自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

擦膠無咁講究,只要擦得乾淨就得啦
]

侯爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

笑死朕.....人地都講明皮膚接觸冇問題, 最緊要食野前洗手咪得囉, 又唔係將舊擦膠食落肚....真係.....

珍珠宮

消委會哩個test超級無聊, 浪費金錢

公爵府

好媽媽勳章

小歪仔 發表於 16-10-19 11:11
消委會哩個test超級無聊, 浪費金錢

仲要根據台灣……

咁其他國家是否和香港一樣,沒有規管

大宅

咁包書膠, 好多書本上過左層膠定油又有無塑化劑?
返學成日用folder又通告袋又功課袋~樣樣都係膠....
呢d又有無無塑化劑?全部吾掂得米吾洗返學
[img][/img][size=xx-large]ahhhhhh~~

翡翠宮

pi0219 發表於 16-10-18 20:26
係囉, 又唔係拎舊擦膠黎咬.

我個4歲女真係攞舊擦膠黎咬

pi0219    發表於 16-10-19 19:42

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

請問D 人係咪真係咁低能呢?
你又唔係比小朋友食膠...........................
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

公爵府

小manman 發表於 16-10-19 11:33
我個4歲女真係攞舊擦膠黎咬
咁呢樣真係要靠自小教佢邊樣唔食得邊樣食得架喎...............返學前開始接觸文具個陣已經要教啦............
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

翡翠宮

lemontea520 發表於 16-10-19 11:34
咁呢樣真係要靠自小教佢邊樣唔食得邊樣食得架喎...............返學前開始接觸文具個陣已經要教啦......... ...

我個女係疑似adhd,同時係感官型的小朋友~

佢好奇心超強,乜都鍾意動手動口,姑娘教我教當然要教,但一般咁教未必可以阻止到佢,有時某d情況即管比佢去試,試過佢知道個感覺,就唔會再試~

我問佢做乜要咬,佢話佢好想咬,忍唔住

珍珠宮

gwash 發表於 16-10-19 09:00
好似盲搶鹽事件,其實教師和師奶係無分別嘅
其實本質上好唔同。

塑化劑用量超標之外, 依家細路早返學, 而好多擦膠為咗吸引細路, 真係款式多多, 含果味嘅更彼彼皆是; 好多家長亦認為可愛文具吸引到子女埋書枱就好........ 而細路分唔到, 舔咬的大把.......

大家問心果句, 買過幾多冇必要花巧嘅文具俾細路? 你地有注意到塑化劑? 頻料毒素?甚至危險成份(粹件鬆脫/鋒利)?

公爵府

小manman 發表於 16-10-19 11:43
我個女係疑似adhd,同時係感官型的小朋友~

佢好奇心超強,乜都鍾意動手動口,姑娘教我教當然要教,但一般 ...
原來係咁..要辛苦媽媽睇住佢...
養小朋友真係難
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

翡翠宮

lemontea520 發表於 16-10-19 11:51
原來係咁..要辛苦媽媽睇住佢...
養小朋友真係難

以前細個,我以為係口腔期,所以會擺野入口~

到3歲多,已讀k1,但仍然係咁,我問老師,老師都話佢係學校都會擺玩具入口~

到依架4歲多,竟然連擦膠都唔放過,我見到都嚇左一跳,但我無好惡咁鬧佢,了解左原因再解釋比佢知喇,不過,其實都4歲,絕對識分邊d食得邊d唔食得,只係佢自我控制能力差~

好彩我係垃圾桶搵番佢咬左個舊咋,起碼都知道佢無吞落肚~

所以我買擦膠個時已經唔買靚既同有香味,就係怕左佢~

珍珠宮

用左Radar幾十年,仍然覺得佢最好擦,施德樓硬,就算你話佢同無印最安全我都唔會轉用

而且呢個測試同之前個豉油test一樣,符合香港要求但fail外國測試,所以只會當參考

珍珠宮

lam133 發表於 16-10-18 20:35
咁似搶鹽

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 陪月勳章

子爵府

2018復活節勳章

Gomme 發表於 16-10-19 08:28
我以前做lab
已經睇化晒

咁請問寫明bpa free係咪真係無塑化劑呢?

公爵府

好媽媽勳章

cheung2000 發表於 16-10-19 12:14
用左Radar幾十年,仍然覺得佢最好擦,施德樓硬,就算你話佢同無印最安全我都唔會轉用

而且呢個測試同之前 ...

香港對擦膠冇這要求。
佢係話台灣

珍珠宮

jannlly 發表於 16-10-19 12:31
香港對擦膠冇這要求。
佢係話台灣
我知,所以個測試根本係多餘

大宅

通常見到呢啲都唔會理

首頁

尾頁