網購天地

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

唔知點解買天貓貨品,只容我用支付宝hk俾錢嘅?有無jm試過吖?應該點做?

禁止訪問

侯爵府

回覆:Li_kitty 的帖子

子爵府

Rocanbaby 發表於 16-10-18 11:22
唔知點解買天貓貨品,只容我用支付宝hk俾錢嘅?有無jm試過吖?應該點做?
你張相片,冇話畀你用"支付宝HK"喎

剩係話可以用"支付宝購物咭",不過便利店冇得賣囉

1號閑人: 外汇牌价再加1.5%手續費,簡化了的公式: 101.5/"港币现汇买入价"

別墅

Rocanbaby 發表於 16-10-18 11:22

你是用電腦落單, 有用天貓劵或天貓點劵卡, 就只可用支付寶付款, 其它一律不可以, 同時也不可找人代付。
我沒用手機版, 所以手機版是否同一情況, 就不知道了。

補充: 支付寶付款, 即包括: 支付寶賬戶餘額、支付寶購物卡餘額、支付寶HK

別墅

1號閑人 發表於 16-10-18 14:15
你張相片,冇話畀你用"支付宝HK"喎

剩係話可以用"支付宝購物咭",不過便利店冇得賣囉
如果支付寶有錢, 就會顯示餘額, 現在樓主的餘額是0, 所以付不了錢, 就需用支付寶購物卡的方式。
支付寶購物卡停售, 但如果仍有購物卡餘額, 是可以用此方式付款。

子爵府

Benice 發表於 16-10-18 14:20
如果支付寶有錢, 就會顯示餘額, 現在樓主的餘額是0, 所以付不了錢, 就需用支付寶購物卡的方式。
支付寶購物 ...
哎呀~好亂呀!樓主講"支付宝HK",但相片顯示"支付宝購物咭",兩個唔同嘅付款戶口嘛

"支付宝HK"如電腦唔得,用手機"淘宝APPS",有機會用到"支付宝HK"付款,
"支付宝HK"仲係手機用的初版,仲未百份百支援電腦付款,
如果唔係,都唔使免半年手續費,吸引用戶啦
1號閑人: 外汇牌价再加1.5%手續費,簡化了的公式: 101.5/"港币现汇买入价"

侯爵府

回覆:Benice 的帖子

原來因為我用左張天貓5蚊卷,所以只可用支付寶俾。我淨係用pps俾錢。唯有放棄嗰5蚊。

侯爵府

回覆:1號閑人 的帖子

其實我只係想問點解無左其他方法俾錢咋我淨係會用pps俾㗎咋!支付寶好似好難搞!

別墅

1號閑人 發表於 16-10-18 17:10
哎呀~好亂呀!樓主講"支付宝HK",但相片顯示"支付宝購物咭",兩個唔同嘅付款戶口嘛
係呀! 每次淘寶有新嘢, 就好鬼亂, 好煩!

我補充番, 支付寶付款, 意指包括: 支付寶賬戶餘額、支付寶購物卡餘額、支付寶HK

支付寶HK, 我不打算用, 舊的支付寶賬號我都不會再用, 用信用卡、PPS、八達通就算, 雖然貴少少, 而且無得用天貓的優惠, 都不想煩去攬。
有時需要去阿里巴巴購物, 因為一定要用支付寶, 所以只會買過HKD 200以上, 找增值公司代付, 開網上支票給他代付, 匯率可說是等同於PPS、八達通的匯率+1.5%手續費, 我覺得OK和方便。

例如;昨天我買CNY 243.00,
PPS、八達通付款, 手续费 = 订单金额 x 1.5% 1人民币元 =
1.153403港币,付HKD 50.40 284.50

增值公司的同日匯率是1.171, HKD 284.55

別墅

Rocanbaby 發表於 16-10-18 19:00
原來因為我用左張天貓5蚊卷,所以只可用支付寶俾。我淨係用pps俾錢。唯有放棄嗰5蚊。

...
以前支付寶有錢時, 無得用, 我以為是賣家沒有開通海外付款方式, 所以不知。直至用到無錢時, 就發現問題, 打去淘寶問, 先知道只可用個人的支付寶餘額, 或者購物卡。購物卡個匯率高到好唔抵, 索性取消重拍。

大宅

Benice 發表於 16-10-18 14:16
你是用電腦落單, 有用天貓劵或天貓點劵卡, 就只可用支付寶付款, 其它一律不可以, 同時也不可找人代付。
我 ...

請問如何cancel天貓優惠券?我想用pps付錢呀。

別墅

rognfan 發表於 16-10-19 17:13
請問如何cancel天貓優惠券?我想用pps付錢呀。
如果你未提交訂單, 不選天貓優惠劵(天貓劵、天貓點劵卡), 就可用所有香港付款的方式, 包括PPS。
如果已提交訂單, 是不能取消優惠的選擇, 必須取消整張訂單, 重新拍過。已用的優惠劵都不會退還。

大宅

回覆 Benice 的帖子

請問你用邊間增值公司?

別墅

rcinmacau 發表於 16-10-22 09:01
回覆 Benice 的帖子

請問你用邊間增值公司?
HK EASY PLUS, 今日 1.166。
今日買了件17元, 用八達通, 匯價1.147447, 付HKD 19.80

大宅

回覆樓主:

支付寶Hk好方便牙,去7仔或ok好似增值八達通咁增值就用得啦:mother:

首頁

尾頁

跳至