親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

別墅

我新年去,因為人多4家庭共14人,酒店難揾,冇辦法唯有揾民宿,就係驚厠所有排輪、所以我堅持分4間屋,揾咗好耐先揾到4間屋响同一座。但呢排成日見有人話bnb房東臨尾先話唔可以租呢d 情況,都有d担心 今年新年响大阪住過間民宿都好好,希望之後都順順利利

子爵府

KIMKIMNANA 發表於 16-10-19 15:27
咁即係唔好係Airbnb 訂房 對嗎??
有無訂房介紹呢? 等下次小心d 謝謝你

你真係好仲意住民宿

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

KIMKIMNANA 發表於 16-10-19 15:27
咁即係唔好係Airbnb 訂房 對嗎??
有無訂房介紹呢? 等下次小心d 謝謝你

我從來都唔用 bnb.....唔同地方用唔同網訂,日本既話 jalan 同樂天幾好

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

heilok 發表於 16-10-19 16:00
我真係無諗過airbab係合法。。。。。

同意, 係 bnb 出得, 我都覺得好少係合法

大宅

一定要房東自己CANCEL, 我啱啱去完大阪又係咁, 房東係我地出發當日先話要比另一間屋我地住, 又係位置唔多好, 所以我地SAY NO
其實你已經好好彩, 提前咁多日通知你,
如果好似我咁當日先話我聽, 我分分鐘已在機上根本唔知要轉民宿....

男爵府

引用:一定要房東自己CANCEL, 我啱啱去完大阪又係

原帖由 meng922 於 16-10-19 發表
一定要房東自己CANCEL, 我啱啱去完大阪又係咁, 房東係我地出發當日先話要比另一間屋我地住, 又係位置唔多好 ...
叫後尾點呀

伯爵府

回覆:日本民宿 老闆是騙子嗎

我暑假住大阪又ok wor, 重介紹左比bk jm,佢多人重分幾間訂屋,佢都話ok

大宅

日本人好嚴𧫴架,我朋友去日本住係姊姊屋企,D隔離鄰舍同佢姊姊業主講,個業主搵佢姊姊話唔可以咁。所以我諗台灣及韓國唔會似日本咁,因呢個原因停租,

別墅

大家唔好book 民宿, 我地就有個慘痛經歷。我地已經在6月份Book 了一間在難波民宿, 諗住10月去。 點知屋主在9月份突然話要更改地方, 話發生少意外。要同我地轉地方, 都無問題。 跟住我地去到日本當日, 他又話間屋有問題, 又要我地轉去第二間屋或可以取消。我地諗住都照佢意思去轉。 點知去到間屋把鎖開唔到, 立即搵屋主。問屋主怎樣處理, 可唔可以立即到, 點知不負責屋主話佢身在東京黎唔到, 會同我地取消Booking 。 當時好徬徨,周圍搵酒店。 要屋企立即攪退款, 等處理好之後再提供屋主資料比大家。唔希望再有受害者。

別墅

開名,好想知係邊間, THX~

別墅

唔開得名住, 現在攪緊退款。最慘唔知退唔退得返全數, 可能要比Airbnb 手續費。現在同屋主商討緊。我地決定以後都會再幫襯, 完事後一定唱衰佢。 好彩唔係旺季, 如果係全家人訓街。另外walk in 訂酒店貴好多, 全果旅程比佢玩死😞😞

大宅

回覆 FANNYMOK 的帖子

保險冇得賠?

珍珠宮

noming 發表於 16-10-20 15:21

保險冇得賠?
呢類民宿係非法既,就算保險有包都可以唔賠的

大宅

FANNYMOK 發表於 16-10-20 12:15
大家唔好book 民宿, 我地就有個慘痛經歷。我地已經在6月份Book 了一間在難波民宿, 諗住10月去。 點知屋主在 ...

pm話我知個名啊,我下月去都訂咗難波,怕同一間

別墅

pls pm me. I will go osaka soon. thanks

珍珠宮

保險冇得賠?

呢啲所謂民宿其實係非法民居,等於你住太古城一個單位,但係你隔離屋日日有唔同陌生人出入,俾著你會唔會投訴吖?
其實真正日本民宿喺一啲喺鄉郊地方嘅屋,因為冇酒店可以住一啲屋主放租出嚟嘅房,係同屋主一齊住同埋屋主會提供埋膳食,並唔係留低鎖匙俾你自己出入嘅市區apartment,所以千祈唔好美化呢啲非法民居做民宿,由於非法,所以大吉利事如果有乜事,例如火燭地震發生,保險公司一定唔會賠

珍珠宮

回覆樓主:

網上有好多關於非法民居嘅新聞

http://choyce.pixnet.net/blog/post/62034883-(日本最前線)-注意!非法民宿或者airbnb-日警

珍珠宮

保險冇得賠?

呢啲所謂民宿其實係非法民居,等於你住太古城一個單位,但係你隔離屋日日有唔同陌生人出入,俾著你會唔會投訴吖,其實真正日本民宿喺一啲喺鄉郊地方嘅屋,因為冇酒店可以住一啲屋主放租出嚟嘅房,係同屋主一齊住同埋屋主會提供埋膳食,並唔係留低鎖匙俾你自己出入嘅市區apartment, 所以千祈唔好美化呢啲非法民居做民宿,由於非法,所以大吉利事如果有乜事,例如火燭地震發生,保險公司一定唔會賠

男爵府

meng922 發表於 16-10-19 23:20
一定要房東自己CANCEL, 我啱啱去完大阪又係咁, 房東係我地出發當日先話要比另一間屋我地住, 又係位置唔多好 ...

請問當時你怎樣處理呢?

大宅

回覆 Sunday12 的帖子

即刻搵第二間,咁啱航空公司delay 2個鐘先有時間搵,
算係唔好彩中嘅好彩啦...

首頁

尾頁

跳至