用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

婆媳關係 今日: 31|主題: 24243

最好始終係自己爸媽

別墅

國民生產總值:928

結左婚十幾年,面對左咁耐男家屋企人。都溶入唔到。
可能我爸媽真太好,比較之下,老公家人都幾冷漠。我爸媽對我同老公都好照顧,有時見我哋忙,會到我家煮飯,好sweet!
相反,老公想返佢地度食,就要預約2星期!好小主動叫我哋返去食飯。
老公有長期病,長期食藥,99都冇乜特別煲野比佢食或關心下,返而我媽就有。但見佢對D女又唔係咁!
但每年生日母親節,佢媽就會好主動叫老公送野。
其實咁様,都幾難叫我對佢哋好好!

王國熱話
如果小朋友比人爭野玩,咁點教
小學生返學恐懼?
BB見到我就成日喊,見到婆婆就好開心..我...
幼稚園謠言

子爵府

國民生產總值:12811

世界上是有好99的.只是你.我都未遇上而已.朋友說她的99是世界上最好的99.可惜99當年59歲已死左.(為什麼好人會早死)

美菲絲    發表於 16-10-19 01:11

珍珠宮

國民生產總值:39490

樂桃猴年勳章 BK Milk勳章 2015xmas

睇開D...

我慶幸我是水瓶星座.
爸爸是我心中的大樹.
媽媽是我一生的偶像.
姐姐是我一世的知己.
弟弟是我生活的依賴.
老公是我平庸的色彩.
多多是我平常的歡樂.
一家人嘛!

伯爵府

國民生產總值:19945

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 2015xmas

回覆樓主:

可能佢地相處模式係咁~
掉轉如果99係咁叫你返去食飯你可能覺得麻煩呢

子爵府

國民生產總值:13808

回覆:最好始終係自己爸媽

對~我嫁左之後,反而同媽咪嘅感情好左!
99根本只需要個仔養老,同要新抱服侍佢,好在我老公都識得分,佢同我媽都好fd。。去邊都會問叫唔叫埋我媽,以前我問佢叫唔叫99,佢自己都會答,唔叫啦~一陣又話無人服侍佢~

翡翠宮

國民生產總值:91974

自己父母會對自己理解多D,佢可以當C6係半個仔咁對待

男爵府

國民生產總值:6093

我寧願99真冷淡好過假熱情.

pig_pig_pig    發表於 16-10-18 18:45

水晶宮

國民生產總值:53015

唔一定自己父母一定百分百好
如果對方父母個個星期煮野叫你地食; 可能又衍生好多issues; 大把野會睇唔順眼.
何必要比較?

美菲絲    發表於 16-10-19 01:12

大宅

國民生產總值:3766

回覆:最好始終係自己爸媽

我又咁覺得同外母住容易啲相處,雙反同99住就問題多多甚奸難?

大宅

國民生產總值:2247

人總會有偏心嘅時候……尤其婆媳關係嘛嘛嘅,真係見少D好過,少左好多麻煩。睇開D啦……

彩鑽殿

國民生產總值:802143

動物勳章 ILLUMA Inspired by Nature勳章 活躍勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章

唯有睇開D...加油

大宅

國民生產總值:4104

美之選468 發表於 16-10-18 11:28
世界上是有好99的.只是你.我都未遇上而已.朋友說她的99是世界上最好的99.可惜99當年59歲已死左.(為什 ...

我想我隻賤9早死早著

大宅

國民生產總值:2540

99對新抱好d,又話煩,个个星期煲湯你飲,老公病,99上黎整反餸,新抱又話呢樣个樣啦,做99做物都比人話

男爵府

國民生產總值:5730

畀面勳章 BK Milk勳章

完全認同!
我老公之前做手術,由出院到返工放左半個月病假,佢所謂既屋企人一句問候關心都冇!
反而我父母日日打黎問進展,又主動要求幫我地買送煮飯

我大肚就更加唔洗講啦!
我父母緊張到暈,細節唔多講,總之差唔多餵埋我食咁滯
而bb既所謂阿爺阿嫲,sorry 唔知佢地去左邊。
我明白生仔係我同我老公既事,對我好係bonus,不過唔好有威就爭住出黎認,指指點點,扮專家

子爵府

國民生產總值:14806

樓主,你老公有冇比家用佢亞媽,每個月比幾多?如果佢冇比家用又或者每個月比好少而D女比得多的話,咁又好難怪你奶奶對個仔同對D女嘅態度有吾同

子爵府

樓主,你老公有冇比家用佢亞媽,每個月比幾多?如果佢冇比家用又或者每個月比好少而D女比得多的話,咁又好難怪你奶奶對個仔同對D女嘅態度有吾同

別墅

國民生產總值:928

anna59 發表於 16-10-21 10:50
樓主,你老公有冇比家用佢亞媽,每個月比幾多?如果佢冇比家用又或者每個月比好少而D女比得多的話,咁又好 ...

剛好相反,我老公係比最多!因係大佬,加上佢D細佬妹,超自私!自己就去飲飲食食,一話請爸媽就.....我有時都睇唔過眼!
Life must go on

子爵府

回覆 wln 的帖子

如果你老公吾覺得有問題未算啦!睇開D啦,吾好吾開心

男爵府

國民生產總值:5261

tommy715 發表於 16-10-18 13:18
我又咁覺得同外母住容易啲相處,雙反同99住就問題多多甚奸難?
因為大部份男人本來就唔會好理屋企雞毛蒜皮小事, 佢地唔會留意到屋企擺設唔同左, 換左洗頭水牌子, 甚至有冇拖地洗衫都唔會留意到(除非沖完涼冇底褲著), 基本上佢地係屋企有得食、有得瞓、有得睇電視、唔嘈喧巴閉, 佢地係唔會有意見的~
但女人唔同, 女人係比較care 屋企小事, 小至條毛巾掛歪左可能都會介意~ 而且男主外女主內的觀念, 好多屋企都係由女人話事~

新抱同99本來就有不同的生活習慣, 大家的背景唔同, 兩人同住係屋企產生的矛盾就多; 相反, 外母同住, 阿媽同阿女係出自同一個家庭(阿女嫁人之前), 佢地擁有近似的生活習慣, 兩母女的磨察一定比兩婆媳少!! 至於外母同女婿, 都話男人唔care屋企小事, 佢又點會嫌外母唔出聲就換左支洗衣液? 有新床單用不知幾開心, 理得外母幫佢揀左乜野粉色花花世界少女夢幻床單丫(講得太誇, 少女床單男人應該會介意啦)~

別墅

國民生產總值:769

陪月勳章

回覆樓主:

我99要搵人夾錢、做嘢、比家用時,就第一個搵C6!但係其他時間你搵佢,佢就話要幫個女湊孫,又或者去街!我試過我父母入院,完全無人同我睇小朋友,佢都唔幫我,最後我只有請冇薪假直到我父母冇事!我父母仲擔心我小朋友冇人照顧,但我99由我地自生自滅!C6冇食冇住佢都比好多家用,99都做得出咁樣,呢D人好討厭!

佢第時有咩事,唔好怪我唔理佢,搵自己個女好啦!連自己個孫都唔理,我未見D 99衰成咁!

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎