用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

出埠旅行 今日: 521|主題: 117478

[台灣] 高雄去宜蘭交通一問

大宅

國民生產總值:1635

各位JM,因第一次去高雄&宜蘭. 2大1小 (4 years old), 有以下問題, 請指教:

1.) 高雄去宜蘭點樣去???
2.) 車程幾耐 & 價錢???
3.) 會去7日6夜 (不過最後一日是10:40A.M.飛機回港), 是否3晚高雄, 3晚宜蘭???
4.) 有冇高雄 & 宜蘭住宿介紹???

王國熱話
貓咪尋主人愛
分享我的(emoji)領養回家時個半月,現在八...
Primal生肉脫水糧(如不能post請取消)
狗老了是否毛會漸白

翡翠宮

國民生產總值:83730

mr_juicy 發表於 16-10-18 12:48
各位JM,因第一次去高雄&宜蘭. 2大1小 (4 years old), 有以下問題, 請指教:

1.) 高雄去宜蘭點樣去??? (台鐵, 包車)
2.) 車程幾耐 & 價錢??? (google map check)
3.) 會去7日6夜 (不過最後一日是10:40A.M.飛機回港), 是否3晚高雄, 3晚宜蘭??? (可以)
4.) 有冇高雄 & 宜蘭住宿介紹??? (高雄網, 宜蘭網)

(一南一北)浪費時間

子爵府

國民生產總值:11835

自由行第一件事要學就係用GOOGLE MAP, 可以睇到景點與景點之間既距離同周邊景點, 同睇到可以坐咩車,我都係呢到既JM教既, 你快D學就唔會甘樣一南一北甘走法.

大宅

國民生產總值:1029

兩點差咁遠,點解揀宜蘭呢?高雄入台北走?

珍珠宮

國民生產總值:34682

畀面勳章 環保接龍勳章

mr_juicy 發表於 16-10-18 12:48

先用 google 或各大交通網頁查下交通時間,我諗無乜人會高雄加宜蘭咁玩。。。

台鐵,輸入頭尾站資料,
會話你知要坐幾耐車:
http://twtraffic.tra.gov.tw/twrail/

大宅

國民生產總值:1635

多謝咁多位JM回覆. 我試過睇google map 但係唔明. 本人睇地圖完全唔明. 如果唔去宜蘭. 仲有咩地方好介紹???

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

mr_juicy 發表於 16-10-18 14:28
多謝咁多位JM回覆. 我試過睇google map 但係唔明. 本人睇地圖完全唔明. 如果唔去宜蘭. 仲有咩地方好介紹??? ...
自由行,學識睇地圖/用 google map 係最基本既,否則你去到迷路自己都唔識搵地方就好危險,
而家大家都會幫你,你試下學識佢,有唔明再問,
教學:

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=17229696&extra=

首先大家叫你用 google map,係想你知道高雄同宜蘭地理位置有幾遠,
用上面既教學,規劃行程可以睇下自駕/坐車,兩個地方車程有幾耐,
或者用我上面既台鐵官網查,
你先查左,就知道由高雄坐車去宜蘭要幾耐。
無話唔去得,你自己睇下接唔接受到個車程先。

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

多謝咁多位JM回覆. 我試過睇google map 但係唔明. 本人睇地圖完全唔明. 如果唔去宜蘭. 仲有咩地方好介紹??? ...
另外,唔明白點解你會覺得唔去宜蘭就無地方去,首先你要上 google map 睇下高雄附近係乜地方,
咁你至少會知道上面係台南,下面係墾丁,
然後你可以上 google 搵「高雄 7日遊」/「台南 7日 自由行」/「墾丁 景點」之類字眼自由組合,
有好多選擇同資料比你,
你自己 list 低有乜野地方有興趣/想去,先再諗交通/住宿。

男爵府

國民生產總值:6502

恕我直言, 你連查google map 都唔明, 點可以自由行。。。叫同行其他人搞或者跟團安全些。

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

--得得B-- 發表於 16-10-18 14:53
恕我直言, 你連查google map 都唔明, 點可以自由行。。。叫同行其他人搞或者跟團安全些。
...
同意,自由行,就算呢一刻真係唔識,都真係要學識左先好出發。。。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎