自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

同個朋友帶埋小朋友去玩,,,朋友個女就黎3歲, 我個小朋友就細d但每次佢個女都會對我或小朋友有少少郁手郁腳既行為,
仲見佢特登推跌我小朋友.....但佢家長係教得好好, 每次都有話佢...
但佢都會keep住有d咁既行為,
這是否正常?? 是否大大下就好?
我怕如果自己小朋友係咁唔知點教

禁止訪問

男爵府

回覆樓主:

都係架,女讀小一時更覺得

侯爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

回覆樓主:

冇人教係最大問題。

大陸小朋友尤其是,一唔合佢心意就用打去解決。

大宅

我都明日小朋友做乜都係好直接,
但一齊玩真係要睇得好實,
因為唔識用力, 可以講係有d 粗暴,
都知係米正常會係咁

公爵府

開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

其實我眼見係街好多小朋友都係咁, 但我就會教2個仔咁樣係唔0岩....
.........................................

侯爵府

回覆 chihuahuama 的帖子

正常, 但家長一定要教
話比佢聽推人唔啱等等
小朋友表達方法.
大大下佢吔就會減少架啦...
你自己都可以教自己果個唔好推人等等
我唔太担心.
唯一有問題係家長唔教囉...

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

正常嫁!人嘅天性。透過教育同小朋友愈嚟愈識控制自己,就唔會動武。當然家長唔教或者小朋友有問題導致控制能力較差,另作別論。

babyf    發表於 16-10-18 12:46

男爵府

回覆:係米好多小朋友都會郁手打或推其他小朋友

我兩個仔女從來吾會打人,我吾敢講自己教得好,但我一定要佢地知道打人嘅後果,亦要佢自己承擔。

大宅

gion 發表於 16-10-18 10:49
冇人教係最大問題。

我見我呢個朋友有教, 次次都會糾正, 但之後都係咁....

無教個d就更加, 如果父母自己都係咁仲有樣學樣添啦

大宅

我妯娌個細仔7 歲, 好鐘意打人, 專長起飛腳, 踢頭(當別人坐下)踢男人下體, 絕不戲場.

佢好鼓勵打人.

例如: 有次佢大仔唔知得罪左個細仔甚麼, 個阿媽就話: 阿X 我批准你打大哥.

結果佢細仔一腳踢落個阿哥羅友.

佢仲要帶2 個仔學空手道.

有D 父母是默許自己個仔打人. 人地話佢D 仔半句不對(而事實佢仔無端端打人), 佢即刻起晒"剛" 護航.

話細路仔係咁

whoami?    發表於 16-10-18 11:23

伯爵府

回覆 chihuahuama 的帖子

我囡小一, 自小都冇打人.
陶土經過塑造...燒製...可變成有用的器皿.它盛裝到多少就看我們如何給它塑形,它有多堅固就看我們如何燒製...

男爵府

其實小朋友一定會經歷呢個階段,但家長教得好就唔會咁

大宅

冇人教係最大問題。

而家某D 港人家庭都係咁架!

我叔仔兩公婆70年代在香港長大並接受教育.

我妯娌會用"默許" 去容許佢細仔打人.

子爵府

chihuahuama 發表於 16-10-18 10:37
同個朋友帶埋小朋友去玩,,,朋友個女就黎3歲, 我個小朋友就細d但每次佢個女都會對我或小朋友有少少郁手郁腳 ...
因為3歲左右的小朋友還未有很好的自制能力,他們這個是自我保護的反射機制,如果家長保持住講解對錯行為,我估之後會很多的。最怕是平時父母都是用暴力解決問題,講一套做一套,小孩有樣學樣,身教呀!

大宅

leungszeon 發表於 16-10-18 11:01
因為3歲左右的小朋友還未有很好的自制能力,他們這個是自我保護的反射機制,如果家長保持住講解對錯行為, ...
咁就好喇,,,,,,因為每次都有d擔心個仔受傷, 要睇實但又唔話得人地既細路, 亦唔知大d會唔會有改善
我都聽過有孖仔(3-4歲), 成日打黎打去,,,,,可能係溝通既一種

珍珠宮

開心吸收勳章

正常小朋友的反應,好好教就可以了。

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

回覆樓主:

推人唔好行為,要佢教下

珍珠宮

回覆:係米好多小朋友都會郁手打或推其他小朋友

如果大人教得好好,就唔會重覆出現打人情況啦,話係冇用要有適當懲罰

子爵府

冇人教係最大問題。

係!上次去公園玩,有個好似8,9歲咁大隻既男仔想推我個囡2次!第1次我已經啤住佢,佢亦知道我望住佢!
第2次我囡想爬落樓梯,我見到佢想係後面推佢落去!
我立即大聲喝止!即刻搵佢啊媽岀黎,話佢個隻推我小朋友!
點知換黎既反應竟然係「哦」「咁佢依家有冇推到佢落去啊?」
簡直不知所謂!唔通我個囡要俾佢推到仆地整損先可以話佢?
冇家教就係呢啲!冇文化!
鬧鬧下佢講普通話,我繼續廣東話!
之後佢仲用唔知咩鄉下話講乜野!

小朋友係公園推撞唔係第一次,不過次次父母都有教小朋友道歉!
真係第一次遇到呢啲三番

首頁

尾頁

跳至