用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

產前產後 今日: 16|主題: 237718

有無媽媽試過產後扎肚?

複式洋房

國民生產總值:227

BKXmas勳章

生完啱啱三個月,個肚重好似有左禁,想試下扎肚,但都唔平,有無媽媽試過,到底work唔work呢?

回覆 cykj 的帖子

您好 cykj,坊間唔少修身方法效果因人而異架!明白既媽媽想快D恢復身材,主要留意熱量的攝取和消耗既平衡,如果熱量消耗比攝取快/多,修身效果會比較明顯,多/持續做收緊腹部既運動,例如: 躺在地上雙腿曲,利用腹肌慢慢提升頭部及膊頭至離開地面,放下腿時記得慢慢呼吸,整個動作每日做八次。祝您早日成功呀!

複式洋房

BKXmas勳章

up,有無媽媽試過呀

複式洋房

國民生產總值:441

BKXmas勳章

我仲陀緊B, 有諗過使唔使買產後束腹帶 (唔知同你講既扎肚一唔一樣??)
上網search過好多新聞都叫唔可以立亂用, 話束腹帶本身係醫療用途, for 開刀媽媽保護傷口+加速傷口復原
for修身用途的話, 束得太緊反而好大機會導致 子宮下垂 內臟移位 etc....
睇完一輪後我決定唔買 haha

大宅

國民生產總值:3187

BKXmas勳章

回覆樓主:

我有用產後收腹帶,我順產生完第二曰就用,用了個幾月,除左瞓覺除,再加上做運動減肥,而家同以前一樣,無分別

Chirley    發表於 16-10-24 11:34

複式洋房

BKXmas勳章

cheuklei 發表於 16-10-21 15:09
我仲陀緊B, 有諗過使唔使買產後束腹帶 (唔知同你講既扎肚一唔一樣??)
上網search過好多新聞都叫唔可以立亂 ...

唔一樣呀
我個種係扎到好似木乃伊禁,依家好多明星生完都做

複式洋房

BKXmas勳章

t08 發表於 16-10-21 16:19
我有用產後收腹帶,我順產生完第二曰就用,用了個幾月,除左瞓覺除,再加上做運動減肥,而家同以前一樣,無 ...

想請教下做咩運動可以減到?我個肚重係好大

大宅

BKXmas勳章

cykj 發表於 16-10-21 18:53
想請教下做咩運動可以減到?我個肚重係好大

跑步only, 一星期跑3-4,每次30-40分鐘,但係收肚黃金期係生完半年內,加油呀~

別墅

國民生產總值:968

雞年勳章 BKXmas勳章

t08 發表於 16-10-21 22:52
跑步only, 一星期跑3-4,每次30-40分鐘,但係收肚黃金期係生完半年內,加油呀~
...

請問你幾時開始跑?用邊個牌子既束腹帶?

大宅

BKXmas勳章

Desiree_yi 發表於 16-10-23 07:51
請問你幾時開始跑?用邊個牌子既束腹帶?

咩名就唔記得woo, 不過隻隻差不多,最緊要有咁緊朿咁緊,等佢自己收返入去,我就做完產後檢查當天即刻跑

Chirley    發表於 16-10-24 11:35

珍珠宮

國民生產總值:47415

BKXmas勳章

遲D生完呢胎我都打算扎肚,
之前第一胎唔識又少做運房, 個肚好似根本無走過咁
而家已買定D扎肚衣, 打算生完後即著

大宅

國民生產總值:1250

BKXmas勳章

我坐月時有用束腹帶,返工就改著收腹褲啦!
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎