用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 4692|主題: 868759

點樣幫bb戒夜尿?

大宅

國民生產總值:1006

分享下點可以教bb唔好夜晚賴尿?

男爵府

國民生產總值:6161

醒目開學勳章

其實無得教架,佢自己ready就會戒。

千奇唔好半夜抱佢去小便,一黎影響睡眠,二黎咁樣係無助介夜片。

男爵府

醒目開學勳章

同埋睡前兩小時要減少飲水了

子爵府

國民生產總值:14333

zola 發表於 16-10-18 20:39

千奇唔好半夜抱佢去小便,一黎影響睡眠,二黎咁樣係無助介夜片。 ...

絕對贊同。

大宅

千奇唔好半夜抱佢去小便,一黎影響睡眠,二黎咁樣係無助介夜片。 ...

弊,我工人姐姐每晚半夜在bb熟睡中帶佢痾一痾

珍珠宮

國民生產總值:31112

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

引用:其實無得教架,佢自己ready就會戒。千奇唔

原帖由 zola 於 16-10-18 發表

我頭上的疤痕就係細個阿媽半夜整醒我屙尿撞穿的

翡翠宮

國民生產總值:78970

chloelittle 發表於 16-10-18 20:41
弊,我工人姐姐每晚半夜在bb熟睡中帶佢痾一痾
唔好, 咁反而令佢習慣訓著時一急就痾. 有排我咁做, 之後仲麻煩.

半夜佢急有時會 EE哦哦或不停轉身, 到時摷醒佢去廁所.

睡前一個鐘唔飲水, 或俾好少小朋友飲.

真係佢ready 自然戒到.

伯爵府

國民生產總值:15923

畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

訓前痾篤尿

我仔就返左k1一星期之後自己戒

男爵府

國民生產總值:5501

畀面勳章

回覆樓主:

臨睡前唔好飲水,奶。
我地有半夜的佢起身柯夜尿,習慣左之後,佢半夜覺得急尿,會自己起身柯。

禁止訪問

國民生產總值:6439

回覆樓主:

子爵府

國民生產總值:11896

畀面勳章 BK Milk勳章 2015xmas

回覆:zola 的帖子

我每日半夜都會抱佢屙一次咁應該點樣介?我個仔四歲幾重要着片訓

男爵府

醒目開學勳章

sodababy 發表於 16-10-18 21:14
我每日半夜都會抱佢屙一次咁應該點樣介?我個仔四歲幾重要着片訓

...
四歲幾未介夜片好正常!因我大仔都係咁,我問過醫生,佢話好正常。
同埋男仔又會一般比較遲d。

其實可以順其自然,佢ready就自然會介了,媽媽唔駛擔心。
但最重要係,唔好响佢面前向其他人講佢依個問題。

sodababy    發表於 16-10-18 22:15

珊瑚宮

國民生產總值:109515

ILLUMA Inspired by Nature勳章 動物勳章 最關心BB問題熱投勳章 樂桃猴年勳章 我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 DHA勳章 畀面勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 2015xmas

回覆樓主:

我個仔四歲一個月,喺佢三歲時雖然我心急想同佢戒,但始終冇實行,原因1.我自己都唔肯半夜起一起身 原因2.阿仔熟睡時想叫醒佢 最少都要二十分鐘。
但近呢半個月,佢瞓前會叫佢去一去厠所,同埋瞓前一個鐘佢唔嘈都唔會俾水佢飲。每朝起身個片係乾架話會即時讚下佢,如是者,佢已經好少會濕片

水晶宮

國民生產總值:52117

BK Milk勳章

回覆樓主:

我係等到訓醒無濕片半年先介
所以無失手
急既自己會識起身去廁所(我係從來無拍醒去廁所既)

水晶宮

國民生產總值:52117

BK Milk勳章

sodababy 發表於 16-10-18 21:14

...

訓都訓得吾好
仲會依賴左你半夜叫起身去
一吾叫就賴
慣左晚晚去都幾麻煩
應該要一覺到天光先去
一係急自己起身去
我係等到片朝早無濕半年先介
一介就ok

大宅

丫雅 發表於 16-10-18 22:14
我個仔四歲一個月,喺佢三歲時雖然我心急想同佢戒,但始終冇實行,原因1.我自己都唔肯半夜起一起身 原因2. ...

呢個提議好好呀,多謝分享~

珍珠宮

國民生產總值:41038

玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

同意

伯爵府

國民生產總值:17187

陪月勳章 2015xmas

引用:我每日半夜都會抱佢屙一次咁應該點樣介?我

原帖由 sodababy 於 16-10-18 發表

...
我女女都係4歲幾仲著緊夜片,我不嬲都冇同佢強行介片,不論日片夜片。日片係到佢升k1前嘅暑假先幫佢介(因為學校k1唔俾著片,加上見到佢開始識開口講要去廁所),幾日就介到。
至於夜片,呢幾月我都有叫個女臨訓前去一次廁所先訓,但我都有幫佢著片,以防萬一。最近呢個禮拜,佢訓醒條片都係乾嘅,冇痾到尿落片,有時仲會訓訓下同我講急尿,要去廁所,而且佢開始唔願意著片,所以我諗佢應該可以介夜片啦。
Btw, 我覺得佢ready就自然會識,唔駛強迫,不過你要觀察佢幾時ready好。

大宅

國民生產總值:2567

回覆:點樣幫bb戒夜尿?

我估佢自己準備好就會自然介了。我女未滿2歲,已經唔使著片,佢日頭會自己話去廁所,夜晚瞓教前去一次,一瞓到天光光。只試過一次屙左落床度。我無抱過佢起身夜尿的。

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎