用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 541|主題: 869765

如果出世個period係有夏令,係咪要將時辰推早一個鐘

水晶宮

國民生產總值:65331

好媽媽勳章 醒目開學勳章

如題,發現自己出世嗰段日子香港係有夏令,咁我時辰咪錯晒?應該要推早一個鐘嗎?推早一個鐘,已經同之前個時辰唔同。。。

水晶宮

回覆樓主:

香港以往嘅夏令時間

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

伯爵府

國民生產總值:18984

嗯,有料嘅師會推返, 同埋用那人的特徵來猜測時辰。
我老公是表內的時間, 師傅自己搞... 測出來都準嘅。
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

侯爵府

國民生產總值:23267

樂桃猴年勳章 hashtag影視迷勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

kc_01k 發表於 16-10-18 23:34
香港以往嘅夏令時間

無端端1979年又有夏令時間?

水晶宮

ChloeMa 發表於 16-10-19 07:28
無端端1979年又有夏令時間?

點無端端?唔明。上面個資料係from香港政府

水晶宮

貓頭雀 發表於 16-10-19 02:05
嗯,有料嘅師會推返, 同埋用那人的特徵來猜測時辰。
我老公是表內的時間, 師傅自己搞... 測出來都準嘅。
...

勁喎。 我而家諗緊咁我之前睇嘅算命,時辰咪唔啱?又唔知佢地有冇推前一個鐘

珍珠宮

國民生產總值:42753

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

kc_01k 發表於 16-10-18 23:30
如題,發現自己出世嗰段日子香港係有夏令,咁我時辰咪錯晒?應該要推早一個鐘嗎?推早一個鐘,已經同之前個 ...

穩陣啲起哂2個盤比較下

子爵府

國民生產總值:10972

回覆:如果出世個period係有夏令,係咪要將時辰推早一個鐘

其實係咩來架?

珍珠宮

國民生產總值:31494

乜唔係計慢一個鐘咩?
因為阿媽通常講仔女幾點出世,即已經係夏令時間,實際時間係慢一個鐘頭,時辰係以實際時間計

彩鑽殿

國民生產總值:801743

動物勳章 ILLUMA Inspired by Nature勳章 活躍勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章

我依家至知有呢樣嘢

水晶宮

popocat 發表於 16-10-19 08:40
乜唔係計慢一個鐘咩?
因為阿媽通常講仔女幾點出世,即已經係夏令時間,實際時間係慢一個鐘頭,時辰係以實 ...

死火,好亂添,有冇高人指點吓。

應該計慢定義計快呢。。。

水晶宮

究竟我是誰 發表於 16-10-19 08:22
穩陣啲起哂2個盤比較下

Hi, 呀誰,你知唔知應該計慢定快一個鐘?

水晶宮

wcpcelia 發表於 16-10-19 08:51
我依家至知有呢樣嘢

香港冇咗夏令好耐了,唔知唔奇呀

水晶宮

sfuhsg 發表於 16-10-19 08:36
其實係咩來架?

以前香港間中有實施夏令時間,目的係節約能源。

珍珠宮

kc_01k 發表於 16-10-19 08:52
死火,好亂添,有冇高人指點吓。

應該計慢定義計快呢。。。

時辰計標準時間,
夏令係標準時間+1小時,即係標準時間=夏令減1小時

水晶宮

popocat 發表於 16-10-19 09:08
時辰計標準時間,
夏令係標準時間+1小時,即係標準時間=夏令減1小時

即係如果例如夏令3點半出世,應該正確為2點半?

大宅

國民生產總值:4520

我個師父有同我計返夏令,我果陣一聽到都話咁我之前咪一路都錯時辰,好彩兩個時辰唔係差好遠,計夏令果個仲好少少,所以我信係要計返夏令

大宅

國民生產總值:3595

kc_01k 發表於 16-10-18 23:30
如題,發現自己出世嗰段日子香港係有夏令,咁我時辰咪錯晒?應該要推早一個鐘嗎?推早一個鐘,已經同之前個 ...

英國澳洲都有,親友問過,佢地自己推返當地唐曆時辰,但師傅話要跟中國天干地支,仲要計返時差
其實明白中國依家全國一統,邏輯上矛盾的。

珍珠宮

kc_01k 發表於 16-10-19 09:11
即係如果例如夏令3點半出世,應該正確為2點半?

Yes

水晶宮

popocat 發表於 16-10-19 09:19
Yes

thx
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎