親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

別墅

同朋友屋企人報左個5天韓國團,新X報團時問過3次都話成左團, 講到實牙實齒話仲剩幾個位叫我地要報快手。收尾數個陣個職員仲話個團好full, 仲覆埋我航班, 等我仲好安心甘交錢.

好啦, 下個星期出發,交哂尾數先無啦啦有位麥生打黎話拎唔到機位成唔到團。

大佬,如果我唔去,團費都硬食架啦,但旅行社臨時通知取消團,假期又無得向公司取消, 唱哂錢買哂野,旅行社一句話無機位,無任何賠償,覺得勁唔公平。

打去0個間香港旅x業協會, 根本完全保障唔到消費者, 話只要7日內通知就唔違法, 頂, 冷靜期都有14日啦。用咩準則定係7日先?

如果閣下有類似經驗, 麻煩分享下,等其他人咪中招。

珍珠宮

條例的確係咁

你可退團搵第二間,快手d la

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

Marv0826 發表於 16-10-19 01:39
同朋友屋企人報左個5天韓國團,新X報團時問過3次都話成左團, 講到實牙實齒話仲剩幾個位叫我地要報快手。收 ...
其實真係好唔保障旅客架,好多年前我跟呢間去旅行都中過伏,
我同我老公係個半月前就去睇團報名去韓國,
個時佢宣傳單上有兩個回程航班資料,一班中午三點幾機,一班晚上九點幾機,
職員職一定係是旦一班番而且多數晚機,咁我地諗,最差情況都係中午機,
都OK啦。

點知到出發前唔夠一日既時間我地先知個回程時間係早上機,要零晨起身出發去機場個種,
(因為領隊打黎 confirm 我地集合時間,我地多口問回程時間諗住話比阿媽知幾時番黎先知道),
變成少左至少半日玩之餘仲要個日都計領隊導遊錢喎!
問個領隊,佢話佢一直都只係知係零晨機所以唔知我地講乜,
好無奈個個 moment 只好照出發,
最攪笑係去到旅行途中,我地問番其他團友,
原來佢地好多都唔知回程時間係早上,
因為個個報名時宣傳單張都仲寫之前個兩班機,
連其中兩個 party 係出發前一星期先報名既,報名時職員都仲係話中午或晚上機,
之後佢地睇番張單,
先睇到下面有一堆數字,原來個個就係回程時間!
但佢地話出單時,職員都無話回程係早上喎!

結果,個D張單有寫呢D數字既團友,
因為無証據証明職員誤導,
所以無得追,
我地早報名,張單無寫回程時間,
就可以追數 $300 (其實如果當時有商品說明條例既話,佢地絕對係犯左!!),
但都要追半年,而且佢地預備左退款都無通知我地,
要我地成日打去問先有羅!

大宅

引用:同朋友屋企人報左個5天韓國團,新X報團時問

原帖由 Marv0826 於 16-10-19 發表
同朋友屋企人報左個5天韓國團,新X報團時問過3次都話成左團, 講到實牙實齒話仲剩幾個位叫我地要報快手。收 ...
咁大劑……我重打算報出年一月中既5天團……

別墅

回覆 youhello507 的帖子

宜家甘炆報咩鬼都貴, 好灰

別墅

shinku 發表於 16-10-19 08:40
其實真係好唔保障旅客架,好多年前我跟呢間去旅行都中過伏,
我同我老公係個半月前就去睇團報名去韓國,
個 ...
証明呢間野處事手法好有問題。。。唉, d退款唔知點拎同幾時有得拎。。。

別墅

circleb11 發表於 16-10-19 09:12
咁大劑……我重打算報出年一月中既5天團……
我勸你諗過第間。。。

禁止訪問

回覆樓主:

伯爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

呢間野成日都係咁成團交哂錢,跟住打來又話吾成
在我的字典裡,只有歡樂而沒有憂愁,小人們做什麼都影響唔到我  

瑪瑙宮

大廚勳章

旺季才14日
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

象牙宮

回覆:中伏 新X旅行社

條例係咁,攪過第二間旅行社。
朋友試過跟另一間報時話成團,之後唔成團每人賠$1000再轉其他門日子出發,佢試過改早一日出發團費平左再扣賠一千一家慳左幾千。

琥珀宮

引用:同朋友屋企人報左個5天韓國團,新X報團時問

其實間間旅行社都一樣,口up成團都係指報名人數夠成團,而機位酒店呢d外在因素係唔計,除非在報名收據註明confirm 出團及不出團賠償罰則!

跟團就係咁鬼麻煩,快d去搵另一團報名啦!

侯爵府

Marv0826 發表於 16-10-19 01:39

如果我跟團,除咗問成團未,我會問埋機票酒店confirmed未。以免佢哋捉字蝨。
咁而家佢哋有冇其他團可以轉?

別墅

hhmum 發表於 16-10-19 12:10
呢間野成日都係咁成團交哂錢,跟住打來又話吾成
咦~似乎你都中過伏甘喎~ 快D開心些呀~

別墅

mercurycc 發表於 16-10-19 12:49
條例係咁,攪過第二間旅行社。
朋友試過跟另一間報時話成團,之後唔成團每人賠$1000再轉其他門日子出發,佢 ...
呢d咪有良心既旅行社, 佢係咪join長線團?同埋係少於7日通知唔成團?介唔介意講邊間?
我覺得佢唔成團可以早d同我講, 我8月尾卜, 10月尾出發, 唔係俾左錢就會lock左機位? 因咩要到出發前先話無機位, 都唔知咩營商手法。

別墅

kkvicky 發表於 16-10-19 16:56
如果我跟團,除咗問成團未,我會問埋機票酒店confirmed未。以免佢哋捉字蝨。
咁而家佢哋有冇其他團可以轉 ...
佢一跳就去左閒日, 無啦啦要請多幾日假, 一係去到11月中, 都唔知仲有無紅葉~ 好在, 報到另一間, 可以如期出發, 但貴左d囉。。。經此一獲, 我唔會再信呢間野。。。

侯爵府

Marv0826 發表於 16-10-19 18:30
佢一跳就去左閒日, 無啦啦要請多幾日假, 一係去到11月中, 都唔知仲有無紅葉~ 好在, 報到另一間, 可以 ...

其實間間旅行社都一樣,下次記得問埋機票酒店confirmed未

wcpcelia    發表於 16-10-26 11:42

琥珀宮

引用:Quote:kkvicky+發表於+16-10-19+16:56+如果

佢一跳就去左閒日, 無啦啦要請多幾日假, 一係去到11月中, 都唔知仲有無紅葉~ 好在, 報到另一間, 可以 ...
其實呢d情況好common,如你選擇繼續跟團,如跟得多,你耐不耐blacklist 一間,遲早blacklist 晒

就bk所聽聞,應該無咩邊間大旅行社係無人呻過呢種情況

象牙宮

引用:Quote:mercurycc 發表於 16-10-19 12:49 條

呢d咪有良心既旅行社, 佢係咪join長線團?同埋係少於7日通知唔成團?介唔介意講邊間?
我覺得佢唔成團可以 ...
朋友一年跟呢間5-6次,唔知係咪會員,佢試過2次都係日本團,其餘無問題,不過呢間都有人話報左唔成團無賠架。

大宅

去唔到仲好啦,呢間去d景點只是俾你打下卡,無時間俾你真係玩,領隊和導遊都唔想你去街市同超市掃貨。

首頁

尾頁

跳至