自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

伯爵府

其實又唔使你出錢,我唔明我請兩個工人點解成日俾朋友寸。

我兩個工人,一人睇一個小朋友,我會放心些

但永遠有些人會出聲話你
人地工人一個睇兩三個都得,你點解唔得?
你打算交晒俾工人湊呀?

其實。。。關你咩事呢?

侯爵府

牛年勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

係呀,我都試過
果時請兩個姐姐係因為
有兩個小朋友+一個長期病患既長輩
自己同老公要返工

但永遠都有D懶醒既人係到呀吱呀左。

大宅

1 new born + 1 兩歲,working mum ,講話想請兩個已被人串

伯爵府

sms1982 發表於 16-10-18 22:00
1 new born + 1 兩歲,working mum ,講話想請兩個已被人串

我當時都係咁既pattern

大宅

回覆樓主:

我有3個小朋友, 細的兩個是孖的, 請兩個工人, 無人在我面前阿支阿左, 連長老都認為有兩個工人先攪得掂!

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

一個工人又睇小朋友又做家務真係搞唔掂,話人果啲可能係超人

男爵府

畀面勳章

最重要是自己安心。現在小朋友成日要上興趣班,時間好難夾。或一個病一個要返學,一對一,2個小朋友都安全些。好多家庭平日要有長輩及工人,都是一對一。湊過2個小朋友,就會明。

大宅

ivycwl 發表於 16-10-18 22:02
我當時都係咁既pattern

兩個小朋友大D就話啫,兩個小孩咁細一個工人會好唔放心

大宅

請得起有咩問題?咁都有得話?我都想請2個工人一個專湊仔一個專做家務,我仲係ftm,可能你d朋友葡萄你姐

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 大廚勳章

引用:其實又唔使你出錢,我唔明我請兩個工人點解

原帖由 ivycwl 於 16-10-18 發表

無試過俾人話
可能因為好多朋友都用2個姐姐

男爵府

kathau 發表於 16-10-18 22:03
我有3個小朋友, 細的兩個是孖的, 請兩個工人, 無人在我面前阿支阿左, 連長老都認為有兩個工人先攪得掂!
...

孖加一個真係要兩個工人先掂,所以無人話你。但一個小朋友有兩個工人,又真係有點兒那個。

大宅

三姑六婆嘅說話,聽聽就好,認真你便輸了

Juho    發表於 16-10-19 16:53

侯爵府

識唔少人請兩個工人照顧兩個老人家!我覺得照顧小朋友同老人家分別唔大ge
係post到傾下好啦,不接受加好友同打招呼謝謝!

子爵府

我係ftm,原本有一個工人做左好多年,唔識湊小朋友,尼緊4月妹妹會出世,我請多一個姐姐,有人話舊時一湊三點點點,我回應:係你本事可以兼顧到,我自問唔得所以要請

加上我同奶奶住隔離,我地方又大,做得家務又湊唔到小朋友

男爵府

ivycwl 發表於 16-10-18 21:51

間屋夠大就無所謂, 尤其屋企有要 24 HR 照顧既成員。

wcpcelia    發表於 16-10-19 12:44
洋房, 複式洋房, 別墅, 大宅, 男爵府, 子爵府, 伯爵府, 侯爵府, 公爵府, 珍珠宮, 水晶宮, 翡翠宮, 珊瑚宮, 瑪瑙宮, 琥珀宮, 象牙宮, 寶石宮, 榮譽會員, VIP, 官方特派專員, 王國會長, 家長會會長, 管理員, 超級版主, 版主, 彩鑽殿, 天珠殿, 雲母殿

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

由得佢地啦,自己ok就得了。

大宅

最關心BB問題熱投勳章

wrongmary 發表於 16-10-18 22:08
請得起有咩問題?咁都有得話?我都想請2個工人一個專湊仔一個專做家務,我仲係ftm,可能你d朋友葡 ...

Agree. 比我會當講呢D野既人係唔抵得你請得起兩個工人!大把有錢人請幾個工人,完全唔覺有問題

水晶宮

我身邊都有好幾個朋友請兩個工人一跟一,通常兩個細路相差五年內;细果個要較貼身照顧,大果個要返學同學嘢所以要工人帶住出入!家務分工,每星期輪住放六或日!其實要管理兩工人都唔容易,如果個工人咁醒做事又有效率就話請少個都得!事實而家啲工人好揀工,見有兩個細路都未必肯做!

男爵府

mwmyway 發表於 16-10-18 22:14
識唔少人請兩個工人照顧兩個老人家!我覺得照顧小朋友同老人家分別唔大ge
...

我係 working mum,兩個小朋友讀唔同學校 仲要一個上午 一個下午,如果無兩個工人點掂?

所以我無理人講咩,自己 manage 到,關其他人咩事?

大宅

我一個細路兩工人,我係FTM

請兩個係我地同媽咪住,佢要求好高,一個負責清潔,一個買餸煮飯,阿仔我全天侯照顧

都有人話我地巴閉,但我唔會擺在心,我又唔係偷,又唔係搶,揾到錢享受下我唔覺得有問題

開心仔媽咪    發表於 16-10-19 09:44
一之蘭太太    發表於 16-10-19 07:23
唔係怪獸    發表於 16-10-18 22:27

首頁
12345...10

尾頁

跳至