用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

想生BB 今日: 56|主題: 89086

睇一個月中醫有用嗎?

民房

國民生產總值:23

剛剛做第一次IVF失敗左,諗住隔一個月先再做。。中間想睇中醫調理下䁔下個宮,睇一個月中醫有無用?有無新界區中醫好介紹?

男爵府

國民生產總值:8899

回覆:睇一個月中醫有用嗎?

我都剛開始睇,大圍有東叔同何樹勛醫師

大宅

國民生產總值:1238

你以前有冇睇過中醫? 如果你冇睇開, 人地好難一個月就可以了解到你體質係點 ... 一間個中醫唔好, 分分鐘睇完仲衰過未睇~

你不如去書局睇下, 近期我發現有好多中醫教養子宮既書, 其中有本叫"養子宮就是養顏養命", 裏面提到浸腳/艾灸/按摩呢D方法, 我覺得安全過你依家咁忽然去搵中醫睇囉~

不過我咁睇咋, 你自己再諗下啦~

民房

ascott 發表於 16-10-19 10:49
你以前有冇睇過中醫? 如果你冇睇開, 人地好難一個月就可以了解到你體質係點 ... 一間個中醫唔好, 分分鐘睇 ...

其實我之前有睇開一個中醫,之後我見做ivf要食好多西藥,所以諗住停中醫免得身體要負擔好多藥同個中醫唔係平,每次都要800幾蚊,所以想睇下有無jm 有其他介紹

伯爵府

國民生產總值:16013

畀面勳章 BK Milk勳章

我呀,第二次iui失敗,都要隔月先可以做第3次iui。呢個月去睇中醫+針灸,希望有用。

我見有d jm 都用針灸配合埋iui/ivf,所以諗住試下

大宅

lazychu 發表於 16-10-19 12:58

其實我之前有睇開一個中醫,之後我見做ivf要食好多西藥, ...
我下年9月威記IVF, 打算下年5, 6, 7月食中藥搞好個身體, 8月停藥, 9月做IVF~
如果你只係得一個月, 咁食半個月囉, 做之前停半個月冇問題既 ... 其實D中醫都話, 中藥同西藥冇抵觸, 只要隔幾個鐘先食就得~

民房

ascott 發表於 16-10-19 16:07
我下年9月威記IVF, 打算下年5, 6, 7月食中藥搞好個身體, 8月停藥, 9月做IVF~
如果你只係得一個月, 咁食半個 ...

係我c6心急,唔得就接住下一個月再做。。只係我想調理一個月。。其實我之前都好乖,一個月無飲凍嘢,茶,咖啡。。諗住都ok。。可惜

大宅

lazychu 發表於 16-10-19 18:32
係我c6心急,唔得就接住下一個月再做。。只係我想調理一個月。。其實我之前都好乖,一個月無飲凍嘢,茶, ...
做左IVF痴唔痴得住, 睇好多因素既, 唔一定關你身體事, 有陣時反而係心理因素令到身體緊張都好大影響架~
放鬆D, 唔好咁執著, 可能仲容易成功~ ... 睇中醫食中藥既話, 倒不如呢個月學習下放左工做D令自己開心既事, 個人開心, 訓得食得, 身體自然就好~

我呢, 如果我老公肯晚晚服侍我浸腳, 等我可以攤係梳化度好梳乎咁, 然後戴個熱墊眼膜, 我就已經好滿足, 哈哈哈~

大宅

國民生產總值:1282

我的育兒心得勳章

葉酸都要食2~3個月,我覺得中藥都係一樣。。。前面準備時間多D,機會大D,好過之後要返轉頭,JM再諗諗!
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎