用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

出埠旅行 今日: 310|主題: 117202

[日本] 親子自由行東京係一個好選擇嗎?

男爵府

國民生產總值:6051

成家從來無去過日本
如果同阿媽同5歲女去東京自由行9天適合嗎?
阿媽60幾歲不過都ok精神行得走得拎到行李鐘意食日本野
係諗緊有無野岩大人細路玩同埋自由行交通難唔難處理
仲有一日想去試下溫泉酒店

王國熱話
人肉霸車位 (北潭涌)
大家對於穿拖鞋同高跟鞋駕車
跑步討論區
想買部2手車操車

男爵府

國民生產總值:8447

醒目開學勳章 2015xmas

回覆樓主:

我觉得大阪比東京搭車易,同埋比較多景点遊覽地方,東京真系shopping多,如果去東京行程要hea啲,轉車行上行落都幾累,廸士尼又没有fast pass, 咁即系要去玩排隊,反而大阪ujs有fast pass 買如果要玩都可排快啲,5歲snoopy town 岩玩有免费fast pass 攞又老又小朋友可以一齊玩

男爵府

一一一 發表於 16-10-18 22:40
我觉得大阪比東京搭車易,同埋比較多景点遊覽地方,東京真系shopping多,如果去東京行程要hea啲,轉車行上 ...

聽聞佢個地鐡好難搭,係咪真係勁高難度?
無(emoji)的嗎?
老人家同細路都行唔到太多樓梯喎

寶石宮

國民生產總值:326359

動物勳章 最關心BB問題熱投勳章 樂桃猴年勳章 2016夢想成真 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 2015xmas

9天去埋東京近郊OK

男爵府

1928mickey 發表於 16-10-18 22:54
9天去埋東京近郊OK

近效交通難處理嗎?
同埋嗰到治安係咪好好?
未去過日本所以對當地消費真係無咩概念,d fd 又話嗰到d野勁抵買,買到破產,但又話交通同住宿勁貴
如果我搭廉航每人機票1300,住基本
預三個人全包20000可以嗎?

子爵府

國民生產總值:11101

黑色誘惑 發表於 16-10-18 22:59
近效交通難處理嗎?
同埋嗰到治安係咪好好?
未去過日本所以對當地消費真係無咩概念,d fd 又話嗰到d野勁 ...

你現在訂了機票未?

男爵府

mwye 發表於 16-10-18 23:29
你現在訂了機票未?

未啊
諗住三思,聽朝訂

大宅

國民生產總值:4839

回覆樓主:

我都plan緊暑假兩大兩小東京/大板,不自駕遊,一晚温泉酒店,行程都係動物園,麵包超人館,多啦A夢嗰D,机票14000抵吾抵呢?

大宅

國民生產總值:4126

黑色誘惑 發表於 16-10-18 21:57
成家從來無去過日本
阿媽60幾歲不過都ok精神行得走得拎到行李鐘 ...

諗住幾時出發?我同兩個女起碼去過三次東京,兩次大阪,佢地嘅評語都係東京好玩過大阪,東京佢地鍾意去迪士尼,hello kitty land, 宮琦駿美術館,秋葉原買卡通動漫嘢

男爵府

國民生產總值:8447

醒目開學勳章 2015xmas

黑色誘惑 發表於 16-10-18 22:50
聽聞佢個地鐡好難搭,係咪真係勁高難度?
無(emoji)的嗎?
老人家同細路都行唔到太多樓梯喎

我都吾太熟,但上年去大阪就好易,今年去東京(可能我真系蠢)完全估吾到要出站上返地面行2個街口入返去另—個轉車,係用返同一張車票`轉車',比我再去多次都……吾記得了,至于的士,只知人人説日本搭的士好貴,好似由机场出新宿可以是千千聲(未得證實只是聽聞)

珍珠宮

國民生產總值:45805

成家從來無去過日本

我覺得大阪景點啱一家大細多啲,因有動物園有水族館,睇風景嘅地方又多啲,食野比東京平

去東京除非你想去東京迪士尼、富士急樂園同埋主力shopping(因東京嘅名店集中啲)

男爵府

cherrieloy 發表於 16-10-19 07:53
我覺得大阪景點啱一家大細多啲,因有動物園有水族館,睇風景嘅地方又多啲,食野比東京平

去東京除非你想 ...

大阪都得
其實我都無去過日本,都係試下
不過而家有平機票去東京,1300好似幾抵

寶石宮

國民生產總值:300040

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 2015xmas

其實睇下你自己平時會唔會係路痴冇方向感之類咋喎, 而家有得上網google map可以即時睇返點行, 做足功課其實都唔難

以前十年前自由痕只得旅遊書, 真係去到望左陣就知啲複雜既路線圖點睇點行

你有9日, 可以去吓近郊浸温泉玩下啦

複式洋房

國民生產總值:235

我plan暑假去東京, 頭先睇Hong Kong Airline 要3700 一張, 抵嗎??

寶石宮

國民生產總值:326359

動物勳章 最關心BB問題熱投勳章 樂桃猴年勳章 2016夢想成真 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 2015xmas

黑色誘惑 發表於 16-10-18 22:59
近效交通難處理嗎?
同埋嗰到治安係咪好好?
未去過日本所以對當地消費真係無咩概念,d fd 又話嗰到d野勁 ...

或者你買本旅遊書睇下& 網站有好多資料

東京近郊有里d > 琦玉,千葉,神奈川,山梨

大宅

國民生產總值:2559

回覆 黑色誘惑 的帖子

5歲嘅話我覺得去東京disney會啱玩啲,可以去mother farm, 上野動物園,hello kitty land, legoland....
郊遊兼住温泉酒店可以去箱根3日兩夜。

子爵府

國民生產總值:11937

whyyou 發表於 16-10-18 23:58
諗住幾時出發?我同兩個女起碼去過三次東京,兩次大阪,佢地嘅評語都係東京好玩過大阪,東京佢地鍾意去迪 ...

可否提供8歲女童東京必到景點給我?
謝謝~

大宅

國民生產總值:2559

回覆 sn0629 的帖子

去kiddyland睇玩具文具精品。

珍珠宮

國民生產總值:33476

成家從來無去過日本

我黎緊出年4月去東京,5日4夜,小朋友三歲幾,大阪機票貴到飛起,響橫濱住,主力響橫濱同周邊近郊玩(鎌倉),會去面包超人館同杯面館,可能一日出新宿shopping,
東京仲有上野動物園,台場同迪士尼,可以去箱根浸溫泉

子爵府

國民生產總值:12086

醒目開學勳章 畀面勳章

titma 發表於 16-10-19 20:10
回覆 黑色誘惑 的帖子

5歲嘅話我覺得去東京disney會啱玩啲,可以去mother farm, 上野動物園,hello kitty ...
暑假會去東京9日想去箱根溫泉酒店及周邊玩三日, 可唔可以介紹住邊間溫泉酒店, 唔該.
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎