家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

我想問一下如果想張股票由A銀行過去B錢行有咩方法最平?
我紙識在A銀行買出,拿錢去B錢行再買入反.但要比兩次手續費

請指教,先謝謝幫忙

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:我想問一下如果想張股票由A銀行過去B錢行有

原帖由 十蚊三件 於 16-10-18 發表
我紙識在A銀行買出,拿錢去B錢行再買入反.但要比兩次 ...
由A銀行射貨到B銀行~

通知A銀行轉貨到B銀行,亦要通知B銀行收貨~

同佢地証卷職員講,佢地知怎做~

奇怪 ,一張股票 ?

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

大力大力 發表於 16-10-18 13:09
由A銀行射貨到B銀行~

謝謝.
係有幾隻股票

大宅

不好意思,借位問:
1.手續費幾$
2.現在銀行太貴,想轉去手續費平D的銀行,有無銀行介紹,因想長線持有

伯爵府

大力大力 發表於 16-10-18 13:09
由A銀行射貨到B銀行~

我都有此情況,故跟B銀行職員講,但B銀行職員都無辦法,只叫我先賣掉,再在B銀行再買!

大宅

momososo 發表於 16-10-18 22:24
我都有此情況,故跟B銀行職員講,但B銀行職員都無辦法,只叫我先賣掉,再在B銀行再買! ...
邊間銀行職員話唔得?? 你試下搵佢上司問下得唔得!?

我都曾經做過,
同大力講嘅一樣,
分別要通知兩間銀行,
佢地會教你點做....

伯爵府

ho6412 發表於 16-10-18 22:58
邊間銀行職員話唔得?? 你試下搵佢上司問下得唔得!?

我都曾經做過,
而家回想,未知他是否唔想做,因當時他準備離職,要再向現在的職員查詢吓先!

複式洋房

請問有冇人知道...如果碎股可唔可以由銀行轉去証卷行?

因為我之前拎左實股, 餘下小量5號仔碎股...

謝謝

琥珀宮

引用:不好意思,借位問:1.手續費幾$2.現在銀行

原帖由 Conbb 於 16-10-18 發表
不好意思,借位問:
1.手續費幾$
2.現在銀行太貴,想轉去手續費平D的銀行,有無銀行介紹,因想長線持有
我試過唔洗錢,兩間bank都無收費!

大宅

十蚊三件 發表於 16-10-18 12:05
我紙識在A銀行買出,拿錢去B錢行再買入反.但要比兩次 ...

幾年前試過,同兩間銀行講,股票就可以由 A 轉去 B, 手續費唔貴,好似每隻股票幾蚊定幾十蚊,一定平過賣出再買入既手續費

大宅

木土土 發表於 16-10-20 19:40
我試過唔洗錢,兩間bank都無收費!

如果是同一銀行,由遺產承繼人轉到自己的股票户口,唔知道可唔可以呢?銀行建議賣出後,再在自己股票户口買回,一來一回,手續費好昂貴!

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:Quote:木土土 發表於 16-10-20 19:40 我試

原帖由 S148 於 16-10-21 發表
如果是同一銀行,由遺產承繼人轉到自己的股票户口,唔知道可唔可以呢?銀行建議賣出後,再在自己股票户口 ...
個職員唔識或懶得做~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

引用:Quote:木土土+發表於+16-10-20+19:40+我試

如果是同一銀行,由遺產承繼人轉到自己的股票户口,唔知道可唔可以呢?銀行建議賣出後,再在自己股票户口 ...
遺產承繼人不用轉名可以直接賣貨嗎?如果可以,照計都應該可以射貨吧!如果唔得,不如在先人原本間bank開戶口轉名先啦,其他可以慢慢攪。

大宅

大力大力 發表於 16-10-21 10:04
個職員唔識或懶得做~

我想知道,我這樣case, 可否在同一銀行,分別兩個户口轉為一個戶口?

琥珀宮

引用:Quote:木土土+發表於+16-10-20+19:40+我試

同一bank,無理由比你賣,但又唔比你轉戶口,職員提議可能手續係麻煩d或是少做,招呼你既staff費時/唔識做。

大宅

木土土 發表於 16-10-21 10:09
遺產承繼人不用轉名可以直接賣貨嗎?如果可以,照計都應該可以射貨吧!如果唔得,不如在先人原本間bank開戶 ...

遺產承繼人不可買貨,只可沽貨,這樣可射股票去另一户口嗎?

琥珀宮

引用:Quote:木土土+發表於+16-10-21+10:09+遺產

遺產承繼人不可買貨,只可沽貨,這樣可射股票去另一户口嗎?
就算可以射貨去另一戶口,因不同名,一樣要比stamp,如果手續麻煩不如賣出算。

首頁

尾頁

跳至