自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

成日聽到老人家(獨居)會埋怨寂寞冇朋友。多病痛。冇人陪等(其實有仔囡探) ,你地父母會吾會咁?可以點幫佢?

男爵府

dder 發表於 16-10-18 18:54
成日聽到老人家(獨居)會埋怨寂寞冇朋友。多病痛。冇人陪等(其實有仔囡探) ,你地父母會吾會咁?可以點幫 ...

我99,係佢選擇!

只得一個親戚,親戚年年都嚟拜年,佢地好nice,但99叫人唔使嚟拜年,話"唔得閒"! 親戚個孫擺滿月酒,叫佢去,話嫌遠唔去(我地有車車佢由港島去旺角喎!)

特登買架車車佢遊車河同去遠啲地方食飯,佢話車程超過20分鐘就唔去喇,話坐唔到咁耐車!

可以點啫? 你咩都就哂佢,佢就越嚟越過入!

伯爵府

回覆樓主:

我成日都覺得人生要為自己負責。成日埋怨咁做自己吾開心又會令家人難過。真係吾明。

funfun759    發表於 16-10-19 14:43
wcpcelia    發表於 16-10-19 08:40
good_pig    發表於 16-10-18 21:38

禁止訪問

回覆樓主:

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

dder 發表於 16-10-18 19:18
我成日都覺得人生要為自己負責。成日埋怨咁做自己吾開心又會令家人難過。真係吾明。
...

有時都唔明咩心態
已經高高在上,仲玩埋呢d嚴三嚴四,要d細又跪又西先夠皮!唔做又哦餐飽真係比佢玩曬!
我夫家就係有個呢d人,硬係要d仔女難受!
我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜

伯爵府

2018復活節勳章 王國教室勳章

回覆:人老咗係咪一定等死?

好多人話要獨居唔使煩唔使睇仔女面色,轉頭又話無人理孤獨老人等死

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

心態改變一切!日本婆婆幾可愛,87歲都有這般的活力。

http://photoblog.hk/wordpress/15 ... 6%94%9d%e5%bd%b1-74
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

禁止訪問

大宅

成日聽到老人家(獨居)會埋怨寂寞冇朋友。多病痛。冇人陪等(其實有仔囡探) ,你地父母會吾會咁?可以點幫 ...

你講咁我隻賤9

用戶要求終止服務

畀面勳章

我覺得好多時都係心態決定

我阿婆有個女同佢一齊住咪一樣嫌三嫌四

珍珠宮

親子王國15週年勳章

"刺蝟的愛".靠得愈近就愈痛.衹有保持距離令大家都舒服D.

wcpcelia    發表於 16-10-19 08:40

男爵府

睇下佢地既生活態度啫,想識朋友可以落公園同其他人吹水,去老人中心/社區中心都可以識到朋友,如果佢收埋自己唔肯出門又點會有朋友

伯爵府

回覆樓主:

希望自己老咗吾好有咁心態。講真。到咗個陣。有朋友有家人已經好滿足

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

可憐之人必有可憐之處

伯爵府

curryfishball 發表於 16-10-18 20:00
睇下佢地既生活態度啫,想識朋友可以落公園同其他人吹水,去老人中心/社區中心都可以識到朋友,如果佢收埋 ...

最慘就係吾肯踏出社區

侯爵府

咁唔係個個都咁想要朋友,佢地點既生活方式都唔關其他人事。

我爸爸都係個唔需要朋友既人,我聽佢講話後生果陣比人出賣過,之後就覺得人係因為有好處先會痴埋一齊,咁佢就寧願唔要朋友,親人佢都凈係要我地一家人就夠,到佢病重差不多走果陣,有親戚想探佢,佢都唔比人黎,

你可以話佢好癲,但呢個係佢生活方式,佢咁樣覺得舒服咪由佢囉⋯佢又無害人。

男爵府

睇心態,我媽咪而家一有時間就返教會,有時又睇書揾下養生食療,做下太極同不停去旅行。淨係今年已經去左兩次日本,一次韓國,下月去歐洲。
而我99連去樓下超市都唔想去,成日話人老等死……
我99同我媽咪只差兩年,心態分別好大。

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

M&A Mom 發表於 16-10-18 19:30
有時都唔明咩心態
已經高高在上,仲玩埋呢d嚴三嚴四,要d細又跪又西先夠皮!唔做又哦餐飽真係比 ...

已經高高在上,仲玩埋呢d嚴三嚴四,要d細又跪又西先夠皮!

好認同你這幾句說話

你夫家有這人,我夫家都有這個人。

總知你講咩都反對,我老公叫佢飲茶,人地話:你唔好即日約我叫我出嚟飲茶,最好早3-4日約定我,我唔系咁多時間。其實佢系屋企冇事做,又要扮好忙。

伯爵府

ilikethis2005 發表於 16-10-18 20:19
咁唔係個個都咁想要朋友,佢地點既生活方式都唔關其他人事。

我爸爸都係個唔需要朋友既人,我聽佢講話後生 ...

你爸吾需要朋友當然係自己選擇。依家係講會埋怨冇朋友但又吾肯踏出社區既老人家

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆:人老咗係咪一定等死?

其實難聽D講,人未老都係等死㗎啦……

首頁

尾頁

跳至