用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

今日: 6|主題: 26535

Blw一個月未肯自己放食物入口

別墅

國民生產總值:659

BKXmas勳章

7m6d
6m4d開始blw 有spoon feed, 尼幾日停左spoon feed
我個仔比左十幾次先肯攞起菜心條 之後再十幾次仲未肯自己放入口 我放入佢個口 佢都唔係咁想食 試範左好多次 好似對食物冇大興趣 就算有食 都係細細啖一啖半啖 好似驚會啃親咁 尼兩日放係佢嘴邊會避開 宜家儘量安排同大人食晚飯時間blw
已經試範過好多次 有時又食佢手上既野 又比我手上既佢試都唔得
好灰 食粥仔又麻麻地 blw又唔肯食 係咪應該放棄

王國熱話
請推介/分享好用的壓麵機
請問烚雞蛋咸蛋要幾多分鐘呀
大家有冇買急凍煲湯骨?
想買Panasonic麵包機

男爵府

國民生產總值:9255

2017勳章 畀面勳章 BKXmas勳章

餵肯唔肯食多啲,如果肯就餵囉,唔係個個bb適合blw..
或者過多一個月再試

別墅

BKXmas勳章

jeremylui83 發表於 16-10-19 09:13
餵肯唔肯食多啲,如果肯就餵囉,唔係個個bb適合blw..
或者過多一個月再試

粥仔都係十幾啖就唔食

男爵府

真係要慢慢黎,一歲之前餵食方面係比較麻煩。。
你要煮多啲試多啲,大家都要適應

男爵府

你要煮多啲試多啲,大家都要俾啲時間適應

別墅

BKXmas勳章

jeremylui83 發表於 16-10-19 15:18
你要煮多啲試多啲,大家都要俾啲時間適應 ...

我已經煲魚湯做冰粒,每日都放入啲粥到,再每日打蔬菜及豬肉/魚肉/蛋黃。原來唔係個個bb都鍾意食

男爵府

回覆 lovelykkchu 的帖子

我覺得餵食係好辛苦。。相比起其它事都係好容易。。一歲前我都餵到好慘幾乎癲。。不過你要記住唔好迫佢,搞到佢怕左仲加麻煩。。
你用魚湯可能bb會覺得腥,咁你就用肉加好多紅蘿蔔同粟米去煲左個好甜嘅湯底先,再用黎煲粥,等佢慢慢開始習慣食粥之後,你先開始逐步簡化啲烹煮步驟,等自己唔洗咁辛苦。。

別墅

BKXmas勳章

jeremylui83 發表於 16-10-23 00:19
回覆 lovelykkchu 的帖子

我覺得餵食係好辛苦。。相比起其它事都係好容易。。一歲前我都餵到好慘幾乎癲。 ...

謝謝
真係乜方法都要試,就係為左佢食多幾啖。

大宅

國民生產總值:4732

BKXmas勳章

請問咩係blw?

大宅

國民生產總值:2506

BKXmas勳章

Lingtea 發表於 16-10-24 22:20
請問咩係blw?

BLW = Baby Led Weaning

由嬰兒主導既進食方式,讓寶寶自行探索食物,認識食物的質感,令寶寶享受用餐的時間。

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎