用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

網購天地 今日: 311|主題: 56990

[淘寶] 支付寶HK疑問, 求賜教

別墅

國民生產總值:715

尋日心急走去UPLOAD左回鄉證等批, 等待期間先現JM們對支付寶HK的見解..
晚上收到SMS話被拒絕, 但無講咩原因.. 我想問清楚少少問題.. 如果我無理解錯我都唔想再比更多資料佢, 甚至唔用了..

1) 係咪最基本用手機號碼認證左就可以用, 交易額不多於3000就唔使比證件做認證?

2) 如果只做手機認證, 知唔知退款/ 返現的話, 入左落支付寶HK的錢又可唔可以用得返呢?

謝謝大家

王國熱話

複式洋房

國民生產總值:464

邊到比錢入返落個到

別墅

國民生產總值:715

Li_kitty 發表於 16-10-18 12:28
邊到比錢入返落個到

咁係咪依家就咁用電話號碼認證左,唔交證件都用到?只係有上限咁解?謝謝你

大宅

國民生產總值:4382

最關心BB問題熱投勳章

感恩有你 發表於 16-10-18 12:52
咁係咪依家就咁用電話號碼認證左,唔交證件都用到?只係有上限咁解?謝謝你
...

珍珠宮

國民生產總值:39822

動物勳章 ILLUMA Inspired by Nature勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 樂桃猴年勳章 2016夢想成真 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 大廚勳章 畀面勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 2015xmas

回覆 感恩有你 的帖子

退款就邊度買邊度退…返現可能唔交文件應該無,做買家又唔係買白粉點解要比咁多資料佢…況且大陸既野真係信唔過,所以我唔知比証件佣…因為開支付寶a/c已經比左回鄉証佢

伯爵府

國民生產總值:17119

BK Milk勳章

感恩有你 發表於 16-10-18 10:21
尋日心急走去UPLOAD左回鄉證等批, 等待期間先現JM們對支付寶HK的見解..
晚上收到SMS話被拒絕, 但無講咩原 ...
  • 交易使用支付寶® HK支付,退款退到哪里?

若您的交易使用支付寶® HK支付,退款也將退回您的「支付寶® HK」餘額

• 「支付寶® HK」要求實名認證嗎?

視乎你的充值及花費額度而定,總餘額HK$3000元或以下,每筆交易不超過HK$3000,年交易額HK$25,000以下,毋須實名認證。根據香港金管局對儲值支付工具的監管,提高儲值及交易額度,須進行不同程度的認證,具體可參考上述圖文說明有關認證的介紹。

伯爵府

國民生產總值:17119

BK Milk勳章

有個表

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

大宅

國民生產總值:3629

係、交易額不多於3000就唔使比證件做認證! 我無做認証、已入$買左野、好方便
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

男爵府

國民生產總值:6001

下面條LINK有詳細介紹

淘宝付款及教學https://world.taobao.com/markets/all/payment_hk?spm=a21bp.7806943.banner_HK_user.13.AfqJ7G

1號閑人: 外汇牌价再加1.5%手續費,簡化了的公式: 101.5/"港币现汇买入价"

大宅

國民生產總值:4100

2015xmas 畀面勳章

SaBB 發表於 16-10-21 09:44
係、交易額不多於3000就唔使比證件做認證! 我無做認証、已入$買左野、好方便
...

請問jm,充值時,店員收了$才嘟QR code?個app點知我入左幾$?入$後會有收據?

另外天貓的product是否一樣買到?

我有支付寶ac但從未認證,如也不認證支付寶Hk,可以嗎?

Sorry太多問題

大宅

lovelybaby2015 發表於 16-10-21 22:09
請問jm,充值時,店員收了$才嘟QR code?個app點知我入左幾$?入$後會有收據?

另外天貓的product是否 ...

要先在淘寶apps 內用香港電話登記左香港支付寶先,之後店員收了$會嘟你個QR code。個app會知及立即會收電話短訊息。apps 也有顯示。入$後當然會有收據

而家暫未支付到天貓的product

我有支付寶ac但從未認證,如也不認證支付寶Hk,可以嗎?可以,一張單吾買超過$3000便可,一年不超過$25000。

成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

大宅

SaBB 發表於 16-10-22 01:27
要先在淘寶apps 內用香港電話登記左香港支付寶先,之後店員收了$會嘟你個QR code。個app會知及立即會收電 ...

謝謝!很清楚
其實我開通左支付寶Hk個戶口了,但仲未試過入$

大宅

國民生產總值:2546

要先在淘寶apps 內用香港電話登記左香港支付寶先,之後店員收了$會嘟你個QR code。個app會知及立即會收電 ...

香港充值匯率多少呀?

大宅

Guppy_fish 發表於 16-10-22 11:07
香港充值匯率多少呀?

比$先知匯率

大宅

lovelybaby2015 發表於 16-10-22 10:33
謝謝!很清楚
其實我開通左支付寶Hk個戶口了,但仲未試過入$

入$100試試先,我係咁

大宅

SaBB 發表於 16-10-22 11:49
入$100試試先,我係咁

一於係咁!thx!

男爵府

國民生產總值:6317

畀面勳章 貓狗褓姆 2016夢想成真

比個QR CODE一嘟就會見到充左值..好方便

大宅

Thx各位!唔好意思,仲想問,比$時揀支付寶Hk,咁係咪一樣可以同我以前一樣咁集運來香港?

另外,除了用淘寶手機app付款,是否可如往常一樣在家用電腦的淘寶頁上付款?有冇分全球頁面定大陸頁面?

大宅

謝謝!很清楚
我開通左支付寶Hk個戶口了,但仲未試過入$,稍後試下

大宅

國民生產總值:2220

回覆 lovelybaby2015 的帖子

請問係咪去便利店話開支付寶戶口便可以...
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎