用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

論盡家傭 今日: 3|主題: 120566

求賜教,如果多一位家庭成員!

大宅

國民生產總值:1510

係唔係先同工主講,再去Agent度改合同?agent要收錢嗎?
tks!

王國熱話
Happy Friday~ 太古食中菜,位位$60幾 ,仲要...
太子來發館粥底火煱及蒸蒸日上倫哥私房...
灣仔築地市場
鰂魚涌魚康怡廣場食龍蝦海鮮餐

別墅

國民生產總值:768

回覆樓主:

俾我直接搵agent加多個人係contract,有咩agent會搵公主架啦。

大宅

lemonstar28 發表於 16-10-19 11:45
俾我直接搵agent加多個人係contract,有咩agent會搵公主架啦。

多謝你,

男爵府

國民生產總值:7113

作為僱主怎可以把通知姐姐的責任推到agent身上,因為多一個成員會直接影響姐姐工作量或本來工作性質,姐姐要考慮是否繼續合約。

大宅

tuenmunoasia 發表於 16-10-19 11:52
作為僱主怎可以把通知姐姐的責任推到agent身上,因為多一個成員會直接影響姐姐工作量或本來工作性質,姐姐 ...

係吖,我都會同佢講,呢個係尊重問題!重有一年多啲約,如果佢唔接受,都無辨法!

大宅

國民生產總值:3319

我都想知應該點做好我可能會遲d請多個人,咁要點講呢?合約可以改過?

男爵府

國民生產總值:5573

其實多一位家庭成員你有心覺得佢表現好嘅咪加少少錢俾佢lor, 如果普通咪睇下佢反應lor, 你仲驚佢唔識炸型咩,改咩contract咁麻煩。

複式洋房

國民生產總值:404

回覆樓主:

增加成員,要書面通知外傭,兼要佢簽署確認知悉(如果工人英文有限,可帶去 agency 面前做!並叫 agency 加签見證,再夾在合約內作附件,不用另行刪改合約,再去信通知入境處,至於會否加人工,完全視乎你們之間協議。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎