懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

陀b時腰都痛,有時仲覺扯到近hip痛,到產後差不多一個月而家腰都仲係酸酸痛痛,係咪正常?一路都試訓多啲及做下產後腰部運動但都無咩幫助,有無話幾耐才恢復?

禁止訪問

複式洋房

第一胎產後有試過針灸一段時間,都不太根治

回覆 hhkkcc 的帖子

您好 hhkkcc 呢兩 日腰痛情況有無好D 呀? 媽媽可以留意抱BB/ 日常生活既姿勢會唔會增加左腰背壓力而導致腰痛, 瞓覺或坐時可以用腰墊/毛巾/cushion支持一下腰部位置。媽媽有無用過托腹帶黎舒緩腰背的負擔和壓力?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

大宅

回覆樓主:

我第1胎都係咁, 痛左幾個月又無事

你留意自己坐姿, 戒橋腳, hea住坐

複式洋房

如果有喂人奶, 一定要食鈣片呀, 我一唔食就會好痛

複式洋房

回覆 Angela護士媽咪@牛欄牌 的帖子

如果是用平日做運動腰有無用?

複式洋房

回覆 cyyw 的帖子

謝謝回覆,我無餵人奶,不過鈣片也試下

複式洋房

回覆 Summer_tsui 的帖子

哦,我姿勢也注意下,都唔知使唔使看醫生

大宅

回覆樓主:

你留意下有冇腳痺, 如果有可能係同椎間盤有關

但如果係起身或坐低先痛一陣, 好可能同姿勢有關

複式洋房

回覆 Summer_tsui 的帖子

我呢,有時係坐一會一隻腳板有蟻咬的痺,平時彎腰一陣伸直腰酸,清早起床也腰酸
回覆 hhkkcc 的帖子

媽媽可以做簡單係屋企可以做到既護腰運動: 1) 身體平躺屈起膝頭,左右手自然地按著地下,2)一邊吸氣同時將腰和臀部抬起,同膝頭形成90度角,再一邊吐氣將腰和臀部慢慢放回地上。平日拎物件/抱BB時保持腰背挺直,起牀時先側臥姿勢用雙手支持住起身,企和坐都要維持腰部挺直。如果條腰持續好痛甚至影響日常生活不如都睇睇醫生睇下有冇需要安排物理治療喇!

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,

複式洋房

好的謝謝建議
hhkkcc 發表於 16-11-10 16:29

好的謝謝建議
支持您呀!

首頁

尾頁

跳至