伯伯成日上黎賣豆腐花, 一聽到佢嗌豆~腐~花, 我就衝入廚房攞隻大碗等佢行過, 而家無呢枝歌 ...

依個我都有呀,記得以前公屋有兩邊樓梯口,我試過攪錯豆花左響一邊,要拎住個碗跑番去另外一邊,到依家我仲記得跑個情形。。。。。。Omg, 好懷念

珍珠宮

losttoa 發表於 16-10-18 10:52
我老公都係,有時會明明已經夠送,都會叫我煎隻蛋比佢,心癮來的
係充滿童年回憶

珍珠宮

losttoa 發表於 16-10-18 10:55
依個我都有呀,記得以前公屋有兩邊樓梯口,我試過攪錯豆花左響一邊,要拎住個碗跑番去另外一邊,到 ...
我都試過揸住隻碗追佢
我次次都搵屋企最大個隻碗去買, 我仲記得佢成日問我, 咁大碗你食唔食得晒架

珍珠宮

KTKTKT5 發表於 16-10-18 10:43
好掛住Hardees 嘅食物,好味道

依個真係好食過麥當當幾十倍

大宅

國民生產總值:1635

育兒性格勳章

angelacch 發表於 16-10-18 10:51
細個住公屋, 有個伯伯成日上黎賣豆腐花, 一聽到佢嗌豆~腐~花, 我就衝入廚房攞隻大碗等佢行過, 而家無呢枝歌 ...
我細個去親戚屋企聽到亞伯大叫: 就 ~~ 瓜~, 就 ~~ 瓜~......

請問有無JM以前喺慈雲山食過咖哩魷魚/蠔油魷魚? 我記得超好食!!! 而家食唔返 T.T

珊瑚宮

國民生產總值:109709

畀面勳章

回覆樓主:

食大鑊飯嘅飯焦,仲要係柴火果隻

男爵府

國民生產總值:6163

細個呀媽會開船拎d哂好既墨魚膏放飯面蒸,撈飯食。諗起都正!

karenlyk    發表於 16-10-18 16:40
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎