用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 3266|主題: 868876

有無人用完廚房就亂七八糟  

伯爵府

國民生產總值:19270

明明辛辛苦苦執左幾個鐘廚房,乾乾淨淨,整整齊齊,但煮完一餐又好似7國甘亂,打完仗甘款
好頭痛,成日都係甘,唔知其他人係咪同我一樣呢?

公爵府

國民生產總值:29704

回覆 mwmyway 的帖子

會架, 特別焗完旦糕見到個械都唔想執.....

男爵府

國民生產總值:6613

我老公

伯爵府

國民生產總值:16853

好媽媽勳章

都會,今早煮完早餐就咁啦,拿拿聲出門口返學由得佢累積獎金,今晚益呀洗碗碟機

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

大宅

國民生產總值:1174

我會,我煮親飯就咁(emoji)(emoji)(emoji)

禁止訪問

國民生產總值:1695

伯爵府

jlam 發表於 16-10-18 11:18
都會,今早煮完早餐就咁啦,拿拿聲出門口返學由得佢累積獎金,今晚益呀洗碗碟機

...

你檯面都好乾淨!我連檯面都好亂好污糟。最近都同老公商量買部洗碗機,兩個人一日煮兩三餐,帶飯,唔知細部ge洗碗機夠唔夠用呢?大部又無位放
係post到傾下好啦,不接受加好友同打招呼謝謝!

伯爵府

QUEEN314 發表於 16-10-18 11:15
我老公

甘姐係你唔會,請問你點做可以keep得整齊d乾淨d?

伯爵府

luvkaka 發表於 16-10-18 11:12
回覆 mwmyway 的帖子

會架, 特別焗完旦糕見到個械都唔想執.....

所以我個焗爐已經打入冷宮。不過飯就一定要煮

琥珀宮

國民生產總值:176474

醒目開學勳章

一定會

伯爵府

國民生產總值:16853

好媽媽勳章

mwmyway 發表於 16-10-18 11:22
你檯面都好乾淨!我連檯面都好亂好污糟。最近都同老公商量買部洗碗機,兩個人一日煮兩三餐,帶飯,唔知細 ...

買啦,真係舒服好多。就算唔大部,最多分兩次洗,晚上一半入機洗,一半浸住先,第二朝,機入面乾淨的攞返出來放好,浸住的又放入機洗,放工返來又攞出來放好。有洗碗碟機真係幫到手。

男爵府

國民生產總值:7186

mwmyway 發表於 16-10-18 11:11
明明辛辛苦苦執左幾個鐘廚房,乾乾淨淨,整整齊齊,但煮完一餐又好似7國甘亂,打完仗甘款
好頭痛 ...

我唔會,我煮一次飯會一早整好晒d料頭,分好晒一樣送一盤,一落鑊煮就即刻洗,煮完至多係洗煲洗鑊

伯爵府

jlam 發表於 16-10-18 11:26
買啦,真係舒服好多。就算唔大部,最多分兩次洗,晚上一半入機洗,一半浸住先,第二朝,機入面乾淨的攞返 ...

睇黎都要買,如果唔係洗甘多野真係變主婦手

伯爵府

PerryChak 發表於 16-10-18 11:34
我唔會,我煮一次飯會一早整好晒d料頭,分好晒一樣送一盤,一落鑊煮就即刻洗,煮完至多係洗煲洗鑊
...

落鑊之後又係一堆碗碟,我成日想食完飯一齊洗所以就會勁多野。

大宅

國民生產總值:3793

通常一邊煮一邊洗。有d裝完的碗碟唔太污糟嘅,就順手沖一沖擺返好。切完的刀又係即刻沖完放好。炒餸時油汁彈到枱面,即刻碗布抺一下。

煮完後就冇乜亂了

hsbc005    發表於 16-10-18 21:35
tsung    發表於 16-10-18 17:27
maylmm    發表於 16-10-18 15:14

男爵府

國民生產總值:7186

野原美冴 發表於 16-10-18 12:11
通常一邊煮一邊洗。有d裝完的碗碟唔太污糟嘅,就順手沖一沖擺返好。切完的刀又係即刻沖完放好。炒餸時油汁 ...

好怕啲人一路煮先一路整料頭,雞手鴨腳咁,每煮一樣都飛個煲出嚟,用完個廚房好似強颱風吹襲咁

大宅

國民生產總值:2897

mwmyway 發表於 16-10-18 11:11
好頭痛 ...

我習慣一路煮一路洗, 煮一餐飯好似打仗咁

食完叫個囡洗.

大宅

國民生產總值:1287

野原美冴 發表於 16-10-18 12:11
通常一邊煮一邊洗。有d裝完的碗碟唔太污糟嘅,就順手沖一沖擺返好。切完的刀又係即刻沖完放好。炒餸時油汁 ...

我都係咁樣做

大宅

國民生產總值:3333

亞路 發表於 16-10-18 12:48
我習慣一路煮一路洗, 煮一餐飯好似打仗咁

食完叫個囡洗.

依家我少入廚,別人(包括姐姐)盡量少聲氣,唔危險就由佢。最緊要有手尾清潔返佢。。

珍珠宮

國民生產總值:34610

育兒性格勳章 畀面勳章

回覆:有無人用完廚房就亂七八糟

我唔會,我老豆係

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎