用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

今日: 129|主題: 49091

有冇媽媽經歷過第一胎地貧驗血無事,第二胎先話有機

大宅

國民生產總值:1410

如題,宜家等老公抽血,除左擔心bb 外,我仲一直無額外注意補鐵同葉酸(emoji)剩係食普通葉酸。

大宅

國民生產總值:1220

chachamouse 發表於 16-10-18 15:46
如題,宜家等老公抽血,除左擔心bb 外,我仲一直無額外注意補鐵同葉酸(emoji)剩係食普通葉酸。
...

其實媽媽有地貧,懷孕亦唔需要太擔心,我都係隱性地貧,懷孕及生產過程同一般媽媽無異
即使父母都係隱性地貧,50%bb都只會遺傳隱性基因,25% 連隱性基因都無,25% 重型地貧
唔好咁擔心住,bb 會因為媽媽緊張而緊張。如果爸爸驗血無隱性,bb就一定唔會遺傳到地貧,放鬆d!

大宅

灝灝媽咪 發表於 16-10-18 17:41
其實媽媽有地貧,懷孕亦唔需要太擔心,我都係隱性地貧,懷孕及生產過程同一般媽媽無異
即使父母都係隱性地 ...

謝謝妳呀(emoji)

大宅

同埋覺得健康院姑娘解釋得好奇怪,我問佢上胎無野,今胎反而有,地貧係遺傳,唔會時有時無。

佢話會改變架(emoji)

大宅

國民生產總值:2772

2015xmas 畀面勳章

我都係第二胎,第一胎咩事都無,哩胎剛來的血報告話紅血球溶量差dd(78「>80正常」),都要等老公抽血檢驗。希望老公報告正常啦!

大宅

國民生產總值:1403

回覆:chachamouse 的帖子

會唔會係普通貧血?地貧唔會上胎無,今胎有, 應該係一出世就驗到

大宅

國民生產總值:1220

chachamouse 發表於 16-10-18 18:05
同埋覺得健康院姑娘解釋得好奇怪,我問佢上胎無野,今胎反而有,地貧係遺傳,唔會時有時無。

佢話會改變架 ...

時有時無?未聽過會改變

大宅

國民生產總值:2353

ProAbsorb勳章 育兒性格勳章

遺傳係機率問題,每胎唔一樣。

侯爵府

國民生產總值:22493

係咪遺傳問題?如果系就會咁架

大宅

mingpigma 發表於 16-10-18 18:47
會唔會係普通貧血?地貧唔會上胎無,今胎有, 應該係一出世就驗到

我睇台灣嘅網,有媽媽話佢地台灣抽媽媽血驗MCV 低過80就可能媽媽自己係隱性地貧或者缺鐵性貧血,要進一步化驗。

但我唔知香港係咪都係驗MCV,定驗埋我嘅基因(emoji)

大宅

kukarma 發表於 16-10-18 19:15
遺傳係機率問題,每胎唔一樣。

佢地應該係驗我係咪有地貧隱性基因
可能大肚前去驗準啲,大肚後有太多影響

大宅

灝灝媽咪 發表於 16-10-18 18:48
時有時無?未聽過會改變

仲有一個可能性,係佢地喺我第一胎驗錯左(emoji)

別墅

國民生產總值:948

畀面勳章

chachamouse 發表於 16-10-18 18:05

佢話會改變架 ...

反而我見醫院姑娘同我講,第一胎有第二胎唔會無左喎@@

別墅

國民生產總值:553

chachamouse 發表於 16-10-18 15:46
...

地中海貧血症是屬於隱性遺傳病, 如果有機會中應該每一胎都有相同機會。

水晶宮

國民生產總值:61790

等你老公驗完先,唔好太擔心住。

洋房

國民生產總值:60

父母地貧基因有隱性應該唔會改變~
佢係咪講緊個bb有無.....
你同老公都係同一個型嗎?
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎