用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 540|主題: 869765

全職媽媽每日用幾多時間做家務?

複式洋房

國民生產總值:209

我做家務好慢,無效率,唔識安排做家務的次序,家務每日都做唔完,同做得唔好。

其實,全職媽媽的你地,每日必做那些家務?及大約用多少時間呢?有那些家務是定期先做呢?

我每日必做有買餸、煮飯、洗碗、洗衫、摺衫、吸塵、拖地。隔日洗廁所。

抹櫃、抹窗等,要好耐先做到一次。

男爵府

國民生產總值:5593

回覆:全職媽媽每日用幾多時間做家務?

我好hea
每日拖地,洗晾衫,執下D雜物,洗碗,有時煮下野食
其他野有mood先做

大宅

國民生產總值:4452

ltstars 發表於 16-10-18 15:27
我做家務好慢,無效率,唔識安排做家務的次序,家務每日都做唔完,同做得唔好。

其實,全職媽媽的你地,每 ...

我都有呢個煩惱,因為我要照顧bb,佢先5個月大,仲有2只狗!無工人無長老,一腳踢!
依家已經唔可以日日買餸煮飯,只能隔日煮或者一次過買2、3日的餸!
每日一定做的就係洗衫、折衫、洗奶樽、吸塵、拖地、洗碗洗杯、洗狗仔尿板!
洗廁所一星期3次!
抹窗抹櫃更加好耐先一次!
因為每晚bb訓左之後,我做到唔停手,一攤落床3秒訓著,好攰啊!
我都想更加有效率!

大宅

國民生產總值:1713

如果太多野做, 試下有D 野隔多幾日先做.
例如掃地, 洗地, 洗厠所.

子爵府

國民生產總值:10112

2015xmas

ltstars 發表於 16-10-18 15:27

其實,全職媽媽的你地,每 ...

3小時左右

我比較乾淨, 一日要抹兩次地, 唔係拖, 係跪地抹

洗衫浪衫, 仲有抹自己張床

大宅

國民生產總值:3605

小朋友返幼稚園下午

早上起身後抹地 掠衣服 (厠所隔日)
中午小朋友返學後 買餸 整餸 執下屋 有時太陽好早上有衫乾就摺住幾件先

晚上小朋友臨前 一邊摺衫一邊傾下計
睡著後就洗碗 執下屋

廚房兩三個月先有抹一次 搵星期六日下午

初初做人阿媽試過做家務做到一兩點,後尾發覺最重要屋企唔亂,用完玩完啲野放好,咁抹地抹塵就會快好多。

複式洋房

淘寶 發表於 16-10-18 15:36
3小時左右

我比較乾淨, 一日要抹兩次地, 唔係拖, 係跪地抹

你每日用3小時做家務,做得多唔多?我只可以做到好少。

複式洋房

顏色筆 發表於 16-10-18 15:37
小朋友返幼稚園下午

早上起身後抹地 掠衣服 (厠所隔日)

我屋企好大塵,一星期左右,櫃面就有層塵在面,見到就心情唔好,想做又做唔切。

伯爵府

國民生產總值:17618

我做 FTW 果時日日煮復雜菜式,洗碗一係用機一係老公洗,洗衫洗床單果類三兩日一次,vacuum 幾日一次,拖地好少 ( 我家接近全屋地毯 ),櫃頂果 d 可能兩個月先抹一次,廁所多數老公洗,gardening 我唔理既所以都係踢俾老公諗落我好懶
優悠在澳洲

子爵府

國民生產總值:14743

回覆樓主:

睇心情。飯一定要煮,碗一定要洗,其他睇心情先做。玩具永遠唔會洗

子爵府

國民生產總值:10112

2015xmas

ltstars 發表於 16-10-18 15:46
你每日用3小時做家務,做得多唔多?我只可以做到好少。

唔多架, 主要係抹地, 寫飯洗碗洗衫咋

大執時就要C6放假先可以, 因要有人睇住個女

水晶宮

國民生產總值:51886

回覆樓主:

每日必做就係準備三餐,其他家務唔會規定自己邊時邊日要完成,今日唔做咪聽日做,唔會影響好大。

通常早上見好天,就會開機洗衣服,然後整早餐午餐茶點,送完小朋友返學校,就去補充日用品同買餸,返到屋企就可以曬衣服。之後會按需要而執屋/吸塵/拖地/抹塵/淋花/洗廁所洗浴室/燙衣服,然後就整餸。
到夜晚飯後就洗碗,簡單清潔廚房。摺埋衣服,舖返床單入被袋。跟住收工!

平均每日用四至六個鐘。

每星期我都會搵一個早上比自己 hea 下,例如上網,睇電視,睇書。或者出去行下,又或者約下人飲咖啡

男爵府

國民生產總值:7561

回覆樓主:

我就送完番學去買餸,
回到家就先收衫褶衫,然後吸塵拖地,
抹塵每日只揀一個地方,即係今日抹電視機櫃,聽日抹飾櫃,後日抹細房。。。
做完呢啲就預備餸菜

廚廁我搵鐘點抹

大宅

國民生產總值:4693

回覆樓主:

其實要睇你小朋友既作息時間,我為例,家姐反上午k2,送左上車就去買全日既送,反到屋企餵細既飲奶,飲完佢自己玩陣,我就去準備lunch送洗洗切切,細佬玩一陣又訓,我都眠一陣,家姐反棃前一小時起身煮lunch,接家姐放學,3個一齊食lunch,家姐自己食,細既我一邊自己食一邊餵,咁多數半個鈡食完,但家姐食得慢要一個鈡,咁係我食完佢未食完呢半個鈡吸塵拖地,搞掂家姐就差唔多食完,執碗入廚房,3個玩一陣,到4點,細要訓晏教,家姐食tea,我就去洗碗準備dinner,家姐食完tea就一齊做功課,細既訓到6點左右醒,老公呢個時候反到,我就去煮飯,食完老公幫衝涼,我就洗碗,如果有衫洗,我較時間制,朝早7點洗完,第二朝起身放乾衣機,摺我就等兩個小朋友訓左先一邊電視一邊摺,我唔系日日洗,加上小朋友9點訓,有時唔摺衫就一邊電視一邊運動咁囉

伯爵府

國民生產總值:18252

回覆樓主:

我認我懶,除左煮飯洗碗同洗衫每日做,拖地隔日,其他野一概有心情先做

翡翠宮

國民生產總值:79160

冇計過, 得閒咪做, 有mood 咪做, 有時叫兩個仔去做, 二女出世後就冇每日必做家務.

水晶宮

國民生產總值:53919

畀面勳章 BK Milk勳章

我好懶,有鐘點
家務做既只有煮飯
唔煮飯個日就乜家務都唔駛做
望咩呀望

男爵府

國民生產總值:8079

我好hea
以仔行先,家務就做到就盡量做
因為有貓吸塵就一定日日做

公爵府

國民生產總值:25584

熱血勳章 畀面勳章

回覆樓主:

一起身就開機洗衫,唔夠時韙就夜晚教時間制,朝早可以哂,開完機就自己梳洗,跟住收衫,拖地,摺衫,食早餐,最緊要快手,我自問自己快手架

禁止訪問

國民生產總值:12080

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎