用戶登入

找回密碼 | 註冊

強烈季候風信號現正生效 - 資料由天文台提供
18oC.80%

義工

自由講場 今日: 513|主題: 943253

六歲仔頭痛,好吾好做腦掃描

別墅

國民生產總值:685

BKXmas勳章

六歲仔頭痛,醫生話做腦掃描,我唸僅做吾做!醫生話等如幾百張xray幅射!

珊瑚宮

國民生產總值:112459

開心吸收勳章 +3金熱血 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 BKXmas勳章 2017媽媽節

回覆:六歲仔頭痛,好吾好做腦掃描

我個仔半歲時跌到不停嘔血,急症照咗

全力支持捐血行動~
Blood for Life 熱血使命 @ fb

禁止訪問

國民生產總值:6439

BKXmas勳章

侯爵府

國民生產總值:21268

BKXmas勳章

回覆樓主:

我覺得你去睇多個兒科醫生先決定,要唔要介紹兒科醫生比你?

大宅

國民生產總值:1479

BKXmas勳章

王阿四 發表於 16-10-18 16:53
六歲仔頭痛,醫生話做腦掃描,我唸僅做吾做!醫生話等如幾百張xray幅射!
...

mRI沒有副射

子爵府

國民生產總值:12589

BKXmas勳章

我覺得可以睇多個醫生拎意見,但如需要會照

wcpcelia    發表於 16-10-19 10:45

大宅

國民生產總值:2252

BKXmas勳章

回覆:六歲仔頭痛,好吾好做腦掃描

做mri 磁力共振
無幅射

子爵府

國民生產總值:11548

BKXmas勳章

回覆樓主:

侯爵府

國民生產總值:21268

BKXmas勳章

回覆樓主:

我女女bb時照過一次,因為佢係bb床跌落地,入法國留院觀察一晚,後來出院去睇開既兒科醫生度打針時,話比佢聽比佢鬧左一餐,佢話腦掃描對小朋友係有影響,佢打左個比如:未做前可能可以做醫生,年年考第一,做左就只能做護士同考第二,第三咁。
所以我建議你睇多個兒科醫生先決定,如有需要,我有2位兒科醫生可以介紹比你,2位都係好醫生。

伯爵府

國民生產總值:15707

BKXmas勳章

醫生有無話照嚟FOR咩用途.....

我媽媽兩樣都有KEEP住照.....因佢有腦腫瘤,但醫生主要同佢照MRI多,因為無幅射.....你不如問下醫生可否用MRI代替

子爵府

國民生產總值:12064

BKXmas勳章

王阿四 發表於 16-10-18 16:53
...

做。 我自己, 小學有痛症, 拖左好多年, 大人以為我吹水。 直到中學先正式check, 真係有事。

公爵府

國民生產總值:26646

BK Milk勳章 BKXmas勳章

頭痛左幾耐?我覺得睇多一、兩個醫生好d

水晶宮

國民生產總值:65644

開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章 BKXmas勳章 2017媽媽節

回覆樓主:

可能有散光,去驗下眼先

公爵府

國民生產總值:25121

開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 雞年勳章 BK Milk勳章 畀面勳章 BKXmas勳章 2017媽媽節

回覆樓主:

留意吓係咩原因頭痛。頭痛時係咩情況?轉天氣?落雨?唔夠瞓?考試?前一晚洗頭後冇吹乾就瞓?

可以試吓睇中醫,有頭風,濕困都好易會頭痛的。

我由5~6歲開始有頭痛。照過哂睇好多醫生都冇用。只係話係有偏頭痛。冇原因。必利痛每次起碼食2粒。嚴重起嚟會痛到嘔,需要困自己嚮無聲黑房瞓。對光/聲/咪極敏感。

到我大個咗先發現到我係因為頭風&濕困引致的。

到而家呢啲天氣我就係煲去濕湯飲。閒時阿媽會整川弓白子煲魚頭我飲。等我冇咁易頭痛發作。

別墅

國民生產總值:685

BKXmas勳章

yucheung 發表於 16-10-18 17:05
我女女bb時照過一次,因為佢係bb床跌落地,入法國留院觀察一晚,後來出院去睇開既兒科醫生度打針時,話比佢聽比 ...

好丫,你介紹俾我,謝謝

男爵府

國民生產總值:9901

BKXmas勳章

moniko 發表於 16-10-18 17:08
做。 我自己, 小學有痛症, 拖左好多年, 大人以為我吹水。 直到中學先正式check, 真係有事。
...

咁係咩事

男爵府

國民生產總值:9901

BKXmas勳章

Yubi.T 發表於 16-10-18 16:58
我個仔半歲時跌到不停嘔血,急症照咗

嘔血咁嚴重?咁係咩事

大宅

國民生產總值:4175

BKXmas勳章

搵個專科好醫生睇下先,我朋友個囝之前咁上下年紀,成日話頭痛,平衡力又唔多好,點知一CHECK要立即入院做手術! 唔好輕視呀!

伯爵府

國民生產總值:18269

BKXmas勳章

如果睇咗醫生,check過曬無事,可能係一d日常生活鎖事引致。

例如我成30歲人先發作,原來對化學物敏感,洗完頭,用完護膚品,漂白水等就頭痛。

又例如我朋友囝囝成頭話頭痛,同我傾開話同佢去照,其實我一早留意到佢仔同我仔同一班田徑活動,每次佢樽水內都有枝冰棒令水keep住冰凍,佢跑完即飲,原理簡單,佢仔特別流汗比人強勁,即血管鵬漲得厲害,突然倒d超冰凍水入去,好自然血管急速收縮,引致頭痛,如佢繼續係咁,好容易爆血管。佢聽完我講,無再俾冰水佢飲之後就無頭痛。

平時細心留意下就搵到原因

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎