用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 498|主題: 870126

不鏽鋼鍋變成甘系咪掉得?

大宅

國民生產總值:2421

呢隻不鏽鋼鍋用了好多年,現在甘樣,系咪掉得?

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

珊瑚宮

國民生產總值:112272

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

braveshe 發表於 16-10-18 22:40

究竟呢度係裏面定外面

睇唔清楚點解要掉?

大宅

國民生產總值:1259

braveshe 發表於 16-10-18 22:40

係咪因為有一點點?

水晶宮

國民生產總值:74288

品質不夠好,金屬密度不夠高,污糟殘漬食左入金屬內,每次煮野加熱,金屬熱脹冷縮又會釋放返D污糟野出來。

侯爵府

國民生產總值:23884

BK Milk勳章

如果唔係304 或 10/18不銹鋼,不要再用

Chirley    發表於 16-10-20 12:49
wcpcelia    發表於 16-10-19 09:17

水晶宮

國民生產總值:65339

好媽媽勳章 醒目開學勳章

sfccwy 發表於 16-10-19 09:01

嘩,唔講唔知,係咪每個煲都有寫呢啲指數?

侯爵府

國民生產總值:23884

BK Milk勳章

kc_01k 發表於 16-10-19 09:03
嘩,唔講唔知,係咪每個煲都有寫呢啲指數?

靚嘅煲煲底一定有刻,呢個係賣點。cheap 嘢通常冇寫

大宅

國民生產總值:2031

sfccwy 發表於 16-10-19 12:03
靚嘅煲煲底一定有刻,呢個係賣點。cheap 嘢通常冇寫

304係100%全鋼(有啲平嘅會只有內層係304),另外果隻冇記錯係醫用級鋼,比304更靚,但通常只係內層(價錢已不平,因外層也會用304)。
未必每隻褒底都會刻上鋼質,但產品說明會寫。

Chirley    發表於 16-10-20 12:50
山豬    發表於 16-10-19 12:29

大宅

國民生產總值:2779

我個(emoji)印內煲用了十多年,也是此情況,唔知可以點做,我唔想買新

大宅

國民生產總值:1575

試下用熱水加白醋浸下佢,再省下佢,睇下有冇得救
抱抱BB

複式洋房

國民生產總值:465

JM.可以請教埋點解我新買牛牛牌已經開過鍋,然後煮完餸之後洗乾淨就變成甘?用左兩次咋
鍋睇有10/18標誌
謝謝

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

大宅

cathy-tse 發表於 16-10-19 03:43
究竟呢度係裏面定外面

睇唔清楚點解要掉?
係裏面。唔知呢D對人體有無問題..有就掉..

大宅

gouramike 發表於 16-10-19 13:32
JM.可以請教埋點解我新買牛牛牌已經開過鍋,然後煮完餸之後洗乾淨就變成甘?用左兩次咋
鍋睇 ...
我都有買呢隻,係咪36CM? 我炒野用左一次,蒸野用左幾次,蒸野都唔會好污糟,但佢乾後都有水漬...你洗完佢之後有無抺乾?

大宅

佢個底有寫10/18

大宅

方方媽媽 發表於 16-10-19 08:51
品質不夠好,金屬密度不夠高,污糟殘漬食左入金屬內,每次煮野加熱,金屬熱脹冷縮又會釋放返D污糟野出來。 ...
佢寫18/10
仲有我最近買的WMF都有黑點點..用左無耐...德國貨呢...但我特價三百幾買..

大宅

musiccisum 發表於 16-10-19 08:47
係咪因為有一點點?
除左有點點,佢仲花左,有D位"粒"左黑左.

大宅

方方媽媽 發表於 16-10-19 08:51
品質不夠好,金屬密度不夠高,污糟殘漬食左入金屬內,每次煮野加熱,金屬熱脹冷縮又會釋放返D污糟野出來。 ...
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=18740267
我呢度都有問人...呢隻WMF架= ="

複式洋房

braveshe 發表於 16-10-19 13:46
我都有買呢隻,係咪36CM? 我炒野用左一次,蒸野用左幾次,蒸野都唔會好污糟,但佢乾後都有水漬...你洗完佢之後 ...

係,36cm!!
我洗完冇抹幹,,,都唔知點先可以整返靚個鍋

大宅

gouramike 發表於 16-10-19 14:02
係,36cm!!
我洗完冇抹幹,,,都唔知點先可以整返靚個鍋
...

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=18740267
我呢度都有發野問人..
你無黑色點點,可以試下煲滾D水,加醋和洗潔精抺洗,可去到大部分黃漬...
但D黑點點就去不到T_T...我果隻係WMF...但我特價買3百幾...
牛牛牌係特價買千幾,連蒸籠

複式洋房

braveshe 發表於 16-10-19 14:05
我呢度都有發野問人..
你無黑色點點 ...

我今晚試下!
係,我係前排一田買,1700
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎