用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 1327|主題: 869792

本身肥, 年過30,好怕有糖尿, 所以想檢查

大宅

國民生產總值:2531

請問長沙灣區邊間診所檢查糖尿好?幾錢?
通常出面檢查糖尿係點架?會驗咩??

珍珠宮

國民生產總值:36875

camanbi 發表於 16-10-18 10:54

不如去化驗所,有D package係驗膽固醇,血糖和血液,都係$500,如到診所驗,只抽血驗糖尿也要四、五佰蚊架。

琥珀宮

國民生產總值:182873

hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 2015xmas

引用:請問長沙灣區邊間診所檢查糖尿好?幾錢

原帖由 camanbi 於 16-10-18 發表
其實平平地去工聯會 or 診所都有body check

大宅

回覆 HLDMaMa 的帖子

請問有好介紹嗎??

大宅

回覆 good_pig 的帖子

工聯會檢查會唔會好求其?

珊瑚宮

國民生產總值:122717

父母有冇?
家族可冇?
有冇做運動?

檢血 你就說要檢 血脂, 血糖,... etc

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。愛理性交流討論。 *本人文化水品有限, 無法與公主/ '衣来伸手,饭来张口者,喜批評, 而無建設性' 交流溝通。 你永遠是對的。。。

子爵府

國民生產總值:11634

YAHOO團購有時會有驗身計劃, $200.00左右可以驗到糖尿, 高密度膽固醇, 低密度膽固醇...... (仲有好多項)(包括腎功能、糖尿病、血脂、膽固醇等) + 專人講解報告
但只有三間化驗所揀(好似係銅鑼灣, 佐敦同荃灣).
驗糖尿通常係抽血, 驗小便(早上驗要空腹6-8小時), 量血壓, 度身高......咁上下

wcpcelia    發表於 16-10-19 10:41

琥珀宮

國民生產總值:176593

醒目開學勳章

我自己係經家庭醫生轉介去lab centre做的,報告返咗佢會同我睇同分析。

琥珀宮

國民生產總值:182873

hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 2015xmas

引用:回覆 good_pig 的帖子工聯會檢查會唔會好求

原帖由 camanbi 於 16-10-18 發表
回覆 good_pig 的帖子

工聯會檢查會唔會好求其?
我覺得ok

子爵府

國民生產總值:13515

從飲食開始著手啦, 無論check 完結果係點, 都要少醬, 鹽, 糖啦

大宅

國民生產總值:4136

回覆樓主:

就咁去一間普通科醫生診所都可以

大宅

國民生產總值:1612

回覆:本身肥, 年過30,好怕有糖尿, 所以想檢查

今星期六、日,中大醫學院在麗港城有健康展覽。
由中大醫學院的學生免費為市民驗血膽固醇、血糖、血壓、乙型肝炎病毒抗要薛查、度高、磅重及基本報告講解。

水晶宮

國民生產總值:53944

去寶血醫院要求驗OGTT.......最準
玩具萬歲!

別墅

國民生產總值:930

引用:Quote:camanbi 發表於 16-10-18 10:54 請問

原帖由 fitfish 於 16-10-18 發表
去寶血醫院要求驗OGTT.......最準
幾錢?有冇套餐呢?

翡翠宮

國民生產總值:95712

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:Quote:camanbi 發表於 16-10-18 10:54 請問

原帖由 BK2002 於 16-10-18 發表
抵喎~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

伯爵府

國民生產總值:18115

點解甘驚?糖尿病有得控制,仲有好多病仲可怕。。。

男爵府

國民生產總值:8295

畀面勳章

好多家庭醫生都有部血糖測試機, 都係加多$100喺醫生費度架咋,去啲家庭醫生度驗啦, 如果你長期驚,就買部血糖測試機自己在家空肚驗,我父母都有糖尿病, 佢哋有部機,定時自己驗, 另外定時覆診,每日做運動,介口, 都穩定。

大宅

回覆 fitfish 的帖子

請問幾多錢?驗幾耐架要?

大宅

回覆 TinaWu 的帖子

我已經盡量啦, 可能公司成日食外賣, 唔健康>.<

大宅

回覆 rello 的帖子

請問有詳細地址嗎?時間?
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎