親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我們是否遇到騙子呢???

我們一行十八人6家人

聖誕節去日本旅行

AIRBNB

訂民宿

巳付全數了

但前日收到民宿老闆話

我們巳訂的單位, 不能租給我們,

因前一批租客太嘈被樓上樓下住客投訴,

管理員說此單位不能再做民宿

所以民宿老闆另安排一單位比我們

與舊的相距只十分鍾路程

新的民宿
剛剛裝修中,

地方大點

你們會接受嗎??

怕不怕再受騙呢?

點同民宿老闆講叫佢保證呢?

我們十八人都好擔心

怕民宿老闆
遲些話裝修有問題或其他藉口,

未能安排我們入住

到時真的煩了

另民宿老闆又話
當初安排的民宿

他是租的, 想問下他是租客但又當民宿租比我們正常嗎??

有無朋友遇過類似既事呢?

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

如果仲揾到酒店, 咁.... 我會即改住酒店, 叫佢退款
如果係冇牌既, 一比人投訴就唔比再放租出去, 所以呢啲就真係估唔到

like_travel    發表於 16-10-19 13:28

珊瑚宮

虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 +5熱血勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

回覆 KIMKIMNANA 的帖子

唔係受騙,你可以睇返舊post,部份jm都有類近情況,其實屋主係可以隨時cancel你個booking,呢個就係經airbnb訂既risk。咁好大可能屋主真係俾人投訴,咁佢都算係安排另一地方,咁你地可以選擇住唔住。

男爵府

KIMKIMNANA 發表於 16-10-19 09:15
我們是否遇到騙子呢??? 我們一行十八人6家人
聖誕節去日本旅行經AIRBNB訂民宿巳付全數了 但前日收到民宿老 ...
如果都唔打算轉返酒店甘就睇下轉俾你另一間民宿有無大分別, 每日行多10分鐘都幾係嘢, 我之前都有share朋友經歷. 如果佢有另一間價錢對比, 可要求佢退返差額.

子爵府

聖誕節去日本旅行經AIRBNB訂民宿巳付全數了 但前日收到民宿老 ...

又可能屋主用更高價錢租了比其他人

wcpcelia    發表於 16-10-24 15:52

複式洋房

carol-rol 發表於 16-10-19 09:40
如果都唔打算轉返酒店甘就睇下轉俾你另一間民宿有無大分別, 每日行多10分鐘都幾係嘢, 我之前都有share朋友 ...

我建議揾另一間,要經Airbnb取消呢個booking,因離聖誕仲有排,加上係佢出問题,絕唔会收charge.以我所知過咗數啲錢暫時係存係Airbnb度,冇咁早俾民宿,所以一定要同bnb投訴,唔好私下同民宿傾,bnb網有齊联络方法。
大把其他好民宿揀啦,唔好擔心

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

好老實,係 airbnb 黎講係正常,但唔一定合法,
好多 bnb 都係偷雞將自己物業當民宿租比人,
一比人地發現就要 stop,
所以其實租 airbnb 好無保障,
而且如果係民宿出左乜野意外,
因為係非法關係所以保險可以唔賠。

下次,人少少都可以去 airbnb 試下(雖然我都覺得係唔安全),
你十幾個人咁多就唔好冒呢個險啦。

男爵府

回覆 TMC3012 的帖子

太遲啦

真的激奀

暑假時巳比曬錢

依家再搵民宿和酒店

價錢亦很貴

今次真係比民宿老闆

巳問AIRBNB退款既事

左扣右右

原來剩番一半咋

…. 真估不到

重有原來一日未入住民宿

我比既錢

暫放係AIRBNB 度架

又會咁既….

男爵府

我有你相同既遭遇,我又係俾晒錢跟住佢又係話我俾左錢既單位宜家唔可以租俾我,跟住俾另一個單位我,我唔要,佢要我CANCEL.

你記住,如果你決定唔BUY佢既OFFER,你一定要佢CANCEL,你唔好自己CANCEL,因為如果你自己CANCEL,AIRBNB會罰你一半錢,宜家係個屋主有問題,你一定要個屋主CANCEL,咁你就可以FULL REFUND,上次我唔知,屋主呃我CANCEL,死要我CANCEL,後來我唔肯,AIRBNB介入,結果佢要FULLY REFUND俾我.

後來我係AIRBNB搵超讚房東再租過另一間,果間非常好,不過你有咁多人,你住唔到.....希望幫到你.

瑪瑙宮

大廚勳章

日本所謂民宿=非法無牌出租屋(等同你屋企隔離偷偷租比大肚婆雙非生仔咁,隨時被告發)

我係寧願貴也不租所謂民宿。。。除非個d牧場有埋屋主做holds個類合法民宿才考慮。。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

瑪瑙宮

大廚勳章

吾一定騙子,但airbnb 風險太高,隨時話cut就cut, 之前有jm試過住完被屈,話整壞wifi蛋。。但bnb 又信民宿主人就扣了信用卡。。

如農歷新年,聖誕節,我早安排酒店不會放飛機,除非執,就算易手,你的booking仍生效。。但bnb 如後期甩底,真係奶野。。再book已好貴或full, 太多不明因素。。。d人成日話一家人十多口住埋開心d就算兩個廁所都有排輪。。分開房住,晚上比點空間大家仲好啦。。日頭咪又見面囉。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

男爵府

TMC3012 發表於 16-10-19 09:22
如果仲揾到酒店, 咁.... 我會即改住酒店, 叫佢退款
如果係冇牌既, 一比人投訴就唔比再放租出去, 所以呢啲就 ...

我們以往一齊去韓國和台灣都是住民宿

都無發生過呀!

….

男爵府

seaheart88 發表於 16-10-19 12:06
日本所謂民宿=非法無牌出租屋(等同你屋企隔離偷偷租比大肚婆雙非生仔咁,隨時被告發)

我係寧願貴也不租所 ...

…. 日本又會咁唔合化都得既

今次比佢煩死呀!

真的無稔過囉

瑪瑙宮

大廚勳章

KIMKIMNANA 發表於 16-10-19 13:24
我們以往一齊去韓國和台灣都是住民宿都無發生過呀!
唉….

十次奶一次野。。。就夠死。。。

我一次都不想試。。。

現在你可再搏找bnb, 但不如同家人講下轉酒店啦。。但你咁多人同一酒店有難度聖誕節
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

男爵府

巧合我只試過兩次BOOK日本airBnB, 兩個不同的屋主都有不同原因改我原來BOOK既民宿,改去另一間。自此之後我不再幫襯日本airBnB.

第一間,我不接受改民宿所以退番錢比我.
第二間, 我接受左但後來成為旅遊人生一次小污點

男爵府

KIMKIMNANA 發表於 16-10-19 13:26
嘩…. 日本又會咁… 唔合化都得既 今次比佢煩死呀!
真的無稔過囉
日本政府現正更新民宿法例合法化. 當然係要申請先啦~

男爵府

karen_szeman 發表於 16-10-19 11:51

我有你相同既遭遇,我又係俾晒錢跟住佢又係話我俾左錢既單位宜家唔可以租俾我,跟住 ...
AIRBNB搵超讚房東===> 在AirBnB 係唔work的, 劣評你不一定搵到. 好評你一定搵到。

我個人經驗,我BOOK 左兩間屋,一個好平,馬上登出來,一個劣評,失蹤了!(從未出現過)。
網上也聽過類似例子!

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

KIMKIMNANA 發表於 16-10-19 13:26
嘩…. 日本又會咁… 唔合化都得既 今次比佢煩死呀!
真的無稔過囉
唔止係日本,其實 bnb 好多國家既住宿都非法架

男爵府

shinku 發表於 16-10-19 14:08
唔止係日本,其實 bnb 好多國家既住宿都非法架

咁即係唔好係

Airbnb 訂房 對嗎??

有無訂房介紹呢? 等下次小心d 謝謝你

公爵府

回覆樓主:

我真係無諗過airbab係合法。。。。。

首頁

尾頁

跳至