用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 9|主題: 869394

朋友在外欠債,好唔好告訴她的家人?

侯爵府

國民生產總值:23258

佢一開始借我和另兩個朋友,有五位數字,已經半年,仲未還到。知道佢在外越欠越多,借高貸。還完又借。但我們這些不收利息的仲無了期唔知幾時還到。我叫過佢找家人,佢話死都唔會。唉。所以我其他朋友叫我找佢家人。

琥珀宮

國民生產總值:182694

hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 2015xmas

我覺得如果你想收返你果份, 就搵佢家人啦

公爵府

國民生產總值:28615

畀面勳章

佢環唔到比你就搵佢屋企人啦

再咁拖落去對大家都無好處

侯爵府

國民生產總值:23258

good_pig 發表於 16-10-18 23:09
我覺得如果你想收返你果份, 就搵佢家人啦

因為佢今晚激親我。當初我無條件地借錢,都係口講,現金交收。到今天,佢仲未還到俾我,我就唯有叫佢寫翻欠條俾我,佢叫我自己寫,中意點寫都得俾佢簽名,打指模。
我咪寫囉,借款人佢,身份證號碼幾年幾月幾日因乜事借了幾多錢,幾時還,違約責任等。中間仲加插借錢給佢的過程,講清楚啲錢分咗兩次借,每次幾多,點樣收錢,點樣轉賬等等的細節。
我寫完俾佢,點知佢一句得埋來: "你無問題呀? 你寫咁鬼多嘢做乜?太長了,唔願睇,我會寫過俾你。使鬼寫咁長咩!求其是但寫幾句得啦。"
佢說完呢句,我嬲到震!好似我錯咁。

大宅

國民生產總值:3578

講, 冷靜咁講, 先不說你份錢, 你朋友再咁樣借落去, 只會月久月多, 遲早家人都會知,
只係 幾時先知, 早啲講, 咪易還啲,

黑心啲講句, 你不會想見到你朋友無力還街數比人打掛?

子爵府

國民生產總值:13869

2016夢想成真

引用:佢一開始借我和另兩個朋友,有五位數字,已

原帖由 YEOMORGAN 於 16-10-18 發表
佢一開始借我和另兩個朋友,有五位數字,已經半年,仲未還到。知道佢在外越欠越多,借高貸。還完又借。但我 ...
盡快通知佢家人啦
佢遲早出事

珍珠宮

國民生產總值:30924

育兒性格勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:good_pig 發表於 16-10-18 23:09 我

原帖由 YEOMORGAN 於 16-10-18 發表
因為佢今晚激親我。當初我無條件地借錢,都係口講,現金交收。到今天,佢仲未還到俾我,我就唯有叫佢寫翻 ...
佢咁既態度
我會立即通知佢家人代還錢後絕交

男爵府

國民生產總值:6446

YEOMORGAN 發表於 16-10-18 23:21
因為佢今晚激親我。當初我無條件地借錢,都係口講,現金交收。到今天,佢仲未還到俾我,我就唯有叫佢寫翻 ...

咁又真係有冇需要寫咁長盡呢?

侯爵府

國民生產總值:21515

wing514 發表於 16-10-18 23:37
佢咁既態度
我會立即通知佢家人代還錢後絕交

緊係忍埋個借據先啦
點知佢屋企咩人,可能同佢一樣呢
又有可能有心無能力,同埋出面有利息嘅同朋友間無利息嘅,佢地好大機會會還左個d先。

男爵府

國民生產總值:6446

YEOMORGAN 發表於 16-10-18 23:06
佢一開始借我和另兩個朋友,有五位數字,已經半年,仲未還到。知道佢在外越欠越多,借高貸。還完又借。但我 ...

答番你既問題,樓主當初冇諗住講比債仔屋企人知係咩原因? 依家考慮講又點解?其實樓主心裡有答案吧!欠債還錢好合理,但欠單寫到咁又真係有點那個,其實如果佢係還,你點寫佢都會還,相反,還吾到就點寫都吾會還得到。現在相信你已同債仔反了面,咁同吾同佢屋企人講都係吾會有朋友做的了。利申:我吾會講,除非我肯定佢屋企人可以代佢還錢比我,我冇考慮話希望債仔屋企人可以幫到佢等等

子爵府

國民生產總值:12043

發窮惡呀
當然要寫清楚啦!

水晶宮

國民生產總值:64729

樂桃猴年勳章

你朋友已經發窮惡, 數係收唔返架啦

琥珀宮

國民生產總值:182694

hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 2015xmas

佢個人都好賴皮

子爵府

國民生產總值:11328

最怕借錢比呢D人!都要同佢屋企人呻吓!

子爵府

國民生產總值:11328

最怕借錢比呢D人!都要同佢屋企人呻吓!

伯爵府

國民生產總值:19270

YEOMORGAN 發表於 16-10-18 23:06

好似我老公某位朋友!唔還就唔會再借!還左又借會同佢講,拿,我戶口得3000蚊,我借2000比你啦,留返1000搭車食飯!次次都係甘做嫁我老公!
係post到傾下好啦,不接受加好友同打招呼謝謝!

伯爵府

國民生產總值:19178

回覆:朋友在外欠債,好唔好告訴她的家人?

佢屋企人都未必會還比你啦

大宅

國民生產總值:1724

回覆樓主:

追人還錢仲慘過問佢借

男爵府

國民生產總值:8314

回覆樓主:

我唔會講, 呢種狀況肯定已問晒屋企人借,咁多街數,幫得幾多。

wcpcelia    發表於 16-10-19 09:37

珊瑚宮

國民生產總值:109789

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆:朋友在外欠債,好唔好告訴她的家人?

你而家發返爛炸想爆金佢大獲姐

如果想用咁既招數迫佢家人還

機會不大

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎