用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 3109|主題: 870055

如果知道自己個病醫唔好會幾年內死,你會鼓勵另一半...  

大宅

國民生產總值:3447

處境題如上!

琴日無意中見到一位舊同學(唔熟的)同另一個男人一齊(見到有kiss, 酒店出來),我聽講過佢老公有嚴重cancer, 身體好差左一段時間,唔知可以頂得幾內。而佢地有三個小朋友。

見到個一刻第一反應係cheating, 點解老公仲在生都要咁做。

但冷靜下來,我呢個外來人又點知人地兩公婆既事。或者舊同學真係好無助,好需要有個人鼓勵下去繼續照顧好自己個老公(好似Stephen Hawking個case咁樣),又或者係老公意願。

如果係自己知道醫唔返就來死,我諗自己都會坦白同鼓勵另一半去搵下一個,趁我仲在生時幫手「過目」一下呢個後母會對我個仔好唔好,易都希望另一半向無太大負擔,太大壓力之下陪我過埋餘下日子。

你地會點做?

侯爵府

國民生產總值:22453

回覆:如果知道自己個病醫唔好會幾年內死,你會鼓勵另一半...

點講一日我未死。。都係佢老婆。。等我死左,我理佢娶黃夏惠呀。。有咩咁急要揾第二個? 我就唔會有咁慷慨既諗法。。大家一日係婚姻之下。。就唔應該有背叛。。同埋,我只會諗,我都死啦。。係咪呢幾年都捱唔到。。大家結婚承諾係捱一世。。依家幾年就話要人安慰呵護先生存到?無男人或女人會死嫁?同埋,後母係咪好人,係睇個男人造化。。個老婆未死,個女人都話玩真愛要痴埋去,個男人又肯受。。兩個都係好極有限啦。。呢D女人做後母,我睇死又咪係果種貨色。。。

大宅

國民生產總值:1309

PrettyWife2013 發表於 16-10-19 08:32
處境題如上!

琴日無意中見到一位舊同學(唔熟的)同另一個男人一齊(見到有kiss, 酒店出來),我聽講過佢 ...

如果我有絶症,我都會鼓勵另一半續弦,條件係對方要愛惜我地個仔。

但係⋯⋯ 唔係我未死就搵定攞,作死呀佢!

OM123321    發表於 16-10-19 09:20

彩鑽殿

國民生產總值:802143

動物勳章 ILLUMA Inspired by Nature勳章 活躍勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章

我認自私...好希望另一半可以照顧埋自己呢幾年...

funfun759    發表於 16-10-19 15:05
ada0707    發表於 16-10-19 13:00

大宅

國民生產總值:1309

wcpcelia 發表於 16-10-19 08:45

一D都唔自私,係合理期望~

wcpcelia    發表於 16-10-19 09:10

子爵府

國民生產總值:10784

樂桃猴年勳章 2016夢想成真 育兒性格勳章 畀面勳章 2015xmas

wcpcelia 發表於 16-10-19 08:45
到時佢掛住識第二個....拍拖....仲邊有時間照顧我,既然我都唔擺得幾耐,不如比返啲時間我,所以若然角色調轉,我都係會照顧完佢走最後一程,先至揾第二春

李豆豆    發表於 16-10-19 12:17
wcpcelia    發表於 16-10-19 09:11
各位好

大宅

國民生產總值:1531

老公都未死,死咗就話啫。

佢咁做想老公死快D。

如果我係樓主,我會上去打招呼,仲要問佢丈夫情况如何,睇佢點答。

男爵府

國民生產總值:7151

回覆樓主:

呢個處境題只係美化偷情男女自我安慰。 掛住拍拖點照顧病咗另一半。何況呢個時候,更加想陪對方走到最后啦,真係而得唔返工日日相伴,仲放出去同第2個鬼混。

珍珠宮

國民生產總值:32565

回覆樓主:

未離開,不可接受,抱歉我不夠偉大

侯爵府

國民生產總值:20284

回覆 lazywife 的帖子

絕對贊成. 老婆病重, 重有心情去揾第二個? 攞去打把啦!我死咗咩都唔關我事, 佢做咩都睇唔到亦理唔到. 使驚D男人唔識去揾第二個.
自己都病到死死下, 心情唔慌好啦, 重要去理人地開唔開心.

老實講, 明知時日無多, 幾大都自私D, 希望多D人關心照顧自己, 等自己去都去得舒服D同有尊嚴D. 我絕對唔會咁偉大.

再者, 個女人明知人地有個病重老婆要照顧重走去同個男人拍拖, 又係要攞去打把.
HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

大宅

國民生產總值:2825

回覆樓主:

自己都病緊,仲喺度同病魔搏緊邊得閒諗咁多呢啲嘢,我死左佢鍾意搵邊個做伴有佢自己自由,對方愛唔愛錫自己仔女我無辦法管,只會死前留底呢個囑咐俾自己既另一半。

其實鼓勵佢搵第二個伴呢個做法得你倆口子知道來龍去脈,但有無諗過其他親朋戚友見到會點諗你老公?會唔會有少少陷佢於不義?你「過目」嗰個一定會係同佢註冊嗰個嗎?

琥珀宮

國民生產總值:182911

hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 2015xmas

引用:處境題如上!琴日無意中見到一位舊同學(唔

原帖由 PrettyWife2013 於 16-10-19 發表
處境題如上!

琴日無意中見到一位舊同學(唔熟的)同另一個男人一齊(見到有kiss, 酒店出來),我聽講過佢 ...
唔會囉...

有冇咁大需要搵定下一個?

好似打工間公司就執搵定下一份?

FJmom    發表於 16-10-19 10:27

琥珀宮

hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 2015xmas

引用:Quote:wcpcelia 發表於 16-10-19 08:45 我

原帖由 山豬 於 16-10-19 發表
到時佢掛住識第二個....拍拖....仲邊有時間照顧我,既然我都唔擺得幾耐,不如比返啲時間我:b ...
係囉...無乜需要咁急搵第二個呀??

山豬    發表於 16-10-19 09:15

翡翠宮

國民生產總值:79224

畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 2015xmas 2016夢想成真

good_pig 發表於 16-10-19 09:08
係囉...無乜需要咁急搵第二個呀??

無錢醫! 搵靠山

寶石宮

國民生產總值:300254

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 2015xmas

仲在生, 唔會咁做囉, 唔係到你想點都冇人理你
呢個唔係藉口黎, 而且仲有幾個小朋友喎

侯爵府

國民生產總值:22644

回覆樓主:

如果自己都未c,我接受唔到咁快搵另一個,另一半有事唔係應該擔心同好好照顧嗎?反而係搵另一個安慰自己,真係做唔出

別墅

國民生產總值:755

回覆樓主:

我都做唔到咁偉大,如果佢急住搵第二個,我情願佢親口同我講分開,我接受唔到佢一腳踏兩船,咁樣仲痛苦

男爵府

國民生產總值:6470

2015xmas

駛唔駛咁急我情願我健健康康果陣你出軌好過,對於臨終病人真係太殘忍令我諗起當年傳聞,白頭佬在老婆病重時與前B嫂在老婆前依泣,如屬實⋯⋯情何以堪
我係bearbeardo

琥珀宮

引用:Quote:good_pig 發表於 16-10-19 09:08 係

原帖由 cattz288 於 16-10-19 發表
無錢醫! 搵靠山
搭上富二代?

如果自己病重另一半好返咁點

伯爵府

國民生產總值:17792

好媽媽勳章

回覆:如果知道自己個病醫唔好會幾年內死,你會鼓勵另一半...

我會死唔眼閉,知道後會死快d

[管教]必須建立在母子間信任,關懷, 溫柔的基礎上, 至能達到良好的效果. 親情的溫暖比嚴格的管教更為重要.

"在人生道路上面對種種不同的困境時, 最困難不是要面對那個問題, 而是堅持一個信念: 向前看. 就算問題有多複雜都好, 只要你肯正面地面對, 一定可以克服. 當事情過去後, 回望整件事都是不外如是........................"
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎