用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

論盡家傭 今日: 41|主題: 120580

姐姐就到港 請問有什麼要準備?有

男爵府

國民生產總值:9199

請問護照同身份證係姐姐定顧主keep?

日常用品。牙刷 面巾 睡衣

請問還有什麼要準備?

電話係咪姐姐自己攪掂?

姐姐主要照顧老人家 有什麼特別提點下我。謝謝各位

王國熱話
終於清楚點解要拉十拿九穩的二世唐下馬
撐學生的朋友可唔可以揮下手呀?
政圈驚現「雙面人」! 反對港獨,但唔畀...
政府欠年青人...一畢業就一層樓

洋房

國民生產總值:80

我都想知呀!

複式洋房

國民生產總值:148

回覆樓主:

護照同身份証我會叫佢keep係一個我check到的地方,我會list左house rule俾佢叫佢簽名作實,也買定d cook book俾佢得閒睇下參考下買咩送煮。其實最主要係佢入屋前抹乾淨個喼,一入屋就叫佢沖涼先,沖涼唔可以超過20min,再同佢係廳房逐樣野briefing,叫佢平時係房唔好閉門,第二朝教佢抹屋湊b,頭幾日帶佢行街街,教佢平時去邊度買送,邊間平靚正可以買,教佢買野前要格價,日日check單check八達通,同佢講邊d野佢可以食,邊d唔可以食,sofa唔俾坐,可以坐邊張椅,master床唔準睡,冷氣唔準自己開,自己煮食可用咩餐具,星期幾可以用洗衣機洗自己衫,之後帶佢去銀行開account,出糧先俾番張bank card佢

複式洋房

ChanSiLai 發表於 16-10-19 11:12
護照同身份証我會叫佢keep係一個我check到的地方,我會list左house rule俾佢叫佢簽名作實,也買定d cook bo ...

湊b個度改為湊老人家

複式洋房

yp26 發表於 16-10-19 10:05

電話我就幫佢出左3G unlimited plan,一個月$128,你可以叫佢之後用自己錢交費又得,我就幫佢交,因為想佢做得開心d,不過講到明$128以外的收費就係佢人工度扣,上台時講到明唔要IDD

大宅

國民生產總值:1103

請問洗工人自己衫及被舖等你地會唔會比距用洗衣機。

複式洋房

alexa3d 發表於 16-10-19 11:20
請問洗工人自己衫及被舖等你地會唔會比距用洗衣機。

我俾左個盤佢自己洗底衫褲,同叫佢星期四同星期日晚上才可用洗衣機

複式洋房

ChanSiLai 發表於 16-10-19 11:13
湊b個度改為湊老人家

同埋有一樣野好緊要,就係no playing phone during working hour

大宅

國民生產總值:4407

入屋前要佢做多次body check 嗎?

男爵府

carinj 發表於 16-10-19 12:29

我都想知係咪自己帶佢做多次好啲。

複式洋房

carinj 發表於 16-10-19 12:29

agent已安排了她來港第一天做body check

男爵府

國民生產總值:7123

ChanSiLai 發表於 16-10-19 11:12
護照同身份証我會叫佢keep係一個我check到的地方,我會list左house rule俾佢叫佢簽名作實,也買定d cook bo ...
如是海外姐姐agent通常會keep住佢護照(當然犯法),身分證及護照係姐姐個人證件為何你會建議樓主要求姐姐放係一個可以check的地方,用意何在?你已肯定僱主有權咁做?更何況姐姐出街或放假身分證都應隨身,放係一個你要check到的地方佢分分鐘唔記得帶出街,唔係好明你為何下下要check住佢身分證,合理嗎?記住你只不過係佢僱主唔係佢主子。

複式洋房

tuenmunoasia 發表於 16-10-19 17:58
如是海外姐姐agent通常會keep住佢護照(當然犯法),身分證及護照係姐姐個人證件為何你會建議樓主要求姐姐放 ...

其實我會俾一個袋姐姐放passport, ID, 買送錢,鎖匙,收據,八達通,佢出街時叫佢成袋拎走,放假時俾番passport ID佢,以上內容純粹個人意見,不喜勿插!

男爵府

國民生產總值:7123

好多僱主擔心姐姐會向財務公司借錢或轉工為理由keep住姐姐護照,要知道這是犯法行為,護照身分證係姐姐個人身分證明文件,姐姐的合約正本亦如是,除非僱主有充分理由查看證件,如查看visa有效期護照有效期或填寫id407e等這類文件,建議僱主預先留一個副本,否則不能以其他不合理由如要求姐姐放於一個僱主隨時查看的地方,如你要求姐姐咁做你可能已侵犯姐姐的個人私隱,你發現姐姐借財務可以立即解僱,但就唔好以為你係僱主就可以作不合理要求,姐姐亦唔係個個係傻瓜,無謂為此增加大家之間的矛盾。

複式洋房

tuenmunoasia 發表於 16-10-19 18:28
好多僱主擔心姐姐會向財務公司借錢或轉工為理由keep住姐姐護照,要知道這是犯法行為,護照身分證係姐姐個人 ...

不喜勿插

別墅

國民生產總值:768

yp26 發表於 16-10-19 10:05

我驚佢啲衫污糟,所以佢一來到叫佢即刻洗衫,方便之後湊B。

公爵府

國民生產總值:29961

ILLUMA Inspired by Nature勳章 動物勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 2015xmas

回覆樓主:

護照係工人私人物品,點可以係由你 keep?
身分證佢要跟身,你又點可以 keep?
主 賜 平 安

男爵府

ecling 發表於 16-10-19 18:52
護照係工人私人物品,點可以係由你 keep?
身分證佢要跟身,你又點可以 keep?
...

明白。明白

男爵府

ChanSiLai 發表於 16-10-19 18:18
其實我會俾一個袋姐姐放passport, ID, 買送錢,鎖匙,收據,八達通,佢出街時叫佢成袋拎走,放假時俾番pas ...

第一次請姐姐。真係好多野唔識。所以要上黎攞下料 準備下先 謝謝各位
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎