用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

產前產後 今日: 16|主題: 236409

30w 手指關節好痛

複式洋房

國民生產總值:262

有冇媽媽未生之前都有呢個問題?不過問過醫生話都正常,因為水腫壓住左神經所以痛。

回覆 mspcwm 的帖子

您好 mspcwm,懷孕期間因為血液循環無咁好,好似醫生咁講,身體的浮腫壓住神經線,唔少媽媽會有手指或腳腫、麻痺甚至有關節痛。媽媽多D郁動手指及握緊拳頭然後放鬆,每日 20-30分鐘運動如散步,盡量避免鹽份重的食物,每日最少飲用6至8杯水,因為身體缺水,會自動保存更多水份,導致浮腫加劇 ,通常BB出左世後情況會慢慢好轉! 加油!

別墅

國民生產總值:516

mspcwm 發表於 16-10-18 21:19
有冇媽媽未生之前都有呢個問題?不過問過醫生話都正常,因為水腫壓住左神經所以痛。
...

我都有咁既情況,夜晚訓覺同早上起床特別痛,腫,屈都好困難。我都有睇開中醫調理,佢話係水腫 血流得吾好。但陀住bb無得搞,諗住坐完月再係咁就去睇,因為話有可能跟一世

複式洋房

國民生產總值:283

mspcwm 發表於 16-10-18 21:19
...

我都有,早上起身,手指关节就有点疼,也有水肿。

侯爵府

國民生產總值:22391

多d運動下喇,應該冇水腫得咁犀利既,我過時候又真係冇咩痛

複式洋房

國民生產總值:447

我都係 呢排訓醒起身隻手成日都麻痺左
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎