用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

論盡家傭 今日: 52|主題: 120491

跟工人提早解約

大宅

國民生產總值:1164

BK Milk勳章

印工人來了1年多,但經濟緣故而不需要工人了。

請問提早解約後,工人立即搵到新僱主,我是否仍然需要出機票給她?
工人是否一定要離開香港,然後才可以再來港工作?
轉僱主的手續應交由新僱主找agent處理嗎?

因第一次跟工人解約,有點迷惘,謝謝各位幫忙!

王國熱話
iphone 語音控制
裝置畫面重叠圖層
11月尾到期, 有無人知csl 現續約優惠 ?
用什麼apps 可免費聽歌?

大宅

國民生產總值:3719

JYLYY 發表於 16-10-18 16:52
印工人來了1年多,但經濟緣故而不需要工人了。

請問提早解約後,工人立即搵到新僱主,我是否仍然需要出機 ...
你唔需要理佢揾新僱主嘅嘢,你冇責任,亦理唔到
你俾佢一個月代通知金或一個通知,就可分手

最後個日,俾工人:
薪金到走個日+機票+大假錢(按比例)+$100交通津貼

俾工人簽收,通知入境處合约终止

若工人想,要錢代機票,自己衡量俾唔俾

佢點揾新僱主,留幾耐,唔使理,唔好煩!

333s    發表於 16-10-18 18:03

大宅

國民生產總值:3719

係一個月代通知金或一個月解僱通知,就可分手
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎