自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

你同自己講, 哩個係過渡期黎, 同埋時間其實好快過

我細仔都係唔瞓架, 我都好辛苦捱到佢宜家2歲啦, 仲開始有D懷念佢BB果陣添
.........................................

大宅

Xmas吸收勳章

加油啊!我個細仔30週早產b,住院都住左個幾月,在醫院姑娘3個鐘喂一次,但接左出院我唔識喂,個半鐘喂一次,現在3個月,比初初接出院時好d,一開始是辛苦的,大大下就好好多架啦!可不可以停薪留職啊!咁你會沒咁辛苦!
一天一天健康快乐地长大!

男爵府

樓主你一定一定要加油!唔好俾負面情緒打低,為母則強,夜晚有咩事就嗌老公幫手啦,多個人幫手,你心情都會好啲

大宅

mikemikewong 發表於 16-10-19 00:24
細b個幾月人仔,日日都訓勁少,抱會訓,放底冇耐喊,鍾意食人奶唔鍾意樽。就放完產假,心情底落,仲要細b未 ...
你好唔夠訓, 有冇人可以幫下你, 等你日頭訓下抖下?
唔好諗咁多擔心咁多其他野, 過渡期, 回想你會覺得好小事.

珍珠宮

過渡期,加油啊我比你更辛苦,因為一湊三,大仔升小一全新要照顧多D,2仔呷醋又要比多D關心,唯有比老3食飽就瞓(全人奶,試過谷到發炎食抗生素)捱過三個月就有改善,加油!

男爵府

最關心BB問題熱投勳章

Vinccy 發表於 16-10-19 16:02
過渡期,加油啊我比你更辛苦,因為一湊三,大仔升小一全新要照顧多D,2仔呷醋又要比多D關心,唯 ...
你好厲害呀~~

大宅

唔好亂唸嘢
祈禱光陰飛逝好過啦
你回望呢段日子,會係甜蜜的眼淚
加油

大宅

媽媽,我好明白你的,剛剛開始一湊2真係十分之唔習慣,忽然之間好似多左好多野要兼顧,做媽媽既梗係想2個都平均d,但現實個人好似成日顧此失彼咁,理得呢個理唔到第2個,尤其是細仔難湊,要抱訓/啜訓,又易醒,一飲奶粉就血便,更加要勤勤餵人奶,頭果100日真係好難捱,成日都有後悔既感覺,覺得生多個黎整估自己咁,日日都訓唔到5個鐘,仲要唔係連續的,真係人都癲,大仔係勁好湊b,好大對比!不過我好少少,ftm有工人,都叫有人接力可以休息下,隨住細仔愈大,都愈穩定,而家一歲喇,雖都仲有夜奶,不過都係半夜一次,已經規律左好多,全家見住佢咁可愛都好開心

大宅

回覆樓主:

你有工人又有長老已經好好啦
我同你差唔多,大b兩歲細既出世。佢接受唔到細既,日日喊,又啱啱返n班,無坐月照湊佢返學,但佢情緒好差。細既全人奶,一日啜成10幾次。半夜醒成4,5次。仲要唔肯自己訓,要抱住訓。所以我頭幾個月同佢訓廳,舖被訓地下。一來唔駛嘈住大既。
所以其實有好多人同你一樣,做媽媽係唔容易,但總會捱得過。我產假完返工,lunch仲去買餸。無怨過,因為生仔女係我自己揀既。有錢我都想生第3個

男爵府

過度期,忍耐下
會過去的
不要衝動

伯爵府

冷靜啲,半年後會好啲。我剛剛都捱過左,加油

首頁

尾頁

跳至