自由講場

跳至

首頁
23456...10

尾頁

男爵府

開心吸收勳章

回覆 cherrymama1 的帖子

我有個朋友,兩公婆加個仔3個人,請8個工人!有次佢同我呻話記d工人續約期好煩,我叫佢你請一個管家,管住嗰7個工人,咪唔洗煩囉!她性格很好的,我相信她不是曬命。

子爵府

ivycwl 發表於 16-10-18 21:51
其實又唔使你出錢,我唔明我請兩個工人點解成日俾朋友寸。

我兩個工人,一人睇一個小朋友,我會放心些

把口生係人地到,講乜都唔使理,最緊要兩公婆商量好就得啦! 你請兩個工人比人話,我一個小朋友我唔請工人又比人話使唔使幫老公慳?

伯爵府

我請左3個姐姐,星期日其中一個放假,留2個在家照顧超重不能行動長者。一個人唔夠力抱、扶、抬轉身、換片、洗澡的。如果得返一個姐姐在公眾假期或星期日on duty,長者就要全日訓床或我要留在家裡協助,咁小朋友就無得去街。我比人話請埋咁多姐姐改善唔到長者生活質素、家居清潔等等,但每當假期從來都唔見佢地或佢地既工人來頂更???我請多個姐姐,我就可以星期日帶小朋友去街,唔洗整日留在家,所以我肯比多$5000/月去請阿三,買返自己和小朋友的放假時光。

我亦希望長者在我有能力的情況下與我一起生活,不用去老人院。

男爵府

回覆:請兩個工人的媽媽,有冇成日俾人話?

係囉,我都唔明關其他人咩事,又唔洗佢地比錢出糧。

我兩公婆,無小朋友無老人家,我唔洗返工,請工人都有人講架。

又話兩人家庭有咩做?你唔洗返工都請工人?點解唔自己做返?

超……!我有錢,鍾意人服侍,唔得咩!!

男爵府

有錢咪請囉,3个到得呀

子爵府

減齡達人勳章 畀面勳章

回覆樓主:

關佢地鬼地鬼事咩佢出錢呀!多事

公爵府

我係FTM,有一個小朋友,佢細過時我地請外傭,都會比有D朋友話我已經唔洗返工洗乜仲請工人,我咪話工人主要係做家務,但亞囡所有野係我自己跟
到我囡上左小學,我就轉左請鐘點冇用外傭,都一樣有人話亞女都返全曰學,果少少家務洗乜請人做,特別係佢知道我請鐘點仲貴過請個外傭後,就成日話我咁巴閉咁經貴少少家務都唔做,我後來頂佢唔順就話我對清㵖劑敏感係唔做得家務架喇,所以我老公特登請個人來幫我做,你呢D"建議"自己同佢講啦!之後佢先收哂聲

男爵府

自己家事關人鬼事
有錢有能力鍾意請十個都得

男爵府

我夠請咗2個工人嗱, 而且我唔駛返工添! 咁又點, 其實駛乜理其他人點講, 關佢地鬼事咩, 如果佢地有本事, 你估佢地唔想請工人, 如果有人夠膽比說話我聽, 我實炳佢!

水晶宮

回覆樓主:

路過八卦問句,有兩個甚至幾個工人的屋企會係幾多千尺呢?

公爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

每個家庭每個人 也是跟據自己的能力及需要 而作出一些決定的⋯

跟本完全可蔑視那些路過的(塘邊鶴) 因為喉嚨癢而發出的聲音吧!

禁止訪問

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

咪就係關你咩事,其他人好煩

男爵府

無wor
身邊好多人都請兩個

大宅

不用理其他人,自己覺合適,經濟無壓力,為何不可請2個工人?

子爵府

其實請兩個工人好平常,又唔覺有咩咁大問題,我身邊好多人都請兩個,我聽過有人請三個添,D人小見多怪左了

伯爵府

bluetulip 發表於 16-10-19 07:10
路過八卦問句,有兩個甚至幾個工人的屋企會係幾多千尺呢?

冇,我度得700尺。

男爵府

回覆樓主:

自己俾得起,so what?
樓主唔洗理人地
亦不需同人解釋

公爵府

話一個工人可以睇得住2、3個年齡好近的幼童的人根本無請過工人

大宅

回覆:請兩個工人的媽媽,有冇成日俾人話?

我樓上有個行動不便既亞伯,請左四個工人照顧自己。。其實睇自已俾唔俾得起錢同有無須要,其他人支支左左,可以不理

首頁
23456...10

尾頁

跳至