懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

想問下各位媽媽,
屯門醫院走佬袋要準備d咩?(仲未收到果張所需物資既紙,所以比較緊張)
產婦衛生巾可唔可以用有扣?

麻煩哂各位媽媽

大宅

chusze 發表於 16-10-18 12:49
想問下各位媽媽,
屯門醫院走佬袋要準備d咩?(仲未收到果張所需物資既紙,所以比較緊張)
產婦衛生巾可唔 ...

之前有個媽媽分享過,你睇下係咪哩個,希望幫到你☺

別墅

有扣巾我無用過,全部用貼。

複式洋房

媽媽要用:

產婦衛生巾(貼)+ 網褲 + 沖洗瓶
生完係產房助產仕會用崩帶幫你綁一塊,之後當你去左第一次小便(因為未可以落床要用盤屙)會有姐姐黎幫你洗一次傷口,其實都只係搵d清水幫你沖下,洗完之後就可以著返網褲同用貼ge產婦衛生巾。

乾&濕紙巾

水杯

梳洗用品

膠袋for你掉垃圾

複式洋房

回覆 Beebee1017 的帖子

(補充)媽咪用:
床墊(因為屯門醫院只會生完後幫你換一張,其後就要自己帶去)

另外走佬袋要帶埋
BB 用:
尿片
濕紙巾

別墅

唔該哂!

禁止訪問

引用:媽媽要用:產婦衛生巾(貼)+ 網褲 + 沖洗

複式洋房

nicki 發表於 17-1-4 11:51
唔需要扣裝產婦巾嗎?見佢張list寫黏貼裝不適用,但扣裝好難搵

唔需要,淨係貼個隻已經可以

珍珠宮

大宅

我10月起屯門醫院生,我帶以下物品
1:自己底底同40+cm嘅姨媽巾,其實都有帶孕婦m巾同網褲,用左一次就冇用,始終係著自己底底同用特長夜用m巾最舒服。
2:我有帶沖洗瓶,開左裝一次水,覺得都唔好用,因為裝一次係沖唔乾淨,我直接用花灑沖洗,直至傷口完全好返。
3:牙膏牙刷杯毛巾1卷紙巾,仲有幾個膠袋裝垃圾。
4:濕紙巾同尿片,bb會屙胎便。
5:床墊兩張

別墅

車厘子bb 發表於 17-1-6 03:24
1:自己底底同40+cm嘅姨媽巾,其實都有帶孕婦m巾同網褲,用左一次就冇用 ...

唔該哂你!
另外想問你係咪順產架?傷口幾耐先好多返?
同埋鏠傷口痛唔痛呀?

大宅

1:自己底底同40+cm嘅姨媽巾,其實都有帶孕婦m巾同網褲,用左一次就冇用 ...
咁除左自己同bb出院著既衫外,都唔係好多野要執。
使唔使帶凡士林或者潤膚箱之類幫bb擦呀?

大宅

chusze 發表於 17-1-6 15:26
唔該哂你!
同埋鏠傷口痛唔痛呀?

順產呀,一個半至兩個星期到就唔痛,但個傷口就有d唔舒服嘅感覺,要一個月先會溶曬d線。

大宅

唔該哂你!
同埋鏠傷口痛唔痛呀?

到生個下,整胎盤,縫線已經係唔痛,陣痛已經蓋過所有嘅痛,同埋縫線會打支止痛藥,不過就係生要推出c7就開始痛,因為止痛藥過後,頭幾日傷口會比較痛,可以問姑娘攞止痛藥,加油啊,我係超級無敵驚痛嘅人,我到依家都唔敢相信我可以順產生阿b出來

大宅

sheepbabybaby 發表於 17-1-6 16:24
咁除左自己同bb出院著既衫外,都唔係好多野要執。
使唔使帶凡士林或者潤膚箱之類幫bb擦呀?
...

其實我除左帶幾塊片,咩bb野都冇帶,因為你個時個傷口都已經會痛,而且又岩岩生完元氣大傷,最重要係你想休息又冇得休息,因為你個b唔喊其他b都會喊,所以係好吵,而且c7好熱,仲有d姑娘會兩個小時叫你餵一次奶,如果餵人奶仲慘,阿b可能唔識啜,但姑娘又不停叫你比佢食,搞到損曬。不過我依家都係埋身餵,係生完半個月之後先同阿b磨合到

大宅

唔該哂你!
同埋鏠傷口痛唔痛呀?

其實我走佬袋有一大袋,都係上網睇個d,結果發現三分二都用唔著,搞到我出院攞幾袋野,雖然係有屋企人接出院,但如果唔係探病時間,佢地唔可以入來幫手,全部要自己執,仲要顧埋個b,所以當時真係覺得自己好蠢,不過又難講,第一胎,又冇人教。我嘅經驗就係帶個幾樣啦,你可以參考下,最緊要要係輕鬆d,攞咁大個走佬袋自己都冇走佬

大宅

請問孕婦衛生巾係連扣款衛生巾呀?
用連扣款就唔使再著網褲或底底?

網褲就用黏貼款都可以?

子爵府

回覆樓主:

補充:
帶膠袋裝對鞋,同身上既服裝,你到c7磅重、量血壓之後要換醫院衫同唔洗著鞋
我果陣無預備到,對鞋同d衫迫住擺埋一齊

乾糧
我成20個鐘無食過野生完得一包奶同一包餅充飢,我夜晚8點生完等到第二朝先有早餐,醫院膳食對我呢個大食怪黎講又唔夠飽

大宅

sheepbabybaby 發表於 17-1-8 09:58
請問孕婦衛生巾係連扣款衛生巾呀?
用連扣款就唔使再著網褲或底底?

我帶左網褲同黏貼巾,但各用一就著自己底底同用40+cm姨媽巾,仲有我係著拖鞋去醫院,費事帶多對鞋去

大宅

車厘子bb 發表於 17-1-8 17:06
我帶左網褲同黏貼巾,但各用一就著自己底底同用40+cm姨媽巾,仲有我係著拖鞋去醫院,費事帶多對鞋去
...
黏貼巾係咪孕婦衛生巾呀? 同40cm+姨媽巾有咩唔同?

首頁

尾頁

跳至