用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 4089|主題: 869492

其實點為之多功課?

侯爵府

國民生產總值:22689

動物勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 2015xmas

如果照數手冊, 阿女每天都有 8-9 樣功課 (小一), 看起來好多

但其實如果 2 個科目要做改正, 就已有 2 樣功課了

我女由開學至今都無咩抄寫功課, 例如: 無要求佢地寫生字, 寫一版果 d

反而幼稚園就有,

中, 英文功課, 都要做一版 (寫生字)

所以阿女而家做功課, 仲快過讀幼稚園時

阿女學校可以算係少功課, 我想知, 多功課的學校, 係咪多抄抄寫寫個 d

不過咁囉, 阿女中英文默書, 就因為平時不用寫生字

就要家長自己教佢點寫得正確, 點樣記

我覺得有辣有唔辣, 阿女少咗抄寫, 但家長就要用多些時間教小朋友寫字

我想知道, 多功課學校係點樣?

中英文黙書又係點樣? 係咪老師都有教點樣寫個字, 家長不用教

伯爵府

國民生產總值:19079

好媽媽勳章

LL1999 發表於 16-10-18 17:34
如果照數手冊, 阿女每天都有 8-9 樣功課 (小一), 看起來好多

但其實如果 2 個科目要做改正, 就已有 2 樣功 ...

功課量一定唔計改正。

ferrari2007    發表於 16-10-18 20:13

子爵府

國民生產總值:14788

其實吾計改正,四,五樣已經夠
默書要睇學生能力,有D吾使刻意去教,自動識,有D只是識默單字,默一句即時吾掂

wcpcelia    發表於 16-10-19 10:33

大宅

國民生產總值:2700

回覆樓主:

太少抄寫未必係好事,考試時會寫得慢,尤其高年級,又答長題目又作文,好多失分係這個原因。至於功課數量,似我仔學校,今年小三做功課時間長了,因題目難了要思考,好彩佢高效率,約1.5 小時可完成。

珍珠宮

國民生產總值:31485

回覆樓主:

抄寫其實係一門學問!

有d細路寫生字, 寫完10次都未必默得番個字出來, 因為佢地一心只係寫, 冇啓動個腦去記個字点寫。

另外一個問題, 係將d句子搬字过紙抄時, 係見一個字抄一個字, 而唔係先將一句phrase 記住, 然後寫成句phrase. 前者的問題係每寫一個字, 就要望番個句子揾下抄到边個字, 慢就實慢, 兼且抄完之後唔知自己抄过咩, 記唔到入腦。

我仔就係以上呢一類小朋友, 好嘔血

侯爵府

國民生產總值:23935

其實我覺得好多時功課唔係多,但小朋友資質問題,有d真係會搞幾個鐘

大宅

國民生產總值:3531

ash_yehyeh 發表於 16-10-18 20:05
其實我覺得好多時功課唔係多,但小朋友資質問題,有d真係會搞幾個鐘

有大半係習慣,做事拖拉冇動力。

珍珠宮

國民生產總值:33813

我女抄寫完,都唔知自己寫緊乜野字。中默要溫習幾日才懂。

侯爵府

國民生產總值:23935

brindlewin 發表於 16-10-18 20:09
有大半係習慣,做事拖拉冇動力。

性格、習慣,好多因素

不過讀書好嗰d通常做嘢好快手,亦會自動自覺

大宅

國民生產總值:4601

陪月勳章 BK Milk勳章

一般吾計改正,都會有8至10樣,用2個鈡以上才做完,我覺得咁為之多。我仔一般5,6樣,約一個鈡完成,所以我覺得Ok。

伯爵府

國民生產總值:16707

回覆樓主:

我細仔小一,平日6-7樣功課唔計改正我可接受,因中英數各1-2樣+常識/聖經/普通話,每樣1-2版紙,專心做好快完成,如8樣或以上我自己算多,有時啲堂編排上真係會有,當日會辛苦啲。
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

男爵府

國民生產總值:7844

回覆樓主:

做得切唔叫多,做唔切就係太多
好睇小朋友本身性格,所以揀小學要留意功課量,千其咪貪一線。。

我認為唔計改正5,6樣都ok。。。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎