用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 520|主題: 869974

會撇低老公去旅行嗎?  

男爵府

國民生產總值:6084

計劃緊去日本,老公話佢無咩錢,但我經濟上可以去到,諗緊如果佢去唔到我就同阿媽阿囡去

我自己係想成家去旅行,老公去埋當然好,但佢無錢就唔好啦,事關佢理財一向唔好,欠緊幾個人錢(包括我),前兩次去完旅行仲即刻問家人借錢,因為佢拎埋自己部分進修d學費去旅行,亦無為即將要交的學費做準備

我應該自己同阿媽阿囡去嗎?又驚佢唔開心

唉,其實一路以來同佢經濟上的差距都令我唔係咁開心,我會儲錢做定期投資等,亦會買保險,但佢係一份保險都無,月月清,債有排都未還完。前排我地夾份買部數碼相機佢都話無錢(講緊每人夾2000)

呻下

子爵府

國民生產總值:10726

好奇怪
點解你同你老公計得咁清?咁計較?
財政不嬲咁獨立?佢理財好差所以你有介心?
但如果你自己經濟許可,又想一家人去玩下,我唔介意請佢去,除非你唔夠愛佢
如果我知道我老公咁同我計,我會唔開心

攞你命3000    發表於 16-10-20 14:58
wcpcelia    發表於 16-10-19 09:19
我~好~幸~福~呀~

子爵府

國民生產總值:10299

好媽媽勳章 畀面勳章

咩都唔識 發表於 16-10-19 08:59
好奇怪

其實我估樓主唔係唔肯請,不過樓主出雞老公點都要出下䜴油啩,咁一陣老公又同人借。而且債主們見你有錢去旅行但冇錢還,點都唔係咁好吧

男爵府

國民生產總值:6227

經常性

基本上和他只是去過二次咁大把

水晶宮

國民生產總值:52130

BK Milk勳章

回覆樓主:

比我會請老公去
我老公理財都好差
我係ftm
我係用我私己請佢去既

理財差就俾數你管
cut card
一出糧俾晒錢你

男爵府

國民生產總值:5936

有試過自己一個去旅行,但不是與其他朋友/家人去。
至於理財理念呢啲...... 其實比較難搞。

水晶宮

國民生產總值:57528

畀面勳章 環保接龍勳章

請埋他

翡翠宮

國民生產總值:95744

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:好奇怪點解你同你老公計得咁清?咁計較?財

原帖由 咩都唔識 於 16-10-19 發表
好奇怪
如果樓主老公理財不善,仲欠幾個人錢,我超讚成她同老公財務分身~

而不帶老公去,是可以視為對他大洗的懲罰~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

國民生產總值:6084

好奇怪

我唔會請佢去

我番工搵錢都辛苦,我會請阿媽䦺囡因為佢地無搵錢能力,我老公搵錢係比我少,但唔代表儲唔到錢,係佢無努力儲。

例如早一年已知下一年要交學費,佢可以收到學費通知單先問我借幾萬,同佢嘈交叮囑以後唔好再咁樣,下一年交學費又問我借! 我唔借,佢竟然cap我拒絕佢的whatsapp screen 比佢家姐睇! 佢家姐就唱我「大把錢」都唔借比自己老公。這是一個老公應該做的事嗎?

佢對金錢毫無規劃,我唔會因此同佢包底

珠媽    發表於 16-10-19 17:39

翡翠宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:計劃緊去日本,老公話佢無咩錢,但我經濟上

原帖由 黑色誘惑 於 16-10-19 發表
計劃緊去日本,老公話佢無咩錢,但我經濟上可以去到,諗緊如果佢去唔到我就同阿媽阿囡去

我自己係想成家去 ...
我都想撇低老婆去旅行~

甘耐祗有一次,就係去黃山,因她說行唔到三,四個鐘,所以才批准我同朋友跟團去~

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

國民生產總值:2242

回覆樓主:

可以去,但可能会內疚或有失落!另你丈夫有理財問題,你有否幫助他?

男爵府

國民生產總值:5936

黑色誘惑 發表於 16-10-19 09:31
我唔會請佢去

我番工搵錢都辛苦,我會請阿媽䦺囡因為佢地無搵錢能力,我老公搵錢係比我少,但唔代表儲唔到 ...
我老公以前都係毫無理財概念。但我有底線,就係死都唔會借比佢(咁一二千嗰啲就會)。
只要佢自己吃幾次虧,就會自己學識要預備。
而且我近年不斷洗佢腦,話"我其實好想依靠佢...... 即使今日未可以,我一直等緊呢一日架...... 其實我乜都唔識架.......", 同佢講類似呢啲咁的說話(唔駛理個事實係點,我發覺男人容易比說話蒙蔽的程度係嚴重過女人),等佢唔好以為個老婆一定搞得掂,自己就唔駛理。

不過cap圖唱我佢無做過,可能有同佢屋企人呻下,但我唔會理(而佢屋企人唔敢鬧我的)。

侯爵府

國民生產總值:20523

回覆樓主:

我會自己同個女同媽去
如果佢理財唔好 ,或出聲話其實佢都想去 ,咁樓主可考慮叫你老公下次俾錢你理財 多多小小都好

翡翠宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:可以去,但可能会內疚或有失落!另你丈夫有

原帖由 bbnice 於 16-10-19 發表
可以去,但可能会內疚或有失落!另你丈夫有理財問題,你有否幫助他?
其實唔帶埋佢去才是幫佢,等佢知道大洗的後果,我一定死都唔會幫,等佢學識量入為出,否則以後有兒女家庭財政怎麼辨?

鄧樓主辛苦,凑仔甘~

買基金真係好傷

水晶宮

國民生產總值:54138

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 2015xmas

回覆:會撇低老公去旅行嗎?

我會自己同媽媽和囡囡去,反正有的C6唔like去旅行嘅

伯爵府

國民生產總值:19661

親子達人勳章

我哋屋企未試過撇低老公/老婆去旅行。

我會玩得唔開心,心掛掛咁。如果你唔想請你老公,咪一家人唔去囉。

有點怪,你兩公婆條數計得咁清楚嘅?連買部相機都要夾錢?
【我想河蟹,人士敬請繞路】

侯爵府

國民生產總值:22449

引用:Quote:咩都唔識 發表於 16-10-19 08:59 好

原帖由 黑色誘惑 於 16-10-19 發表
我唔會請佢去

我番工搵錢都辛苦,我會請阿媽䦺囡因為佢地無搵錢能力,我老公搵錢係比我少,但唔代表儲唔到 ...
呢挺老公。。我直頭同佢離婚。。都痴痴D...自己使錢咁爽。,無錢就諗老婆。。老婆唔俾,就揾自己個家姐黎撻個老婆。。傻嫁?

男爵府

國民生產總值:7464

回覆:會撇低老公去旅行嗎?

我都會撇低老公架,今年撇左三次,有d地方我想去,佢又無時間/唔想去,我咪自己去,都不知幾好

翡翠宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:我哋屋企未試過撇低老公/老婆去旅行。我會

原帖由 emt1314 於 16-10-19 發表

我哋屋企未試過撇低老公/老婆去旅行。
不好祗看標題,請睇埋內容點解 ?

佢老公埋財不善,欠外債(朋友),還欠內債(老婆),唔抵同佢去~

撐樓主,做法正確~

買基金真係好傷

公爵府

國民生產總值:29850

好奇怪
係囉, 依排咁多依D POST既, 個個都係同老公計, 生仔又要分, 还錢又要分??? 我同老公從來都冇計依D, 最多鬧交就可能會
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎