用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 5709|主題: 869907

邊隻牌子行山鞋好著?

大宅

國民生產總值:1820

請各JM介紹好著嘅行山鞋,我著嚟行山沙石多嘅地,有時都會爬石,我試過歌倫脾亞好舒服,但有人說這牌子的鞋好易甩鞋底,是真的嗎?

子爵府

國民生產總值:10229

BK Milk勳章

我自己鍾意salomon。顏色又靚

風扇    發表於 16-10-19 21:45
joewalker    發表於 16-10-19 11:04

大宅

國民生產總值:4239

smh 發表於 16-10-19 01:04
請各JM介紹好著嘅行山鞋,我著嚟行山沙石多嘅地,有時都會爬石,我試過歌倫脾亞好舒服,但有人說這牌子的鞋好易 ...

睇您budget, 如果您本身都楝Columbia 就可以睇埋Salomon. 因為價錢差唔多。其實行山鞋有平有貴,平平地買對New Balance 著去行山都得。

大宅

國民生產總值:2351

在香港行山,買越野跑鞋或一般波鞋便可

wcpcelia    發表於 16-10-19 09:49

珍珠宮

國民生產總值:39694

畀面勳章

Salomon

侯爵府

國民生產總值:22527

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:邊隻牌子行山鞋好著?

salomon

大宅

tisomoso 發表於 16-10-19 06:46
我自己鍾意salomon。顏色又靚

thx !

大宅

WWT1234 發表於 16-10-19 07:22
睇您budget, 如果您本身都楝Columbia 就可以睇埋Salomon. 因為價錢差唔多。其實行山鞋有平有貴,平平地買 ...

thx !

大宅

kristentam 發表於 16-10-19 07:25
Salomon

大宅

lucille_lai_ha 發表於 16-10-19 07:29
salomon

複式洋房

國民生產總值:413

揾對保護腳爭嘅好 d

侯爵府

國民生產總值:21090

2015xmas

回覆:邊隻牌子行山鞋好著

我著 salomon
但行石屎路加山路,我著普通跑鞋。

大宅

國民生產總值:1575

我覺得牌子是其次,用什麼物料和款式才是重點,例如係Gore-tex 便可防水,Vibram 底可防跣襟磨,短boot 可保護腳踝不容易拗柴,但如果有齊以上物質通常過千
抱抱BB

翡翠宮

國民生產總值:95362

玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主:

之前都係salomon fans, 但新寵係haglofs
“Nothing in the world is more dangerous than sincere ignorance and conscientious stupidity.”
― Martin Luther King Jr.

大宅

WWT1234 發表於 16-10-19 07:22
睇您budget, 如果您本身都楝Columbia 就可以睇埋Salomon. 因為價錢差唔多。其實行山鞋有平有貴,平平地買 ...

哩對$13xx , 似乎幾全面,只係鞋內較硬,colunbia就好舒服較林,店員話林著耐咗會易攰,我多數行5,6個鐘著salomon不是硬而係實淨,對腳行耐咗反而無咁攰係保護對腳。這是嗎?這對ok嗎?我未買過行山鞋,請教!

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

珍珠宮

國民生產總值:30290

我加埋朋友, 兩對Salmon都鞋底爆口, 永不錄用. 我比較推介colunbia

大宅

國民生產總值:2559

行山鞋最緊要可以護到腳跟,每個人腳型唔同,要試鞋型,唔好只跟隨牌子。

如你上落小徑多,唔係一般大路,建議真係搵對硬淨D,行5,6個鐘想最佳効果的話唔好淨係諗對鞋,襪先係最重要,佢係可以做到舒壓同避免磨損的作用,如budget有限,我都會建議花多點買對好襪,鞋平D都得。

大宅

MM2H 發表於 16-10-19 15:35
行山鞋最緊要可以護到腳跟,每個人腳型唔同,要試鞋型,唔好只跟隨牌子。

如你上落小徑多,唔係一般大路, ...

有呀!我買咗有功能嘅襪,都要160蚊一對,查實我都唔知有咩特別。著咗同別的比較又不大分別。

子爵府

國民生產總值:11648

smh 發表於 16-10-19 15:26
哩對$13xx , 似乎幾全面,只係鞋內較硬,colunbia就好舒服較林,店員話林著耐咗會易攰,我多數行5,6個鐘 ...

短筒可以保護性再強D, 無咁易拗柴.
我老公都係著SALOMON, 短BOOT款. 佢比賽跑山遇著落大雨都係著佢.
我自己係輕量級行山, 著MERRELL(VIBRAM底, 抓地幾好), 都係防水, 但未試過落大雨行山......
但短BOOT我可以著埋去落雪地方都唔怕

大宅

國民生產總值:2559

smh 發表於 16-10-19 15:38
有呀!我買咗有功能嘅襪,都要160蚊一對,查實我都唔知有咩特別。著咗同別的比較又不大分別。
...

可以再試吓vasque,個人覺得Salomon自從賣盤後,質量差左。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎