自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

本來聖誕訂咗機票酒店去首爾,但c6突然因公事去唔到,酒店唔可以取消,唔想浪費錢又未試自己帶個七歲仔去旅行,有冇jm試過自己帶小朋友去旅行?辛苦嗎?處理得來嗎?

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

七歲好大個,應該自理冇問題

去到比定張酒店咭片,上面有你電話,同少少錢佢袋響身

去每一個境點都要講一次如果唔見左媽咪響邊度等,搵一d比較顯眼地方

記得帶平安葯

wcpcelia    發表於 16-10-19 10:06
CurrySo    發表於 16-10-18 23:59

子爵府

Hayeungyeung 發表於 16-10-18 22:58
本來聖誕訂咗機票酒店去首爾,但c6突然因公事去唔到,酒店唔可以取消,唔想浪費錢又未試自己帶個七歲仔去旅 ...

我試過一次,第一晚已經鬧阿仔!一入酒店房,無啦啦問我:酒店係咪好多?不過我唔驚,我都未見過!

好彩全程安全咋!

侯爵府

回覆樓主:

一定唔可以俾佢離開你視線範圍

珍珠宮

我個仔四歲到而家九歲都係單拖去,不知幾爽,包括去英國

侯爵府

Hayeungyeung 發表於 16-10-18 22:58
本來聖誕訂咗機票酒店去首爾,但c6突然因公事去唔到,酒店唔可以取消,唔想浪費錢又未試自己帶個七歲仔去旅 ...

嚟緊聖誕節我都係單拖帶細仔去首爾玩

子爵府

其實又冇野既,係攰d 者,自己一個睇係ok 既。但如果可以我覺得諗諗買張飛俾媽咪/爹地同佢地一齊去咪唔駛一個帶住個細。

但真係一對一起上黎,咪唔好玩咁盡,晏d 出去早d 返酒店,必要時坐的士咁囉

珍珠宮

睇你地平時相處喎,平日你唔會單人帶佢出街?自己唔可以單獨生活?

我第一次自己帶仔遠行佢得5歲,我地自由行,中途先生急事走先,當時係德國,我地繼續行程。

ferrari2007    發表於 16-10-19 18:58

翡翠宮

單拖我唔敢呀

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

都咁大個。。。有咩問題?我之前單拖帶未夠1歲o既細仔同朋友去旅行都係咁去,好順利
如果擔心,就諗定到時會可有咩狀況,自己要點應對吧!咁樣自己會安心一點!同埋執野果時,記得寫定個check list俾自己,以防有咩甩漏。

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

開心吸收勳章

舊年我個仔8歲,我單拖同佢去星加坡,佢一入酒店房就問我,媽咪你邊部機要用wifi,攞嚟我幫你set,你放心,Daddy 冇嚟,我會睇住頭家!其實7、8歲嘅小朋友,可以好獨立㗎啦,我平時成日喺屋企訓練佢哋兩個(仔同老公)。喺老公面前扮蠢,喺仔面前扮無知!咁咪乜嘢都唔洗做囉。

ferrari2007    發表於 16-10-19 18:58

珍珠宮

回覆樓主:

我同亞仔跟團:4日3夜台中(3歳多)、2日1夜順德(4歲)、5日4夜馬來西亞(4歲)

so far都Ok,次次都玩得好開心,我拖一個29吋,亞仔一個小行李喼自己拉,個個團友都好nice好照顧我地(可能見我一個帶住件咁細嘅)

比較大嘅問題係去廁所,D餐廳廁所好逼,帶吾到佢入去,最大鑊一次係我肚痛去廁所,導遊幫我睇左一陣,但亞仔可能掛住我,所以係到喊

最近見俄羅斯做緊特價,好有衝動再一拖一去玩

水晶宮

熱血金章

你平時唔會單獨湊仔嗎?七歲囉喎,都擔心??

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我未試過,不過一對一我覺得ok既,而且7歲已經幾大,我係你我會自己同仔照去,當係挑戰下自己

侯爵府

回覆樓主:

我舊年1湊2去台北,7歲同4歲。完全冇問題,小朋友玩得勁開心

男爵府

回覆樓主:

一對一我諗都ok,如果一拖二就搞唔掂,除非細路有返咁上下大

大宅

三歲單拖去泰國兩星期,冇難度
再講,由半歲起,每年單拖小朋友兩次返外國的娘家(多倫多)。 你做完之後覺得自己會好厲害,乜都唔會怕!

子爵府

回覆樓主:

我c6新年自己先帶7歲阿仔去日本玩5日,跟著我先再join,我c6呢幾年都1拖一對仔女去旅行先,跟著自己再join,佢好enjoy,完全冇問題

男爵府

我平日都習慣自己一個帶仔去主題樂園,沙灘,郊外等。出國旅行次次都係我plan行程執行李,老公只係負責體力同保安工作
不過我咁大個人都未試過自己去旅行,所以有d驚搞唔掂,比較擔心安全問題,請問首爾治安ok嗎?

首頁

尾頁

跳至