在職全職

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

內文長,但好想呻下...

之前走左幾個同事都唔鐘意呢個女人,開頭我都覺得佢幾NICE...但好快就發現佢真係好有問題..

我係做RECEPTIONIST,而家公司冇ADMIN冇HR (走晒),所以ADMIN D野都係PASS左俾秘書做(雖然佢EXCEL, WORDS都唔識用既大陸女人)

我上一手走時,PASS野俾我時都好清楚明確,工作內容全部LIST晒係張紙上(上一手都有俾秘書睇過張LIST)。

但秘書隔幾日就會自己加D野叫我做,有時係屈我唔做,有時係屈之前個女仔唔講清楚..
例如大老闆開會迫我每30分鐘入去加水加茶,飲咖啡既就換茶,飲茶既就幫佢換茶包,再唔係換杯水..
(其實我覺得好難做...因為開會D內容都係唔聽得既..入面既都係高層..有時我入去大家靜晒..同埋30分鐘好似密左D)
有時手頭上做緊野,真係遲一分鐘都唔得,佢好準備每30分鐘見我冇去加茶水就會打電話叫我即刻入去..

有試過返左成個月後冇啦啦係星期5著便服果日捉我裙短褲短,我只係著左條短西褲,叫我要著滕頭哥對上唔知2CM先叫合理.....=_=

有時同事經過我個位,傾1,2句閒計,佢見到又即刻叫我入房,叫我做好自己D野!

仲有好多好多事,我都忍住當人工包既。

直到呢兩日佢係度幫大陸黎既同事訂機票酒店,用CTRIP訂,轉頭人地打黎話無房,重新訂要俾雙倍,但因為用佢卡俾錢,佢好緊張被扣錢。之後就發晒癲打內線叫我搵酒店,我答佢OK.
轉頭佢趁當時唯一坐房既高層行開左,勁大聲叫我入去佢個位,當住其他同事面前勁大聲係咁鬧我,問知唔知呢D係你既工作!知唔知電話要24小時長開,一收到MSG就算夜晚11點幾都要做野,又話自己要做老闆D野又要處理呢D事好忙.......我話首先我唔知,之前冇聽過,張紙都無寫到,不過你要幫手訂酒店機票咪叫我做囉...咁岩高層突然返左黎,佢即刻收聲...

後來臨放工前老闆返左黎(秘書落去接佢) ,我拎茶入老闆房時,老闆話我呢D咁忙既時候要幫秘書手..我果一刻好無奈好委屈,如果佢有需要,我當然會幫忙,但如果佢唔講,我係唔會知.....

無諗過佢郁D就走去告狀,其實好想私下SEND MSG同佢講,你要叫我做野,唔洗經老闆把口我都會做,但你無講,唔好屈我唔做>_<

男爵府

畀面勳章

下次爆返佢,因佢自己無料所以先兇人先,最多咪轉工﹗

大宅

如果可以的話, 轉工啦, 你做RECEPTION, 唔係要24小時on call,,,,公司冇ADMIN冇HR, 呢秘書自己做晒, 下下都同老闆打小報告,,,人工係包受氣, 都要睇乜事...

個秘書真係好有問題

伯爵府

Reception 不用 on call 的,你轉工 la

複式洋房

回覆 aptcan 的帖子

每次都事後先諗到點樣爆佢,因為太突然,冇LALA又變左我工作我錯
下次真係準備好鬧返佢!

複式洋房

回覆 joey0904 的帖子

當初個個都話佢有問題,我半信半疑,以為佢地對大陸人有D偏見!
但原來當咁多個人都話有問題時,就真係有問題的!
而家先發現真係太遲~~~

大宅

hanakr 發表於 16-10-19 14:05
回覆 joey0904 的帖子

當初個個都話佢有問題,我半信半疑,以為佢地對大陸人有D偏見!
所以可以的話就轉工, 返工唔開心, 攪到自己為乜呢???
加油

伯爵府

你所受的委屈,的確令人吾舒服。

我都知老闆秘書,好鐘意找其他人出氣,
佢都痴線……同人傾一兩句計又話,

複式洋房

回覆 alsace0416 的帖子

唔知佢係講緊自己ON CALL定係叫我要ON CALL
不過兩樣都唔關我事!佢份糧同我又唔同,工作唔好撈埋黎講>_<

子爵府

做秘書要ON CALL, RECEPT唔需要

複式洋房

回覆 bbkq 的帖子

如果我做得唔岩或佢要雞蛋裡挑骨頭我都算數..
但佢好多野都係自己忽發奇想,得閒就會加D野覺得你理想當然要做既野日日新鮮,件件都聞所未聞同埋新奇~點迎合佢呀~
真係human wants are unlimited!!!!!!!!!!!!

瑪瑙宮

走人

男爵府

如果每半個鐘入去一次..都幾煩.

公爵府

回覆樓主:

加茶加水訂机票,呢d应该系秘書工作吧。
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

大宅

hanakr 發表於 16-10-19 09:54
內文長,但好想呻下...

之前走左幾個同事都唔鐘意呢個女人,開頭我都覺得佢幾NICE...但好快就發現佢真係好 ...

間公司可以冇 admin 又冇 HR,你應該知咩事啦!
其實只要你清楚自己份工嘅職責,有咩應該係你做,有咩唔應該由你做,你就可以理直氣壯去鬧返佢。
例如recept 要24 小時 on call,講出嚟嗰個都 on9 架啦⋯⋯ 而家係你幫輕佢,工作應該由佢做,但佢畀左你做,佢應該對你心存感激,如果你而家即刻走,乜都係佢做返晒,中伏嗰個係佢,而你係逃出生天。

大宅

回覆樓主:

冇admin 冇hr, 秘書當你係佢助手咁囉

珍珠宮

個個都吾鍾意佢,即是話果個人有問題啦!

首頁

尾頁

跳至