自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

如題做家長可以點做?!
同埋有d咩專科可以睇呢?!
請各位幫幫忙

珍珠宮

hxbbl 發表於 16-10-18 17:08
如題做家長可以點做?!
請各位幫幫忙
幾大呀? 一般小朋友專注力正常都係無咁高. 反而專注力太高可能係有其他問題, 如果有返學, 可以叫老師留意一下. 如果老師發覺唔妥, 其實佢都會寫紙幫小朋友去醫院排期做檢查架

男爵府

回覆 紫翹 的帖子

其實已經6歲啦。小學啦。幼稚園個陣老師都有話。有留意到佢k1係唔錯。點知去到k3;接手再教佢就唔得啦
有時問佢野。同佢講野好似聽唔到甘。要老師再叫先知((有時唔知道老師同佢講咩。就係邊傻笑))。

但老師發現佢同小朋友玩又好正常

唉。。

男爵府

回覆 紫翹 的帖子

不過自己係發覺佢專注能力同自我控制情緒方面係差d,,但情況要唔要去睇醫生;我真係唔識點判斷

男爵府

hxbbl 發表於 16-10-18 17:25
回覆 紫翹 的帖子

其實已經6歲啦。小學啦。幼稚園個陣老師都有話。有留意到佢k1係唔錯。點知去到k3;接手再 ...

我仔都係咁,我自己約咗心理學家11月見

wcpcelia    發表於 16-10-19 10:17

大宅

我仔k1,老師話佢專注力較差,上堂一定要坐佢隔離先唔會周圍望搞野。叫我返去健康院俾姑娘睇下,已約星期五返去,我都好擔心
因為我都發覺佢情緒有啲大起大落,驚仲有其他問題

伯爵府

畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

打去健康院約見姑娘
之後評估完會轉介去兒童發展中心
好快手,因我而家同阿仔睇緊
唔洗學校轉介信,我就咁同健康院講
學校由k1講到佢k3都話佢專注力差
跟住姑娘就比期我喇

侯爵府

2018復活節勳章

hxbbl 發表於 16-10-18 17:08
如題做家長可以點做?!
請各位幫幫忙

我姨甥仔係過度活躍症同專注力不足

係一年級下學期確診, 即大約7歲

可以去小童群益會做下測試先, 真係確實咗再對症下藥

因我姨甥仔都屬於較嚴重同資優關係, 雖要用藥物治療, 以家小四了,真係進步咗好多。

記住, 家人嘅支持係最重要, 要多啲幫小朋友, 同埋係會比較頑固同難湊, 家長們係要比多啲耐性。

專注力亦可以透過玩樂來培養出來, 試下搵下小朋友鐘意嘅事物, 例如我姨甥係鐘意Lego, 佢可以砌好耐, 溫書時可以set好時間, 再同仔仔講話做完可以玩佢鐘意嘅嘢。

我自己會同佢講話姨丈可以假日陪踢波, 係小三開始時, 姨甥仔改變好大, 今年仲連性格都轉好添。

JM 要試下發掘小朋友嘅興趣係邊呀

加油

男爵府

回覆 keikeilok 的帖子

唉。。總之一早就帶佢去睇醫生。

男爵府

回覆 wing324 的帖子

謝謝你的意見

男爵府

回覆 淘寶 的帖子

其實都有過同佢講過;例如去公園玩完就返屋企做功課。當時佢係答得好好聽。到真係要做個陣就。發爛。反口。一係就好唔正經;好唔情願;甘去。做。。唉。。
都係帶佢去check一check會好d

侯爵府

2018復活節勳章

hxbbl 發表於 16-10-18 22:22
回覆 keikeilok 的帖子

唉。。總之一早就帶佢去睇醫生。

JM。千祈唔好咁諗, 無人會知道發生咩事, 唔好令自己內疚,咁對小朋友都無益處

積極面對先係首要, 懷疑有問題, 即搵專人睇下。

我地個時同姨甥做檢查唔係同佢講係有病, 只係話去玩下問答遊戲, 做下啲題目, 練習下。

侯爵府

2018復活節勳章

hxbbl 發表於 16-10-18 22:30
回覆 淘寶 的帖子

其實都有過同佢講過;例如去公園玩完就返屋企做功課。當時佢係答得好好聽。到真係要做個 ...

可以比JM你參考下

精神科醫生 - 培思醫務中心
黎大森醫生
地址: 香港中環皇后大道中70號卡佛大廈807室
電話: 2522 8048
診症時間 (要預約): 星期一至六 上午10時至下午6時半
星期日公眾假期休息

智力評估
地點: 灣仔小童群益會
電話: 2866 6388
費用: $3800
如需要詳細報告, 則需另收$1200 (須於評估後六個月內申請)

專注力不足及過度活躍症等評估 - 可參考以下網址
http://www.bgca.org.hk/page.aspx?corpname=bgca&i=662

大宅

專注力真係好難攪

小兒一直有專注力差這問題, 但咁多年老師一直評價OK, 有時有發夢,或多口情況, 但可接受, 去了醫院睇醫生, 醫生叫我試下食藥, 4小時藥效, 食左一個星期, 亞仔自己話分別不大, 我覺得佢做功課好左專心左。

大宅

wing324 發表於 16-10-18 21:20
打去健康院約見姑娘
之後評估完會轉介去兒童發展中心
好快手,因我而家同阿仔睇緊

想問下你評估完排幾耐有得見醫生?
學校老師話佢有學生排左9個月先有得見

大宅

hxbbl 發表於 16-10-18 22:30
回覆 淘寶 的帖子

其實都有過同佢講過;例如去公園玩完就返屋企做功課。當時佢係答得好好聽。到真係要做個 ...

我仔都係咁架。明明講好左做完呢樣再做第二樣,一到做完一樣就扭,要不停做同一樣野
又好固執講極都唔明

伯爵府

畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

keikeilok 發表於 16-10-19 01:06
想問下你評估完排幾耐有得見醫生?
學校老師話佢有學生排左9個月先有得見
...

我9月23去健康院見姑娘
10月11去健康院見醫生做評估
之後就轉介10月24去兒童體能智力測驗中心再見醫生
我覺得好快手

大宅

wing324 發表於 16-10-19 12:26
我9月23去健康院見姑娘
10月11去健康院見醫生做評估
之後就轉介10月24去兒童體能智力測驗中心再見醫生

而家星期五都唔知睇唔睇到
希望唔會打8號啦

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

學習上有無問題?

男爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

我囡K2..都有呢個問題..開學無耐MISS已經打黎3,4次..都係話佢專注力差..認唔到字..咁啱阿囡4歲返健康院CHECK眼..我就同姑娘講佢有呢個問題..姑娘聽晒阿囡D野後,即時排左第2日見佢地既E生...E生見完後都覺得真係搵專人CHECK會好D..所以就轉介我去體能智力測試中心..大約2星期左右就有得見姑娘...當日做晒問卷,佢叫我11月再比份問卷學校既MISS填...跟住都要排9個月-1年先有得睇...剛好我之前搵過學校社工想同佢講阿囡呢個情況..佢話佢都留意到..仲話等9個月太耐..咁啱中心下星期有個評估..佢好好幫我即時報左..叫我CHECK左先...到時再睇下有咩課程啱佢....我小朋友既徵狀係:
1. 成日上堂會講D完全唔關事既野, 腦海有咩閃過就講
2. 情緒起伏大..會好開心到尖叫..又會無啦啦因為一D小事喊到好慘
3. 要人人都FOCUS佢
4. 認字差..連認自己個名都未完全認到
5. 經常都手腳唔停..總知無時停..連食飯隻腳都會踢下野
6. 但做功課反而OK..係間唔中會玩筆/其他野..但都好合作..
7. 畫畫/睇TV時可以專心到
學校MISS就似乎唔多LIKE阿囡..我都明既...邊個MISS鍾意難教既小朋友...希望大家係度交流下.....

首頁

尾頁

跳至