自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

sfuhsg 發表於 16-10-18 15:05
我小朋友k3時只係抄寫下中文字英文字,油下顏色畫下線,好難想像k3已經要補習功課依家既教育真係好 ...

因為你讀間唔正常幼稚園 ,正常K3要補習

ps我女都K3佢學校都係唔正常,所以我地唔駛補習

男爵府

寵壞了 發表於 16-10-18 14:00
小一,老師話跟唔到,兩公婆返工冇時間同佢温,係賣應該去補習社,但現在的補習社好似只比答案
...
係!我 fd補習社做功課對哂,但返屋企抽問唔識架⋯

禁止訪問

侯爵府

引用:Quote:sfuhsg+發表於+16-10-18+15:05+我小

原帖由 黃二少奶 於 16-10-18 發表

原來如此

唔怪得當年比人話我嘥左個女啦

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

首先要知道什麼跟不到先. 系功課家學習問題. 以前我自己會放仔去補習社做功課加對功課. 假期先溫書. 因2公婆要返工, 回家都成9-10點. 功課一家跟唔到. 如果只系小朋友唔明課題, 會找專補或單對單. 所以要清楚明白自己同小朋友需要是什麼.

侯爵府

回覆:小一跟唔到,是否要揾補習

小一。。何謂跟唔到?

不如了解個癥結係咩。再作打算。。

水晶宮

iconmama 發表於 16-10-18 14:10
我仔幼稚園K3已要補習功課,到咗小一,原先的補習社唔掂,要揾間好些的,所以父母唔得閒,便一定要揾補習社,還要 ...

K3補咩
間補習班幼稚園都跟唔掂真係好唔掂喎

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

咁細個要補,倚賴左,唸住補到幾多歲呢?

水晶宮

我囡小一起已經去課託,導師跟得唔錯,仲有本通訊簿,每日寫comment比我,使我掌握囡囡的情況,例如通常錯咩多,做功課有無專注之類.仲會幫囡囡溫默書,測驗考試又會有同校的Past paper比我囡做.
我覺得幾好,一般都係課託做晒功課和溫左少少習,返到屋企可以玩,又或者補溫.

大宅

育兒性格勳章

即係日日返學上堂,補習,溫書,嘩,慘過返工

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

一係搵人介紹好口碑既補習社, 一係私補!!! even 係2者一齊黎, 即係閒日去補習社做平時功課默書, 六日私補佢唔識既野!!

珍珠宮

iconmama 發表於 16-10-18 14:10
我仔幼稚園K3已要補習功課,到咗小一,原先的補習社唔掂,要揾間好些的,所以父母唔得閒,便一定要揾補習社,還要 ...

嘩!好勁的學校?

珍珠宮

黃二少奶 發表於 16-10-18 15:09

即係點呀

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

bananaGi 發表於 16-10-18 19:23
即係點呀

即係而家普遍幼稚園都多功課囉

珍珠宮

黃二少奶 發表於 16-10-18 15:09

K3要補?我仔小三都未補習喎

水晶宮

紫翹 發表於 16-10-18 19:30
K3要補?我仔小三都未補習喎

K3有功課託管班幫你接埋放學,教佢做埋功課溫埋書添,我都識人有去托

珍珠宮

好媽媽勳章

freshrose 發表於 16-10-18 14:19
你個仔點解會跟唔上先? 係咪唔明老師講咩定係唔專心, 最好自己搵左答案

如果本身理解能力唔係好好, 學野比 ...

老師話佢跟唔上,其實本身我女學野都慢

珍珠宮

好媽媽勳章

hohoyy 發表於 16-10-18 14:19
老師有冇講點樣跟唔到呢 ? 有冇講邊科特別差 ?

冇講邊科跟唔到,不過星期六日教佢做功課,教到嘔血,又唔專心,好似今日甘in, on, under分別講到我嘔血先開通左小小,但應該轉頭又唔記得

珍珠宮

好媽媽勳章

brindlewin 發表於 16-10-18 14:31
要睇跟唔到嘅原因,有啲係發展遲緩,例如之前冇返幼稚園/由l S幼兒園轉去傳統學校/第2度來香港,佢需要嘅 ...

你講得冇錯個老師真係好後生,開家會時答問題都好似冇答案和好hea對答

珍珠宮

好媽媽勳章

Joball 發表於 16-10-18 14:36
學校太深?

如果因為太深跟不上,會不會轉間小學實際D?

我對比過人地學校,佢d唔算深,而且之前news出過呢間學校是happy school, 好輕鬆學習,功課唔算多

首頁

尾頁

跳至