用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 3109|主題: 870055

鐘點vs女庸

複式洋房

國民生產總值:146

香港地方細,大家喜歡用鐘點女傭或是外傭?其實響其他國家都沒有外傭,大都是鐘點女傭。

公爵府

國民生產總值:29850

回覆 ruiya 的帖子

之前用鐘點連睇小朋友果個都係鐘點EE, 最後頂唔順太多嘢做又太貴, 同埋呀B大, 請工人, 嘩! 正到呢, 就算我個個月比多D錢佢, 佢比我既享受都係大過比鐘點!

男爵府

國民生產總值:6575

鐘點好貴 $8X 一小時 外傭好用好多

珊瑚宮

國民生產總值:122738

ruiya 發表於 16-10-18 11:21
香港地方細,大家喜歡用鐘點女傭或是外傭?其實響其他國家都沒有外傭,大都是鐘點女傭。
...

按需要性吧。

家有老人/傷殘/ 小孩, 有需要吧。
家都是成人.... 多數都不想家中多一个人。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。愛理性交流討論。 *本人文化水品有限, 無法與公主/ '衣来伸手,饭来张口者,喜批評, 而無建設性' 交流溝通。 你永遠是對的。。。

男爵府

國民生產總值:9739

我兩樣都試過,我諗真係睇性格,以前用女傭,c6成日話我似嬲咗成村人咁,火爆到死,一轉用鐘点,開心返晒。
我個女傭唔算好差得過份,不過我總有事情令我擔心同唔放心。我選擇用多d教的心機同時間放在小朋友身上,女傭教極都唔做/做唔好就變得幫唔到手。

大宅

國民生產總值:3743

我短期一個月性既鐘點, 收100蚊一個鐘, 每日4-5個鐘都幾貴...
如果有機會, 長遠都係請女傭化算D,
只係, 鐘點都話可以熟人介紹, 資質不用成疑, 女傭就好難遇到好

lovingfridayli    發表於 16-10-18 13:36

複式洋房

國民生產總值:189

smiletigger 發表於 16-10-18 11:45
我兩樣都試過,我諗真係睇性格,以前用女傭,c6成日話我似嬲咗成村人咁,火爆到死,一轉用鐘点,開心返晒。 ...

以前有用過社區保母(未入得學)湊大囝。。。食埋晚餐先走。。。但返去做留曬家務。。。大囝到入口左n班, 其實都一樣。。。超目困。。。
中間請過2個懶同變得好快既姐姐。。。要mon姐姐, 但都比之前舒服。。。

到細女出世。。。2話不說入嬰園。。。但返到家。。。仲要幫2隻馬騮沖涼十家務

最後請口左前工人(完約走了)。。。舒服, 7~80%都聽話聽使。。。到後期大搖大擺講電話, 雖然一路做住口野。。。但應該無人接受到口甘

佢走口左, 亦已搵到新工人, 但要11月尾12月頭先來到, 而家因為暫無返工, 只是。。。囝囡係sen, 發展遲緩。。。經常去醫院覆診。。。訓練。。。。所以一星期叫清潔ee上來2次。。。。每次3小時。。。暫時好口的。。。但都功目困。。。。

我覺得煮食都唔太最緊急。。。清潔洗衣要時間。。。我個ee間中會叫佢整埋送。。。我有工返先叫佢煮埋。。。學校有延展, 無辦法就係學校延展食埋晚飯先走。。。

要目弟自己邊樣重要口的。。。

水晶宮

國民生產總值:66695

樂桃猴年勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 2015xmas

我係信唔過鐘點.

因為佢地係過渡性. 如果可以睇住佢做嘢, 我覺得鐘點OK.

但對於我呢D 全日返工, 要放低條KEY 俾佢.

真係十萬個唔得..........

大宅

國民生產總值:2209

回覆樓主:

鐘點因是段鐘計,所以好多都拖延時間,2小時的工作拖足4個鐘,之後仲話你知做唔晒要加鐘。有啲呢突然話今日要湊仔嚟唔到....最大問題係請一個鐘點每日嚟5個鐘,其實所付價錢足以請兩個姐姐

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎