婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

我堂细老就来要结婚,要请我两公婆饮,暂时吴知系边摆酒,请问要封几多人情,我地环境麻麻地,我表妹都系两公婆去,我打算封1500,她要封2000,话我系他侄女封1500吴系甘好睇,穷都唔争在5百蚊,封2000好看d喔,但由于啊叔同我爸妈关系麻麻地,所以同我关系都是一般,如果我妈知道我封成2千蚊做人情,我妈一定会闹到我7彩,如果系你地会点做?

子爵府

高级住所 發表於 16-10-18 16:38
我堂细老就来要结婚,要请我两公婆饮,暂时吴知系边摆酒,请问要封几多人情,我地环境麻麻地,我表妹都系两 ...

老人家真係好難搞。我奶奶d親戚擺酒。我奶奶包辦人情。驚我地俾太多人情。我地俾返錢佢(晤知佢封咗幾多)佢照收。一係你問下你阿媽意見,如果太少就加d,唔好同你阿媽講。

別墅

TiffChan 發表於 16-10-18 17:05
老人家真係好難搞。我奶奶d親戚擺酒。我奶奶包辦人情。驚我地俾太多人情。我地俾返錢佢(晤知佢封咗幾多) ...

我妈在大陆,不会来喝酒,我爸会来,因为我听过人地话公价1500两个人

珍珠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章

堂親確實係2000蚊好睇D..

我慶幸我是水瓶星座.
爸爸是我心中的大樹.
媽媽是我一生的偶像.
姐姐是我一世的知己.
弟弟是我生活的依賴.
多多是我平常的歡樂.
一家人嘛!

伯爵府

引用:我堂细老就来要结婚,要请我两公婆饮,暂时

原帖由 高级住所 於 16-10-18 發表
我堂细老就来要结婚,要请我两公婆饮,暂时吴知系边摆酒,请问要封几多人情,我地环境麻麻地,我表妹都系两 ...
個人認為
隨自己心意
勿需比較

wcpcelia    發表於 16-10-19 15:02

子爵府

親戚有冇公價?2000 都唔係好多。如果環境問題又少來往就1800,好意頭。

公爵府

高级住所 發表於 16-10-18 16:38
我妈一定会闹到我7彩,如果系你地会点做?
得罪阿媽可大可小WO(我是不會因為一名外人而去傷害自己最親愛的娘親)除非阿叔OR堂細佬有大把錢 ? 否則對我無利用價值的親戚.不值得為此去傷害阿娘 (唔抵)

公爵府

來緊的12月初我半邊姑仔的兒子也結婚.我們兩家關系一直都不佳.我阿仔一直都看不起呢位表哥.(背後稱呼佢為廢柴表哥)阿仔已表示不會去飲.

子爵府

回覆樓主:

朋友娶新抱,我都封二仟蚊兩個人,如果酒店擺仲唔只呢個價。

大宅

sinohk33 發表於 16-10-18 18:26

人情係心意,去飲係比面主人家鄧人地開心,唔係夾錢食飯,唔同意係酒店飲就要比多d.
關係好又有能力咪比多d,手緊咪比少d囉,祝福比錢更重要啦。

別墅

美之選468 發表於 16-10-18 18:20
來緊的12月初我半邊姑仔的兒子也結婚.我們兩家關系一直都不佳.我阿仔一直都看不起呢位表哥.(背後稱呼佢為廢 ...

甘都得…

別墅

Fattybighead 發表於 16-10-18 19:08
人情係心意,去飲係比面主人家鄧人地開心,唔係夾錢食飯,唔同意係酒店飲就要比多d.
關係好又有能力咪比多 ...

怕比少左主人家会比较

別墅

sinohk33 發表於 16-10-18 18:26

我未做过亲戚人情,自己结婚又系吃餐饭就算,也未收过人情,所以吴知要做几多

別墅

美之選468 發表於 16-10-18 17:57
得罪阿媽可大可小WO(我是不會因為一名外人而去傷害自己最親愛的娘親)除非阿叔OR堂細佬有大把錢 ? 否則對我 ...

我有 谂過呢個問题,难听d讲句除左啊叔之外,他全家都看不起我这边的人

男爵府

回覆 高级住所 的帖子

你覺得1500 ok就比1500 我唔明有乜唔好睇or好睇d.比面派對,
2k唔覺有乜咁好睇d

別墅

ccgirlcc 發表於 16-10-18 20:56
回覆 高级住所 的帖子

你覺得1500 ok就比1500 我唔明有乜唔好睇or好睇d.比面派對,

币在人地会拿来比较勒

公爵府

高级住所 發表於 16-10-18 20:55
我有 谂過呢個問题,难听d讲句除左啊叔之外,他全家都看不起我这边的人
...
一句講完....不要為左完全無利用價值的人而令母親傷心.記住當你有難時...只有母親先會無條件.不求回報的邦你.母愛才是最偉大的(我估你也結左婚.也許做左母親.你應該明白母親的偉大)別為外人傷害母親....

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

封一千自己去..

水晶宮

睇自己荷包食飯,1500都唔會太難睇

大宅

比個2000整數大方兼體面,多幾百蚊現在又買不了田,也買不了地

首頁

尾頁

跳至