用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

單親天地 今日: 3|主題: 16276

吾肯簽紙人離婚的大陸女子是否有機會取身1份證?

複式洋房

國民生產總值:263

都吾知係咩女人...
話說 生完仔將個BB比個七十多歲的嫲嫲揍,跟著走左去,話要離婚,失踪了兩年! 咁我細佬咪去攪離婚,到攪晒文件又吾簽紙...一味拖!究竟為何?到分居夠兩年,又回來說復合!而家賴死吾走,話返嚟搸仔喎!個仔返k1啦,又請左姐姐,洗鬼你揍!
大家比下意見究竟E個女人攪乜? 想攞身份證?
佢回來後有提過話攞左身份證可以即刻做嘢!咁請問個仔邊個揍?佢而家吾知係半年定3個月要返去續一次證件,有冇人知道她這樣續證在港住滿七年是否可以取得香港人身份證?請各位比D意見!邊到可以搵到相關資訊?

王國熱話
要來了....始終要來
8號風球99話要飲茶
其實係咪真係所有99都好難頂?
請教

水晶宮

國民生產總值:58431

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

身份證,要你細佬上去搞既嘛。
離就離啦,唔好理佢;一陣唔知搞咩,大住個肚就慘:
不知所謂的乙陸!!!

複式洋房

chowqv 發表於 16-10-18 21:27
身份證,要你細佬上去搞既嘛。
離就離啦,唔好理佢;一陣唔知搞咩,大住個肚就慘:
...

是否代表我細佬吾同佢返鄕下攪手續她便不能取身份證??

水晶宮

國民生產總值:58431

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

BB1019 發表於 16-10-18 23:15

應該係,不過大陸女人咁"出眾",點知佢會唔會使手段。都係香港單方邊離啦。

不知所謂的乙陸!!!

大宅

國民生產總值:1981

佢目的好明顯, 為左身份証la

真要睇你細佬,覺得尼個大6女人, 還留得過嗎

不過十之八九, 都糸取了身份証, 就走的

如唔想佢詭計得呈, 你細佬就單方面申請离婚, then, 通知大6有關部門

大宅

國民生產總值:3577

回覆 BB1019 的帖子

失蹤左2年先黎睇返個仔..呢女人好極有限..

要你細路返大陸搞..佢先拎到身份証..一般4~5年就巳經可以拎到.

小心個女人..會唔會係大陸諗左第2個..而個男人又想拎身份証..咁個女人拎左..離婚..再同個男人結婚..就可以.

分居2年可以單方面申請離婚..

我弟婦都係一拎身份証就走左...

複式洋房

Peter2012 發表於 16-10-19 08:29

請問通知邊六大部門?

大宅

國民生產總值:1981

是相關的大陸部門, 不是六大部門

我好耐以前個D, 糸叫民政局........而家唔知了

複式洋房

Peter2012 發表於 16-10-19 08:29

請問通知邊6大部門?

複式洋房

國民生產總值:340

BB1019 發表於 16-10-18 18:38
都吾知係咩女人...
話說 生完仔將個BB比個七十多歲的嫲嫲揍,跟著走左去,話要離婚,失踪了兩年! 咁我細佬咪去 ...

好明显目的只有一个,拿身份证走人,只要你细老吴反大6帮拒搞,拒拿不到身份证的,我细老老婆也是,拿身份证就走左

複式洋房

國民生產總值:158

BB1019 發表於 16-10-19 11:48
請問通知邊六大部門?

公安局出入境,只要你唔返去幫手辦理佢申請唔到的

大宅

國民生產總值:2429

BB1019 發表於 16-10-18 18:38
都吾知係咩女人...
話說 生完仔將個BB比個七十多歲的嫲嫲揍,跟著走左去,話要離婚,失踪了兩年! 咁我細佬咪去 ...
你好呀, 我細佬都有一個都吾知係咩女人
情況差唔多, 離又離唔到, 好似冤鬼冤住我全家

複式洋房

國民生產總值:340

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
daisywong1386 發表於 16-11-20 21:52
你好呀, 我細佬都有一個都吾知係咩女人
情況差唔多, 離又離唔到, 好似冤鬼冤住我全家

点冤住啊?5理距咪得罗,时间一耐又觉得好似无机会拿到身份证,距就唔想晒时间在你细佬身上

大宅

國民生產總值:2714

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
BB1019 發表於 16-10-18 23:15

係,衣啲女人,唔可以心軟。冇比佢汆

複式洋房

國民生產總值:454

發表於 5 天前 |顯示全部帖子
如果你細佬係單方面申請,即用分居2年做離婚理由申請離婚,唔需要她一定簽文件的, 最緊要離婚呈請書及其他文件經第三者交給她,跟住就可以排期申請暫准離婚令。

重點係子女撫養權 同 贍養費 點搞,法庭主要睇左子女撫養權先, 再諗贍養費。如果子女撫養權雙方有爭議,法庭就會頒令叫社工做一份social welfare report (即要第三者身份做一份評估報告被法官參考就子女撫養權應該判比邊個),贍養費就要經濟陳述表,列晒資產出黎,再由法官批。

法庭做法係要子女撫養權 同 贍養費問題都解決,正式離婚令才會批。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎