自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

件事係咁既。我媽咪早兩個星期話唔見左隻介子,於是問我兩個仔有冇收埋(我個大仔呢排好鍾意收埋人d野整古人)我個大仔死口話冇,細仔就話見到哥哥拎過隻介子黎睇,之後仲掉左係床側邊條"la"到我同老公又用電筒照又用吸塵機吸都唔見,問呀大仔,佢話只係掉左隻耳環落去,的確,我地係條'la'到係搵到隻耳環,但隻介子就唔見我唯有同我阿媽講(算啦,你唔搵佢d野就會蒲出黎)
今日,3號風球,細既唔洗返學,失驚無神走去阿哥張床到係枕頭邊見到隻介子(佢開心大發現咁話搵到婆婆隻介子喇)我地就將呢個好消息同阿媽講。
到左頭先食飯,我醒起問佢,弟弟話今日係你張床到搵到隻介子喎,點解既?
阿大仔:唔知呀,我冇偷過。
我:我地冇話你偷,只係想知個真相,點解咁奇怪會係你張床出現?(仍然係輕鬆mode)
阿大仔:我真係唔知,我冇收埋過
我:咁真係好怪喎,會唔會係你唔小心收埋諗住整古婆婆,但之後唔記得左呀?
阿大仔:真係冇呀
我:真係冇?我唔會鬧你,我地淨係想知個原因,你講真話啦。
阿大仔:冇呀,我唔記得有冇收埋(開始動搖)呢句已經係真話喇媽咪。
我:(小燥底上身)你諗真d,冇人會鬧你,只要你而家講真相。
阿大仔:我唔記得有冇收埋呀,真係唔知
我:你講比我聽,洗唔洗入房得我地兩個人你先講?
阿大仔:唔洗,我真係唔知有冇收埋
我:(超燥底,但我好快㩒返住自己)你同我入房
最終,佢認左係自己收埋,但因為太耐佢唔記得,而佢,亦都係我頭先不停追問下醒返起呢件事,只係怕比人鬧,死口唔認我真係唔知可以點教佢,佢今年8歳,平時久唔久都有講大話,但比我問多兩句都會認,而我每次都同佢講,講大話唔岩,做人要坦白,做錯唔緊要,最緊要認錯同改過,不過仍然係咁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

咁你知道件事後點處理?

侯爵府

414928 發表於 16-10-18 21:08
咁你知道件事後點處理?

同佢講佢呃我搞到我好難過,好傷心,又再講唔應該講大話,做人要誠實,咪又係講道理囉

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

christyheihei 發表於 16-10-18 21:16
同佢講佢呃我搞到我好難過,好傷心,又再講唔應該講大話,做人要誠實,咪又係講道理囉
...
咁即係無後果囉,都有8歲好多道理佢都應該知,但佢仍然咁做必有原因,個問題唔係佢講大話,係佢點解要咁做?小朋友有無解釋?

侯爵府

414928 發表於 16-10-18 21:24
咁即係無後果囉,都有8歲好多道理佢都應該知,但佢仍然咁做必有原因,個問題唔係佢講大話,係佢點解要咁做? ...

佢只係話貪玩,因為佢呢排成日玩收埋野

禁止訪問

水晶宮

christyheihei 發表於 16-10-18 21:28
佢只係話貪玩,因為佢呢排成日玩收埋野
咁你就要想一些「後果」比佢承擔責任,佢先知有些事情係唔可以玩,會給他人帶來麻煩,同時自己亦要承受後果,這樣佢才明白「三思而後行」的道理,我講的後果不是體罰,至於係咩就要樓主想一想怎樣的「後果」對他來說是「懲罰」或「麻煩」。

男爵府

回覆樓主:

講大話通常都係怕俾人鬧。
呢啲收埋野行為就係貪玩, 唔知嚴重性, 我覺得佢真係唔記得左, 有時做啲頑皮野真係無原因。

大人應該估到小朋友有無講大話, 都係要講道理, 舉啲佢明白既例子, 有人做左類似既野, 小朋友有咩後果, 中學生既後果又會點。

慢慢教唔好咁嚴肅, 等佢覺得媽媽會理解,最緊要有良好信任關係。

侯爵府

多謝大家有時真係教到好冇心機

大宅

認識瑞士牛牛第四回

原諒我偵探上身:
(1) 點解一問大仔記得掉左耳環去床"la",又唔記得介子放左係咁當眼既枕頭邊?
(2) 問左幾次,入左房先認係自己收埋,會唔會其實佢內心覺得講左幾次話自己冇收埋媽媽都唔信,唯有順媽媽意意認係自己收埋?(反正冇唔會有咩後果)
(3) 呢排成日玩收埋野->是否次次都親眼睇到? 定都係只係大仔自己認?

侯爵府

misaxkiu 發表於 16-10-19 16:42
原諒我偵探上身:
(1) 點解一問大仔記得掉左耳環去床"la",又唔記得介子放左係咁當眼既枕 ...

唔緊要,大家討論下。

1) 點解一問大仔記得掉左耳環去床"la",又唔記得介子放左係咁當眼既枕頭邊?
因為問果時係事發過兩日,而我相信介子唔係放係當眼位,我估佢放係枕頭入面,所以我老公早兩日換枕頭袋都唔見

(2) 問左幾次,入左房先認係自己收埋,會唔會其實佢內心覺得講左幾次話自己冇收埋媽媽都唔信,唯有順媽媽意意認係自己收埋?(反正冇唔會有咩後果)--我係咪應該比返d有阻嚇性既懲罰佢等佢知驚呢

(其實我都有咁諗過,我係咪迫緊佢認呢,但我又好難解釋點解係佢張床出現)

(3) 呢排成日玩收埋野->是否次次都親眼睇到? 定都係只係大仔自己認?

(佢呢排最鍾意收埋電話,有時我唔見左個電話,而佢見我搵就會係到笑,咁我就知係佢收埋,我就叫佢拎返出黎囉)

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

要同佢講清楚..收埋野一D都唔好玩.....
出面收埋人地野已經當偷竊....無人會覺得你係玩...
家人都仲可以原諒你....出面既人係無必要原諒你...仲會報警..
一D都唔好玩....要講比佢知嚴重性...

比著我呢D CASE...我會好惡...一定會罰...
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

侯爵府

家家公主 發表於 16-10-19 18:15
要同佢講清楚..收埋野一D都唔好玩.....
出面收埋人地野已經當偷竊....無人會覺得你係玩...
家人都仲可以原 ...

你通常會罸咩咖?

象牙宮

2024年龍年勳章

christyheihei 發表於 16-10-18 20:44
件事係咁既。我媽咪早兩個星期話唔見左隻介子,於是問我兩個仔有冇收埋(我個大仔呢排好鍾意收埋人d野整古 ...

8歲,要好好教,佢仲聽教。

侯爵府

Sumyeema1 發表於 16-10-19 18:17
8歲,要好好教,佢仲聽教。

我都想好好教佢,但有時真係唔知點教,好似講極都唔聽,你話佢好曳咩,又唔算,但硬係做d野出黎令人勞氣

大宅

我覺得要有處罰手段吧 針對佢死不承認呢一part. 例如閉門思過?或者寫悔過書?我唔知呀 我係好fresh的媽媽 佢話貪玩你就原諒 但如果交俾法官判 就係「偷」呀

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 christyheihei 的帖子

我同老公好一致架....通常罰面壁思過.....最少半小時...試過最長兩小時...
第二日仔話大痛....我地只會淡淡回應...你自己做成...唔關人事...

不過近2年都無點罰過啦....仔今年9歲半...佢而家識算過度過點樣唔會過我地底線...
適可而止...

若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

伯爵府

美好大世界2017勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我反而覺得,平時佢有認自己收埋野時,就要罰佢。要佢明白收埋野會對其他人造成傷害。

而今次佢係都唔認,其實佢係唔記得,唔係故意唔講真說話。唔好要燥底,只要引佢諗返起就可以。到佢諗返起真係佢收埋,咪罰佢,因為佢令到人地搵好耐。

首頁

尾頁

跳至