自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

1314625 發表於 16-10-18 19:49
雖然你媽媽心疼你,但我覺得可以教小朋友尊敬長輩。我都想佢大過唔會嫌遠唔理我,或者要行動不便咁出去探先 ...

怎樣尊重長輩??- 是要身教,才可以將這些“美德 尊師重道“,一代傳一代落下去,不可單靠把囗說,而不做的。而且,老人家見孫子的開心樣,是幾多錢都買不到的。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

seaman1982 發表於 16-10-18 19:22
香港有幾大?我從不敢叫老人家就我。一定係我去搵佢地。

伯爵府

你媽都幾冇禮貌

珍珠宮

BK Milk勳章

可以攞個中間點,例如去尖沙咀食buffet,之後去行下博物館、公園,唔洗次次你就佢地,如果感情麻麻或者見少d,一個帶3個搭咁耐車都真係幾攰,尤其返屋企果程車,好左樓主有個錫你嘅媽咪

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我爸從來沒有到我家,佢都想睇下我住咩地方,但老人家費事搭咁遠車。我又覺得無咩所謂。

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

妳呀媽同妳謂咋? 唔係真係走去鬧6299呀?

男爵府

ivycwl 發表於 16-10-18 22:00
你媽都幾冇禮貌

超級認同!

水晶宮

熱血金章

回覆樓主:

幾耐見一次呀

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆 channba31 的帖子

無理由要6299搭車去你度,一次半次冇所謂,長輩麻,而且你去佢家,多數食埋晚飯,其實咁多人又要買又要煮都好辛苦

公爵府

哎呀...快D告訴你媽媽....6299不上門來找你麻煩...不知幾多人羨慕你呀.你去睇吓婆媳版呀 ?....幾多6299自出自入心抱屋企.又指指點點.一副檢察官姿態再向兒子打小報告.日日是非不斷....你6299不來哦你....快D偷笑啦 ?

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

channba31 發表於 16-10-18 19:06
我多數帶子女山長水遠和6299飲茶食飯多,我今天我媽媽責罵6299,為何唔搵次搭出來見啲孫,成日要個新抱一個帶 ...

晚輩去搵長輩其實好正常丫

願望石    發表於 16-10-18 23:23

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

ivycwl 發表於 16-10-18 22:00
你媽都幾冇禮貌

希望D 細路仔唔好聽到

男爵府

我多數帶子女山長水遠和6299飲茶食飯多,我今天我媽媽責罵6299,為何唔搵次搭出來見啲孫,成日要個新抱一個帶 ...

我寧願自己湊去。去到幾時走留唔留過夜我話事。

公爵府

回覆樓主:

去睇佢點都好過佢成日跑上門吧!我家62就係山長水遠風雨無阻一個星期黎兩次。有時講好我去佢度,點知都係比佢早過我,未出門已經按門鐘。好難同佢鬥早,而且越早逗留時間越長,宜家要直接同佢講weekday六點後先好上黎。

侯爵府

回覆:仔女見四大長老問題

點計。。一個六七十歲 ...一個當你四十歲加兩個十歲,八歲。。都唔會有佢六七十歲咁既體力消耗呀?要老人家黎兩個幾鐘車黎睇我子女。。我驚我子女折福呀。。受唔起呢種福分。。。

你阿媽諗法可算奇特。。正常人就教個女,要同奶奶保持平和關係。。個女未出聲。。做人阿媽更加唔好多事。。唔好做呢D挑撥行為。。。傳落個女婿耳中。。受罪既又係自己個女。。我就講到明鬧我打我都得。。講我父母一句我都同佢開皮既人。。所以呢個世界。。有D說話真係唔好隨便講。。隨便呻。。隨便唱。。俾著我呢種性格。。家變好易嫁炸。。

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

channba31 發表於 16-10-18 19:21
香港仔去屯門
搭2轉巴士先到

你媽心痛你,辛苦走來走去。

我去娘家,同爸家,
都係荔景去香港仔,
有時就叫的士去。

我爸腳行不好,我多數入去多。

媽就間中嚟我屋企,
見佢走坐巴士耐腰痛,
我又唔想過嚟咁多,
都係過去多。

6299住隔離座樓,好近。

珊瑚宮

2024年龍年勳章

引用:Quote:(Samantha)+發表於+16-10-18+19:19+

原帖由 channba31 於 16-10-18 發表
香港仔去屯門
搭2轉巴士先到
老老實實,俾我我一定唔會自己帶三個去到咁遠搵佢地囉,點都會老公一齊先去

侯爵府

我反而覺得要你採取主動權,萬一佢地之後得閒就黎得閒就黎仲麻煩!
係post到傾下好啦,不接受加好友同打招呼謝謝!

侯爵府

2018復活節勳章

我媽咪都有講過

但我話後輩係應該去探長輩, 正如我地幾兄妹上來探爸爸媽媽一樣

男爵府

我爸祇來過我家一次,我老爺從未來過,因在外國,講緊是20幾年來。都是我們上門去探他們,如他們好多仔女的,咁去得那個家好?當然是我們兄弟姐妹自已上門吧?

首頁

尾頁

跳至