用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

自由講場 今日: 6742|主題: 890489

個喼爛左,AIG旅遊保險易claim嗎?

大宅

國民生產總值:4854

BKXmas勳章

媽媽剛旅行完,個喼比機場人員整爛左,當時機場賠左300蚊,但佢唔識無問到機場拎番證明文件就走左。
而家想claim埋保險公司,請問使唔使問番機場拎證明先claim?而且個喼買左好耐都無單據,claim到成功率高嗎??

伯爵府

國民生產總值:18284

畀面勳章 BKXmas勳章

好似唔比食兩家茶禮,只能claim一邊

大宅

BKXmas勳章

引用:好似唔比食兩家茶禮,只能claim一邊

原帖由 SamSam2003 於 16-10-18 發表
好似唔比食兩家茶禮,只能claim一邊
我揾過資料係可以,因為係機場整爛賠係機場責任,而保險係另一樣野,而且我見佢張claim form有一欄寫有無同相關機構賠償咁

大宅

國民生產總值:3114

BKXmas勳章

回覆樓主:

Claim 旅遊保難過登天,又要依樣嗰樣證明,想claim過但最後方棄。

大宅

BKXmas勳章

引用:Claim 旅遊保難過登天,又要依樣嗰樣證明,

原帖由 meow 於 16-10-18 發表
Claim 旅遊保難過登天,又要依樣嗰樣證明,想claim過但最後方棄。
我之前買hsbc好易claim呀,所以唔知AIG會係點情況

wcpcelia    發表於 16-10-19 10:10

珍珠宮

國民生產總值:42809

睛靈勳章 陪月勳章 畀面勳章 BKXmas勳章

meow 發表於 16-10-18 20:32

豐隆都好易 claim

水晶宮

國民生產總值:64729

動物勳章 BKXmas勳章

回覆樓主:

我都係買aig , 個喼爆左 機場賠返錢比我, 我冇同保險公司claim 另外一次係相機跌爛左, 拎返香港整, 張單比返保險公司, claim到全數, 都唔算麻煩

水晶宮

國民生產總值:51029

BKXmas勳章

小肥肥七號 發表於 16-10-19 01:41
我都係買aig , 個喼爆左 機場賠返錢比我, 我冇同保險公司claim 另外一次係相機跌爛左, 拎返香港整 ...

其實果幾間大公司好易claim, 所以你啱,機場賠咗就已經case closed, 再索贘都唔會有!實報實銷冇得食家茶禮,張表會問有冇report到件事,有冇claim 其他公司等等,賠咗就唔好咁貪心啦!

禁止訪問

國民生產總值:1951

BKXmas勳章

大宅

國民生產總值:3184

BKXmas勳章

可以claim 但通常保證公司會睇維修費用多少 如果維修費是500 咁保險公司會賠150 比你 因為 當中 350 航空公司已經賠咗比你

咁你維修是要收據的 可以問咗保險公司先 睇要咩文件

大宅

國民生產總值:3654

BKXmas勳章

其實保險公司/機場點知係個0急係機場人員整爛 ? 唔俾個客屈佢 ?

男爵府

國民生產總值:8170

BKXmas勳章

amychan784 發表於 16-10-20 18:57
其實保險公司/機場點知係個0急係機場人員整爛 ? 唔俾個客屈佢 ?
上機前影相或拍片keep record寄倉前冇破爛,轆係順暢,最好影相連埋張登機機票
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

珍珠宮

國民生產總值:31777

BKXmas勳章

應該無得食兩家茶禮,一係去整有收據差額再claim保險。

上次航空公司賠左$1500俾我,之後我見特價再買返個同牌子同款喼$1200

子爵府

國民生產總值:13430

BKXmas勳章

AIG 好易claim 我之前跌爛隻錶無單都claim 到!不過要有repair 既quotation 俾返boarding pass 就claim 左$2000。

大宅

國民生產總值:3654

BKXmas勳章

Huuu 發表於 16-10-20 19:06
上機前影相或拍片keep record寄倉前冇破爛,轆係順暢,最好影相連埋張登機機票 ...
咁咪每次臨上機都要咁做 ..

大宅

國民生產總值:1161

BKXmas勳章

搭CX...爛左喼...未出境前去CX COUNTER登記...留資料...幾日後有人上門收喼去維修...如維修唔到就派人送個同牌子新喼俾你

珍珠宮

國民生產總值:45861

環保接龍勳章 BKXmas勳章

回覆樓主:

試過機場賠三百,再拿證明信去保險claim 維修費差額。
大家好,我是子悠~~

大宅

國民生產總值:4881

BKXmas勳章

引用:Quote:原帖由 meow 於 16-10-18 發表Claim

原帖由 kkarman 於 16-10-19 發表
我之前買hsbc好易claim呀,所以唔知AIG會係點情況
hsbc真係好好,分行職員幫手填表作故仔 claim $又快唔會左問右問兼唔貴

男爵府

國民生產總值:8971

BKXmas勳章

kkarman 發表於 16-10-18 20:13
媽媽剛旅行完,個喼比機場人員整爛左,當時機場賠左300蚊,但佢唔識無問到機場拎番證明文件就走左。
而家想 ...

收左300蚊已經當賠償啦, 仲要再問保險公司攞賠償, 好似有點兒那過, 況且要即時影相問航空拎證明先可以索賠
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎