自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

MM2H 發表於 16-10-19 15:42
可以再試吓vasque,個人覺得Salomon自從賣盤後,質量差左。

我買咗紅色行山鞋,著過幾次,過千元。賣咗俾邊間?

大宅

回覆樓主:

Salomon 硬淨d保護好d,Columbia軟少少舒服d。我比較鐘意著Columbia,但一年都著唔到幾次。如果唔係攀山涉水,行崎嶇沙石路,係冇必要著行山鞋,因為行山鞋大硬,會著到對腳好痛和倦。一般行石屎路著波鞋會舒服好多。

珍珠宮

大廚勳章 BK Milk勳章

可以再試吓vasque,個人覺得Salomon自從賣盤後,質量差左。

依家換左著 vasque 勁舒服, very good ! 之前著columbia, 行山時會腳指痛同埋又"線"!

伯爵府

2024年龍年勳章 2018父親節勳章

三間Kanadia 4 Tr M, $379, 粗著平價之選...

大宅

波子 發表於 16-10-19 16:22
依家換左著 vasque 勁舒服, very good ! 之前著columbia, 行山時會腳指痛同埋又"線"! ...

明天再睇,thx!

子爵府

搭單問
咩牌子既行山gear (鞋呀背包呀等等)係靚既型既
我想行山sharp d d衫褲pattern特別d

公爵府

smh 發表於 16-10-19 15:26
哩對$13xx , 似乎幾全面,只係鞋內較硬,colunbia就好舒服較林,店員話林著耐咗會易攰,我多數行5,6個鐘 ...

噫,上年我屋企人都有買呢對,ok 喎

wcpcelia    發表於 16-10-20 09:19
禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

大宅

WWT1234 發表於 16-10-19 20:52
噫,上年我屋企人都有買呢對,ok 喎

但個店員話係最新款喎?唔通佢點我有無對鞋嘅圖片睇吓?

侯爵府

Salomon 賣盤已經是十年前嘅事囉喎

大宅

露趾嘅 Teva! 行山澗水又透氣!

大宅

janehk 發表於 16-10-19 21:47
露趾嘅 Teva! 行山澗水又透氣!

我唔澗水,只係行同爬,希望行得耐特別落山對腳超攰,可緩震放冼就好嘞!

別墅

我買咗對Lowa,呢個牌子都算係勁野,你可以睇吓,外國都有網站介紹

公爵府

smh 發表於 16-10-19 21:29
但個店員話係最新款喎?唔通佢點我有無對鞋嘅圖片睇吓?

可能我記錯啦
禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

伯爵府

smh 發表於 16-10-19 15:26
哩對$13xx , 似乎幾全面,只係鞋內較硬,colunbia就好舒服較林,店員話林著耐咗會易攰,我多數行5,6個鐘 ...

我穿呢隻舊款,最唔好在半冰半雪地,非常“扇”其他款唔知。如一般行山係Ok,但一遇青苔地(濕濕地)都係“扇”

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

iamcute_lala 發表於 16-10-19 20:22
搭單問
咩牌子既行山gear (鞋呀背包呀等等)係靚既型既
我想行山sharp d d衫褲pattern特別d

Yama girl

珍珠宮

salomon Gore-tex

伯爵府

親子王國15週年勳章

我買keen 短boot 行山一流,又防水,又保護到腳踭

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

之前買左對goretex Merrxxx 去冰島著, 唔夠十日就見少少甩線, 不過著左兩年都未爆喎, 款唔靚咁囉
S牌所羅門比以前貴左好耐, 我總覺得佢唔抵著 (比以前貴左2-3成)
藝城佢有啲韓國/英國牌子, 款就一般, 但價錢可以接受
旺角攀山中心有時有啲斷碼鞋好抵著, 早兩個月賣North Face goretex $500 色唔靚但好抵, 另外有隻L.A.xxxxx C6好like呢隻牌子, 話勁好著

伯爵府

Treksta ok 嗎 我剛買了

珍珠宮

減齡達人勳章

smh 發表於 16-10-19 22:12
我唔澗水,只係行同爬,希望行得耐特別落山對腳超攰,可緩震放冼就好嘞!
...

揀低筒,防拗柴。
揀輕身,當你行非常長時間,重身的鞋覺得聚住對腳,差幾両重已經是天堂與地獄的分別。
如果你唔涉水,落雨又唔會行山,不用買防水性,因為防水嗰d好重身。
記得買大半號,因為行長時間會腳脹大d。
買對行山專用襪,因為夠厚身又透氣,對腳會舒服好多!!

首頁

尾頁

跳至