用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

今日: 14|主題: 26395

Blw一個月未肯自己放食物入口

別墅

國民生產總值:641

7m6d
6m4d開始blw 有spoon feed, 尼幾日停左spoon feed
我個仔比左十幾次先肯攞起菜心條 之後再十幾次仲未肯自己放入口 我放入佢個口 佢都唔係咁想食 試範左好多次 好似對食物冇大興趣 就算有食 都係細細啖一啖半啖 好似驚會啃親咁 尼兩日放係佢嘴邊會避開 宜家儘量安排同大人食晚飯時間blw
已經試範過好多次 有時又食佢手上既野 又比我手上既佢試都唔得
好灰 食粥仔又麻麻地 blw又唔肯食 係咪應該放棄

王國熱話
木蝨、臭蟲、床蝨2
前置式(大眼雞)洗衣機推介
想訂傢私有冇邊間公司好介紹?
屋企有壁虎,有咩方法可以趕走佢!!

男爵府

國民生產總值:8192

畀面勳章

餵肯唔肯食多啲,如果肯就餵囉,唔係個個bb適合blw..
或者過多一個月再試

別墅

jeremylui83 發表於 16-10-19 09:13
餵肯唔肯食多啲,如果肯就餵囉,唔係個個bb適合blw..
或者過多一個月再試

粥仔都係十幾啖就唔食

男爵府

畀面勳章

真係要慢慢黎,一歲之前餵食方面係比較麻煩。。
你要煮多啲試多啲,大家都要適應

男爵府

畀面勳章

你要煮多啲試多啲,大家都要俾啲時間適應

別墅

jeremylui83 發表於 16-10-19 15:18
你要煮多啲試多啲,大家都要俾啲時間適應 ...

我已經煲魚湯做冰粒,每日都放入啲粥到,再每日打蔬菜及豬肉/魚肉/蛋黃。原來唔係個個bb都鍾意食

男爵府

畀面勳章

回覆 lovelykkchu 的帖子

我覺得餵食係好辛苦。。相比起其它事都係好容易。。一歲前我都餵到好慘幾乎癲。。不過你要記住唔好迫佢,搞到佢怕左仲加麻煩。。
你用魚湯可能bb會覺得腥,咁你就用肉加好多紅蘿蔔同粟米去煲左個好甜嘅湯底先,再用黎煲粥,等佢慢慢開始習慣食粥之後,你先開始逐步簡化啲烹煮步驟,等自己唔洗咁辛苦。。

別墅

jeremylui83 發表於 16-10-23 00:19
回覆 lovelykkchu 的帖子

我覺得餵食係好辛苦。。相比起其它事都係好容易。。一歲前我都餵到好慘幾乎癲。 ...

謝謝
真係乜方法都要試,就係為左佢食多幾啖。

大宅

國民生產總值:4709

請問咩係blw?

大宅

國民生產總值:2104

Lingtea 發表於 16-10-24 22:20
請問咩係blw?

BLW = Baby Led Weaning

由嬰兒主導既進食方式,讓寶寶自行探索食物,認識食物的質感,令寶寶享受用餐的時間。

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎