用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 4937|主題: 869330

有冇遇過咁計較的朋友?

大宅

國民生產總值:3860

結婚時,因為我知老公無乜錢,所以我擺酒唔請舊同學去飲,私底下我自己叫了10幾個舊同學出來吃飯,通知大家我要結婚了!大家原本高高興興的,我打算埋單請所有人吃時,同學們說應該佢地夾錢請我,慶賀我結婚,所有人和議,突然其中一位女同學開口反對說:「我結婚嗰陣約你地出來食飯派帖,都係我埋單,你地都冇請我,唔公平喎!」
佢講完,大家都呆左一呆,dead air 左幾秒,之後有個同學就打圓場說:「係咩?太耐我都唔記得了啊!今晚我地請哂你兩個食啦!」該女同學就表現滿意的神情。

公爵府

國民生產總值:28087

野原美冴 發表於 16-10-18 12:45
結婚時,因為我知老公無乜錢,所以我擺酒唔請舊同學去飲,私底下我自己叫了10幾個舊同學出來吃飯,通知大家 ...
打㘣場同事學及其他和應唔出聲的同學最好。
那同學就.....自己出醜了,其實我覺得幾可憐。

男爵府

國民生產總值:7145

結婚時,因為我知老公無乜錢,所以我擺酒唔請舊同學去飲,私底下我自己叫了10幾個舊同學出來吃飯,通知大家 ...

派帖係AA好d,之後人地仲要去飲做人情!

大宅

國民生產總值:1149

即是最終請埋有意見果個?佢都好意思,你結婚大家請埋佢。

洋房

國民生產總值:45

女同學一個請10幾個, 可能張單都唔少錢,,,,宜家同你相比.心情有落差先咁講....當佢心直口快~~~

男爵府

國民生產總值:6777

好媽媽勳章 醒目開學勳章 睛靈勳章

吓,佢係出黎派帖,同學之後要做人情,但你既情況係之後唔會請佢地去飲,佢地亦唔需要做人情,根本唔同情況,你個女同學....

大宅

YCLIE 發表於 16-10-18 12:58
即是最終請埋有意見果個?佢都好意思,你結婚大家請埋佢。

係呀,請埋佢。其他同學都好好,即刻和議。

別墅

國民生產總值:962

派得帖 姐係到時會收返人情啦,相反jm你又無擺酒,呢個女同學都好計較下,而且極度唔知醜

別墅

國民生產總值:667

派帖果個請食飯好正常啫
去飲食餐飯起碼都800啦

伯爵府

國民生產總值:17584

佢自己攞假黎丟
優悠在澳洲

侯爵府

國民生產總值:20972

2015xmas

回覆:有冇遇過咁計較的朋友?

人地收完帖去飲要做人情架喎!講到白請人哋咁,講得出口都好cheap.

伯爵府

國民生產總值:19900

回覆樓主:

唔同喎,你唔係派帖,你啲朋友唔會再封人情俾你,所以先話請你食飯當祝賀你地。
但你朋友只係派帖,之後會收人人情,仲要人請食飯,唔啱邏輯喎……

呢啲情況我忍唔住會話:
“唔啱數喎 ,你上次係派帖,之後擺酒袋咗我地咁多人人情喎。如果樓主今日係派帖,之後會擺酒收人情,今餐我唔同佢爭啦。”

珍珠宮

國民生產總值:30647

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

MrsSingSing 發表於 16-10-18 13:08
唔同喎,你唔係派帖,你啲朋友唔會再封人情俾你,所以先話請你食飯當祝賀你地。
但你朋友只係派帖,之後會 ...

如果你係在座朋友就應該講 如果係被請者 即係樓主 就唔方便講

伯爵府

bkteapot 發表於 16-10-18 13:17
如果你係在座朋友就應該講 如果係被請者 即係樓主 就唔方便講

yes~

珍珠宮

國民生產總值:32356

一邊大方, 突顯另一方的小器.. 算啦.. 人地點對你, 你就點對人就合理架啦.

珍珠宮

國民生產總值:32356

MrsSingSing 發表於 16-10-18 13:08
但你朋友只係派帖,之後會 ...
尼D由樓主講就唔太適合啦.

伯爵府

tkkmama 發表於 16-10-18 13:27
尼D由樓主講就唔太適合啦.

口吻係第3者講架,睇清楚最尾嗰句……

珍珠宮

國民生產總值:34597

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

野原美冴 發表於 16-10-18 13:04
係呀,請埋佢。其他同學都好好,即刻和議。

唔需要focus on你覺得唔好嘅人、事、物,踏出一步,看看你身邊仲有十幾個得體、唔計較、好客、致力維繫彼此感情、珍惜友誼嘅人

大宅

bkteapot 發表於 16-10-18 13:17

其實,我當時完全無想過佢會講唔公平,我係反應唔到,完全唔知我應該點答佢

我都係同大家一樣啞左!
打圓場嗰位真係好smart, 咁快回過神來

wcpcelia    發表於 16-10-18 13:56

大宅

國民生產總值:4761

動物勳章

世界咩人都有架啦!
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎